Tokió 2020: igenis támogatják a japánok a játékokat

NOVÁK MIKLÓSNOVÁK MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.07.24. 11:00
null
Palanovics Norbert szerint Japán jól kezelte a járvány első hullámát
Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete úgy látja, Japán mindent elkövet annak érdekében, hogy Tokió, még ha korlátozások mellett is, emlékezetes olimpiát rendezzen 2021-ben. 

– Mit szól a legfrissebb japán közvélemény-kutatási adatokhoz, melyek szerint a japánok háromnegyede helyteleníti az olimpia megrendezését?
– Japán igen jól kezelte a járvány első hullámát, de a koronavírus okozta helyzet bizonytalansága az élet számos más területére is rányomja a bélyegét. Egyébként pontatlan a megfogalmazás, a japánok nem helytelenítik az olimpia megrendezését, inkább kétségeik vannak afelől, hogy az olimpia az eredetileg tervezett formájában megrendezhető-e. A japánok jelentős része szereti és támogatja az olimpiai eszmét, így az olimpia megrendezése is társadalmi támogatottságot élvez.

– A mindennapokban mennyire van jelen a bizonytalanság?
– Egy új, ismeretlen helyzet bizonytalanságot szül, ez természetes. Emiatt 2020 második felében nemcsak az olimpiával kapcsolatban vannak kételyei az embereknek, hanem a mindennapi élet egyéb területein is.

– Elvezethet a közhangulat odáig, hogy bel-, sőt külpolitikai jelentőségre emelkedjen: a japánok tiltakozása meghiúsíthatja-e az olimpia megrendezését?
– Nincs tiltakozás, de a koronavírus-járvány új helyzetet teremt az eddig ismert életünk és mindennapjaink számos területén. Abe Sindzó miniszterelnök és a tokiói kormányzó is teljes mellszélességgel kiáll a játékok megrendezése mellett, hamarosan valószínűleg a koronavírus-járvány miatt kialakuló helyzetben is megvalósítható javaslattal állnak elő. A közhangulatot az is jól mutatja, hogy a szűk három héttel ezelőtti tokiói kormányzóválasztáson ugyan voltak jelöltek, akik az olimpia több évvel elhalasztásával, sőt törlésével kampányoltak, ám végül elsöprő többséggel választották újra a jelenlegi vezetőt, aki határozottan kiállt a játékok 2021-es megrendezése mellett.

– Nem csupán egy évvel vagyunk a 2021-re tolt olimpiától, hanem ha nem halasztották volna el, most kezdődnének a 2020-as játékok.
– Az elmúlt hónapokat, illetve a mostani helyzetet tekintve megfontolt döntés született. Az ország lényegében nem engedi be a külföldi állampolgárokat jelenleg, és Japán most építi ki az infrastruktúrát, amely a sportolók, illetve az olimpiára érkezők teszteléséhez szükséges lehet. Amennyiben a vakcina addigra elérhető lesz, az további támogatást adhat a szervezőknek az egészségügyi szempontból is biztonságos olimpia megrendezéséhez.

– A járvány miatti egészségügyi helyzet ad okot az aggodalomra, vagy a félelem erősebb a valós veszélynél?
– A koronavírushoz köthető megbetegedések vagy halálozások számát egymillió főre vetítve a szigetország a július végi állapot szerint nemzetközi összehasonlításban nagyon jól kezelte a helyzetet. Az általánosan magas higiéniakultúra, valamint a maszkviselés évtizedes hagyományai mind-mind hozzájárulnak ehhez.

– A nagykövetség kapcsolatban áll a Magyar Olimpiai Bizottsággal, ellátja tanácsokkal?
– Évek óta szoros az együttműködésünk a MOB-bal. Az olimpiai felkészítést szolgáló edzőtáborok szervezése kapcsán a MOB-bal közös erőfeszítések eredményeként számos olyan várossal sikerült komoly kapcsolatokat kialakítanunk, amelyek magyar sportolókat fogadnak. Már látható, hogy Tocsigi tartománnyal, illetve az úszóválogatottunkat fogadó Kórijama városával az olimpia végeztével sem fog kihűlni a kapcsolatunk.

– Lát esélyt a „hagyományos” olimpia megrendezésére, vagy a „buborékolimpia” valószínűbb?
– Biztos vagyok benne, hogy az eredeti tervekhez képest lesznek változtatások, de a japán szervezők biztosan nem adják fel, hogy a hagyományoshoz közelítő játékokat rendezzenek. Én is bizakodó vagyok e tekintetben. Reményeim szerint sikeres, sok szempontból különleges és mindenképp emlékezetes „2020-as” olimpiát láthatunk jövőre Japánban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik