Öttusa: vitatja Marosi Ádám állításait a szövetségi kapitány

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.05.13. 18:24
null
Martinek János igyekezett korrekten eljárni (Fotó: Árvai Károly)
Martinek János, a magyar öttusa-válogatott szövetségi kapitánya vitatja Marosi Ádám kritikáját, miszerint a válogatási elvek nem állják meg a helyüket.

A napokban írtunk róla: Marosi Ádám úgy érzi, a válogatási elvek nem tiszták, ráadásul a szakmai bizottság jóváhagyásával módosíthatók is, így nem kapja meg ugyanazt az esélyt, hogy a válogatott A-keretébe kerüljön, mint a többi versenyző.

Martinek János szerint azonban a Magyar Öttusaszövetség honlapján ismertetett rendszerben minden le volt írva, a versenyzők véleményezhették is, mielőtt a szakmai bizottság és az elnökség elfogadta, ám javaslat nem érkezett.

„A Peridot-kupán a válogatási elveknek megfelelően jártam el, Bereczki Richárd és Demeter Bence klubja jelezte, hogy sportolójuk egészségi állapota akadályozta őket a részvételben. A Honvéd Sportegyesület tájékoztatott Marosi Ádám problémáiról, utána azonban hivatalos úton azt az információt kaptam, hogy rajthoz áll a versenyeken – monda a kapitány. – A budapesti világkupaverseny előtt nagyjából két héttel aztán az olimpiai bronzérmes személyesen közölte velem: nem kíván egyéniben rajthoz állni, mert »ez a terhelés már nem hiányzik neki«. Távolmaradását klubja hivatalosan is megerősítette április tizenegyedikén.”

Ezzel Marosi gyakorlatilag önként lépett ki a válogatási rendszerből, ezért furcsállta Martinek János, hogy versenyzője később mégis kiutazott volna Szófiába.

„A budapesti világkupaversenyen látottakat úgy értékelte, hogy a magyarok fele elvérzett, bár ez lényegesen finomabb szóhasználat az övénél... Ezután kérdezte meg, elindulhat-e a negyedik világkupa-állomáson” – tette hozzá a kapitány. Ezután a szakember az előzetesen lefektetett válogatási elvek alapján ezt nem tudta vis maior helyzetként értékelni, és nem vitte a szakmai bizottság elé a kérdést.

Hozzátette: ha teljes mértékben ragaszkodik a válogatási elvekhez, akkor a válogatást lezárja a budapesti vk-verseny után azzal, hogy a világranglista első négy helyezettjét utaztatja Bulgáriába, majd az Európa- és a világbajnokságra is. Az olimpiai kvalifikációs időszakot és a sűrű versenyprogramot figyelembe véve azonban nem akart a kulcsfontosságú eseményekre fáradt, túlhajtott csapattal érkezni, ezért javasolta a válogatás kiegészítését a szakmai bizottságnak, s a módosítási javaslatot az elnökség is támogatta.

A budapesti világkupaverseny kapcsán azt is elmondta: a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) szabályzata szerint a saját selejtezőcsoportjában elért helyezés alapján a hat legjobb magyar lehetett ott automatikusan az elődöntőben, ebben tehát nem a kapitány döntött. A kairói világkupán az egyiptomi szakvezetés összehívta a versenyzőket a selejtezőt követően, és visszaléptette a jobb helyezéssel, de rosszabb pontszámmal elődöntős öttusázóit, hogy helyükre betehesse azokat, akik a pontszám miatt erősebbnek tűntek, Martinek azonban ezt a megoldást elvetette, nem tartotta korrektnek a versenyzőkkel szemben, nem akarta ilyen módon felülbírálni a nemzetközi szabályrendszert.

A kapitány úgy fogalmazott: ő is elismeri Marosi Ádám sportolóként elért eredményeit, de a válogatási rendszer alapján meghozott intézkedések tényekkel igazolhatóak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik