Fernando Alonso Modenában járt, ahol tanúskodott a kémügyben

Vágólapra másolva!
2007.10.10. 14:37
Majdnem két órán át faggatták az olasz nyomozók Fernando Alonsót, a McLaren-Mercedes Formula–1-es csapat kétszeres világbajnokát, akit tanúként hallgattak meg a kémügy Itáliában zajló vizsgálata során – tudósított a La Gazzeta dello Sport vezető olasz sportújság. Eközben a La Nueva Espana oviedói szerkesztésű országos napilap szerint az FIA újabb vizsgálatot indított a McLaren ellen, a gyanú szerint Alonso gumijaiban a Kínai Nagydíj időmérő edzésének harmadik szakaszában túlságosan nagy volt a légnyomás.
Fernando Alonso állítólag önként ajánlotta fel, hogy információkat szolgáltat az olasz hatóságoknak
Fernando Alonso állítólag önként ajánlotta fel, hogy információkat szolgáltat az olasz hatóságoknak
Fernando Alonso állítólag önként ajánlotta fel, hogy információkat szolgáltat az olasz hatóságoknak
Fernando Alonso állítólag önként ajánlotta fel, hogy információkat szolgáltat az olasz hatóságoknak

Tanúként hallgatták meg az olasz ügyészek kedden Fernando Alonsót a Ferrari főhadiszállása, Maranello közvetlen közelében fekvő Modena városában.

A spanyol versenyző – aki ellen nem nyomoznak, hanem a jelentések szerint önként ajánlotta fel, hogy információkat ad a kémügyben – a majdnem kétórás vallomása után után nem állt szóba az újságírókkal.

Alonsóval ellentétben a McLaren-Mercedes vezetői – közöttük Ron Dennis csapatfőnök – ellen sportbéli csalás, sikkasztás és kémkedés gyanújával vizsgálódnak. A nyomozás elsődleges célpontja Nigel Stepney, a Ferrari korábbi vezető mérnöke.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a Giuseppe Tibis közvádló által vezetett nyomozók azokról az e-mailekről szerettek volna többet megtudni, amelyeket Fernando Alonso kapott a McLaren más tagjaitól azzal a 780 oldalnyi titkos Ferrari-dokumentációval összefüggésben, amelyet Mike Coughlan, a wokingiak korábbi főtervezőjének lakásán találtak meg.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Automobi-szövetség (FIA) motorsport-világtanácsa a kémügyben elrendelt „perújrafelvétel” tárgyalásán vétkesnek mondta ki a McLarent, amelyet kizárt a 2007-es konstruktőr-világbajnoki pontversenyből, és 100 millió dollár büntetés megfizetésére kötelezte.

Mindez azt követően történt, hogy elfogták azokat az elektronikus leveleket, amelyeket Mike Coughlan, Pedro de la Rosa tesztpilóta és Fernando Alonso küldözgettek egymásnak, és amelyekből világosan kiderül, hogy a McLaren-Mercedesnél nemcsak hogy ismerték a Ferrari autók műszaki adatait, hanem egyes esetekben fel is használták őket.

A La Nueva Espana spanyol napilap arról ír, hogy az FIA ismét vizsgálódik a McLaren ellen. Azt szeretnék kideríteni, igazak-e a vádak, hogy Fernando Alonso kerekeit túlságosan felfújták a Kínai Nagydíj időmérő edzésének járó szakasza előtt, és a kétszeres világbajnok ezért volt lassabb hat tizeddel a csapattárs Lewis Hamiltonnál.

Az Alonso szülővárosában, Oviedóban szerkesztett újság – amely a tíz legjelentősebb spanyolországi lap egyike – a vb-pontverseny második helyezettjét idézte, imígyen:

„Azt hiszem, még vizsgálódnak. Szerintem a guminyomás magas volt, magasabb, mint a normális, de azt nem tudom, hogy ez volt-e a magyarázat (ti.: ezért volt-e annyival lassabb Alonso Hamiltonnál), vagy más oka volt.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik