A FOTA szerint a nehezen megszülető egyezség igazi nyertesei a szurkolók

Vágólapra másolva!
2009.06.25. 19:21
Mint tegnap beszámoltunk róla, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és a Formula–1-es istállókat tömörítő FOTA megegyezett egymással, így jövőre is egy világbajnokságot rendeznek, és minden jelenlegi istálló is részt vesz majd benne. A FOTA részéről a Bolognában rendezett mai tájékoztatón kiemelték, elérték a céljukat, és ezzel az egyezséggel leginkább a szurkolók fognak jól járni. Közben megindultak a találgatások Max Mosley utódjáról is, a távozó elnök nem zárta ki, hogy Jean Todt fogja követni őt a poszton, a csapatok viszont egy független személyt szívesebben látnának.
A szurkolók lehetnek az igazi nyertesek: tovább biztathatják „száguldásra született” kedvenceiket
Fotó: Action Image (archív)
A szurkolók lehetnek az igazi nyertesek: tovább biztathatják „száguldásra született” kedvenceiket
A szurkolók lehetnek az igazi nyertesek: tovább biztathatják „száguldásra született” kedvenceiket
Fotó: Action Image (archív)
A szurkolók lehetnek az igazi nyertesek: tovább biztathatják „száguldásra született” kedvenceiket

A Formula–1-ben szereplő csapatok vezetői a Bolognában rendezett sajtótájékoztatón egyetértettek abban, hogy az áttörésnek mondható megállapodás igazi haszonélvezői a szurkolók lesznek, ugyanis így nem kerül sor a kilátásba helyezett szakításra, és jövőre 26 résztvevővel indulhat el a sorozat.

„Elértük, amit akartunk, egy olyan F1-et, amelyben a legjobb csapatok és pilóták szerepelnek, a következőkben pedig azon leszünk, hogy még látványasabbá tegyük a sportágat” – nyilatkozta Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke.

„Az elmúlt hat-hét hónapban rengeteg szó esett a politikáról és a költségekről, én nem hiszem, hogy a szurkolókat ez érdekelné. Őket a show és a verseny izgatja, nekünk is újra a sporttal kell foglalkoznunk” – tette hozzá Briatore.

A BMW részéről Mario Theissen elnök is egyetértett az egyezség jelentőségével a jövőt illetően.

„Örülök, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak, és a tegnapi átütő erejű megállapodásnak, amelynek révén most már világos jövőképünk van a sportágat illetően. Megvan az alap ahhoz is, hogy ugyanígy közös nevezőre jussunk a kereskedelmi kérdésekben, erre az elkövetkező hónapokban kerülhet sor” – mondta Theissen.

Közben megindultak a találgatások az októberben az FIA elnöki székéből távozó Max Mosley utódjáról is. Mosley szerint elképzelhető, hogy Jean Todt váltja posztján.

„Nem zárnám ki, hogy Todt indul a posztért. Ha több jelölt is lesz, egyiküket biztosan utódomul ajánlom” – nyilatkozta Mosley, majd hozzátette, hogy az esélyesként emlegetett Michel Boeri valószínűleg nem pályázik.

„Nem tudom elképzelni, hogy az FIA elnöki székére vágyna, ráadásul 69 éves, tehát elég idős is” – mondta.

A Todtot érintő pletykáknak némileg ellentmondanak John Howettnek, a Toyota elnökének szavai:

„Mindannyiunktól független elnököt szeretnénk, mind a jelenlegi állapotokat, mind a múltat figyelembe véve. Ez kiegyenlítettebb erőviszonyokat jelentene” – mondta Howett.

KÜLFÖLDI SAJTÓVÉLEMÉNYEK: MOSLEY VERESÉGET SZENVEDETT

Anglia:
The Times: „Max Mosley azt hitte, hogy legyőzhetetlen. De Mosley uralkodásának vége a Formula–1-ben. Mint minden ember, aki korlátlan hatalommal rendelkezik, túl messzire ment.”
The Independent: „Mosley egy mártír pózában tetszelgett, s át kellett adni az ellenőrzést a csapatoknak, akik a távozását sürgették.”
Daily Mail: „Max Mosley pályafutása vereséggel ért véget.”
Franciaország:
Le Figaro: „Megtalálták a válságból a kiutat. Elkezdődött a nagy hadjárat Mosley helyéért. Új csata kezdődik.”
Libération: „Max Mosley nem pályázik újra FIA-főnöknek. Önkényes és értelmetlen döntései miatt mindenki ellene fordult.”
Olaszország:
La Gazzetta dello Sport: „Ferrari-siker – a béke visszatért a Formula–1-be. Mosley kapitulált. Az igazi győztes a Formula–1. Montezemolo Mosley fejével távozott a Concorde térről.”
Tuttosport: „Diadal a Ferrarinak – Mosley távozik.”
Corriere della Serra: „Max feladta.”
La Repubblica: „A Ferrari nyert, Mosley lelép.”
Corriere dello Sport: „A Ferrari győzött, a Formula–1 megmenekült.”
Spanyolország:
El Mundo: „A Mosley-korszaknak vége. A Formula–1-ben kitört a béke, az istállók elérték céljukat.”
Marca: „A háborúnak vége.”
As: „Mosley repül, s a Formula–1 nyugalomban folytatódik.”
Sport: „Max Mosley elvesztette a háborút. Nem maradt más választása, mint távozni.”
MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik