Darts-vb: Smith először vagy Wright másodszor? – beharangozó

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.01.03. 16:56
null
Peter Wright térdsérüléssel bajlódik (Fotó: Getty Images)
Az angol Michael Smith pályafutása során először, míg a skót Peter Wright a 2020-as sikere után másodszor arathat diadalt a PDC-dartsvilágbajnokságon – kettejük döntője hétfő este 21 órakor kezdődik a londoni Alexandra Palace-ban.

 

PETER WRIGHT TÉRDSÉRÜLÉSSEL BAJLÓDIK
„Az elmúlt néhány napban térdsérüléssel bajlódtam. Bekötöttem, de még most is nagyon éget és szúr. Hétfőn pihentetem, és a döntőre remélhetőleg nem lesz semmi bajom. Néhány napja gyakorlás közben kis szúrást éreztem, és olyan volt, mintha folyadék lenne a térdkalácsom alatt. Ezért bekötöttem szombat éjszakára. Úgy voltam vele, hogy a Gary elleni meccsre leveszem, de szerencsére nem tettem meg” – nyilatkozta a skót klasszis.

Hétfőn Michael Smith (PDC–9.) James Wade-et (PDC–4.), míg Peter Wright (PDC–2.) a kétszeres világbajnok Gary Andersont (PDC–6.) legyőzve kvalifikálta magát a döntőbe. Előbbi összecsapáson Smith még úgy is magabiztos, 6:3-as diadalt aratott, hogy a mérkőzés végén bizonytalanabbá vált a játéka. Wrighték párharca viszont elképesztően izgalmasan alakult, s végig rendkívül magas színvonalon zajlott.

Peter Wright már-már hihetetlen mennyiségű 180-at hajított: összesen 24-et, és ezzel megdöntötte az épp Anderson által tartott, világbajnokságon egy meccs alatt dobott legtöbb száznyolcvanas dobáshoz kötődő rekordot. Wright 3:0-ra is vezetett, végig kiemelkedően játszott, de Anderson még így is tartotta vele a lépést, sőt 5:4-re felzárkózott – csupán hajszálra volt az egyenlítéstől, de honfitársa 116-os kiszállóval megnyerte a tizedik szettet, és ezzel lezárta az összecsapást.

MECCSRŐL MECCSRE – MICHAEL SMITH
2. kör: Michael Smith 106.32-es átlaggal 3:0-ra nyert Ron Meulenkamp ellen.
3. kör: Michael Smith 97.42-es átlaggal 4:2-re nyert William O'Connor ellen.
Nyolcaddöntő: Michael Smith 99.84-es átlaggal 4:3-ra nyert Jonny Clayton ellen.
Negyeddöntő: Michael Smith 101.94-es átlaggal 5:4-re nyert Gerwyn Price ellen.
Elődöntő: Michael Smith 100.98-as átlaggal 6:3-ra nyert James Wade ellen.
Michael Smith átlaga a vb-n: 101.30

Peter Wright a mérkőzés után úgy fogalmazott, élete legjobb meccse volt a vasárnapi, és leszögezte, elfáradt.

Hamar ki kell pihennie magát, mivel Michael Smith mind az öt eddigi mérkőzésén kimagasló, stabil szintet hozott. A verseny legnagyobb esélyesei közül többet is legyőzött: a négyszeres vb-elődöntős James Wade-et (PDC–4.), a világranglista-vezető világbajnoki címvédőt, Gerwyn Price-t és az elmúlt időszakban különösen jó teljesítményt nyújtott Jonny Claytont (PDC–8.). Érdekesség, hogyha az angol Wright ellen is nyer, akkor elmondhatja magáról, hogy – az Eb-győztes Rob Crosst leszámítva, vele nem játszott – az összes, 2021-es major tornagyőztest legyőzte a vb-n (Clayton a Masterst, a Premier League-et, a Wordl Grand Prix-t és a World Series Finalst, Price a Grand Slam of Dartsot, Wade a UK Opent, Wright pedig a World Matchplayt, a World Cup of Dartsot (John Hendersonnal az oldalán) és a Players Championship Finals nyerte meg).

Vajon Michael Smith felér a csúcsra? (Fotó: Getty Images)
Vajon Michael Smith felér a csúcsra? (Fotó: Getty Images)

Smith és Wright persze jól ismeri egymást. Világbajnokságon eddig egyszer léptek színpadra egymás ellen: 2013. december 27-én Wright 4:3-as diadalt aratott a nyolcaddöntőben.

MECCSRŐL MECCSRE – PETER WRIGHT
2. kör: Peter Wright 92.12-es átlaggal 3:0-ra nyert Ryan Meikle ellen.
3. kör: Peter Wright 102.15-ös átlaggal 4:2-re nyert Damon Heta ellen.
Nyolcaddöntő: Peter Wright 98.91-es átlaggal 4:1-re nyert Ryan Searle ellen.
Negyeddöntő: Peter Wright 99.75-ös átlaggal 5:4-re nyert Callan Rydz ellen.
Elődöntő: Peter Wright 104.38-as átlaggal 6:4-re nyert Gary Anderson ellen.
Peter Wright átlaga a vb-n: 99.48

2017 óta – az eredmenyek.com adatbázisa szerint – összesen 21-szer találkoztak egymással, és ezeken az összecsapásokon tizenkét alakalommal Wright győzött, hétszer pedig Smith – a Premier League-ben kétszer döntetlen lett a meccsük végeredménye.

A tapasztalat egyértelműen az 51 éves Wright mellett szól: pályafutása során most szerepel 13. alkalommal a PDC-dartsvilágbajnokságon, a legnagyobb sikert 2020-ban érte el, akkor győzött. Amellett egy-egy döntős és elődöntős, valamint két negyeddöntős szereplés fűződik a nevéhez.

A 31 éves Smith is szerepelt már vb-döntőben, 2019-ben, ám akkor 7:3-ra kikapott Michael van Gerwentől.

A mostani világbajnokságon „tömegben” az angol összességében jobban teljesített skót vetélytársánál, Wright viszont a fontos kiszállókban tűnt valamelyest magabiztosabbnak.

PDC-DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, A SZÁMOK
Lejátszott mérkőzés: 91
Versenyátlag: 91.66
180-as dobás: 818
Legmagasabb kiszálló: 170 (4)
Kiszállózás: 36.28 százalék
100 feletti átlagok: 13
Szettszám: 423
100 feletti kiszálló: 223
Kilencnyilas: 3

A dartsranking.com számításai szerint, ha Smith megnyeri a vb-t, akkor a kilencedik helyről a harmadikra lép elő a világranglistán, és amennyiben „ezüstérmes” lesz, akkor az ötödik pozícióba kapaszkodik – az első helyért 500 ezer font, míg a másodikért 200 ezer font jár.

Peter Wrightnak győznie kell ahhoz, hogy Gerwyn Price nyakán maradjon a lajstromban – a PDC-világranglistapontok az elmúlt két évben elért pénzdíjakból állnak össze, s mivel Wright a 2020-as vb győztese, ha bukik, azzal 300 ezer egységgel távolabb kerül Price-tól. A walesi jelenleg 1 256 750 fonttal vezet (ebből ötvenezret elveszít a vb után), mögötte Wright 1 191 500 fonttal áll a második helyen.

A fogadóirodák egyébként Wrightot látják az esélyesebbnek, cikkünk közzétételekor 1.75-ös szorzót adtak a sikerére, az angoléra pedig 2.09-et. Természetesen ebből nem szabad mély következtetéseket levonni, szinte biztosak lehetünk abban, hogy elképesztően izgalmas, szoros csata elé nézünk, amelynek végén kiderül, ki viheti haza a legnagyobb presztízsű dartstrófeát – amelyet Sid Waddellről neveztek el –, és az azzal járó félmillió fontot.

DARTS
PDC-DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
DÖNTŐ
(Tv: Sport1)
21.00: Michael Smith (angol, 9.)–Peter Wright (skót, 2.) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik