Sportpolitika: példátlan támogatás a legkisebb és a legnagyobb kluboknak is

Vágólapra másolva!
2023.02.03. 17:31
null
Deutsch Tamás (középen) és Schmidt Ádám (jobbról a második) a csepeli és KSI-s sportvezetőkkel (Fotó: Micheller Szilvia)
Minden korábbinál magasabb összeg áll a magyar sportegyesületek támogatására ebben az évben – derült ki a Sportállamtitkárság és a Sportegyesületek Országos Szövetsége közös sajtótájékoztatóján, ahol azt is megtudtuk, hogy a Csepel és a KSI bekerült a kiemelt fővárosi klubok közé.

Piros-fehér, piros-kék, fekete-fehér, zöld-fehér, lila-fehér, kék-fehér sálak, egytől egyig gazdára találó székek és jó hangulat.

Lehettünk volna meccsen is – de nem ott voltunk, hanem a Sportállamtitkárság és a Sportegyesületek Országos Szövetsége közös sajtótájékoztatóján, amelynek keretében a Hotel Hadik dísztermét az újságírókkal együtt megtöltő – igen, a piros-fehér, piros-kék és egyéb sálakat viselő – klubvezetők olyasvalamiről értesülhettek, amitől igencsak jó kedvre derültek. Merthogy Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás SOSZ-elnök elárulta: 2023-ban minden korábbinál magasabb összeg áll a honi sportegyesületek támogatására!

„A legfontosabb célunk az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, ehhez az erős és jól szervezett egyesületek jelentik az alapot” – hangsúlyozta a tavaly májusban kinevezett Schmidt Ádám.

Nem árt hozzátenni, hogy január 19-én már tett egy, a mostanihoz hasonlóan fontos és legalább ennyire örömteli bejelentést az államtitkár, akkor arról tájékoztatott, hogy elindult a 43 olimpiai sportágat érintő Nemzeti Versenysportfejlesztési Program, melynek keretében a tavalyi 11.8 milliárd helyett 14.5 milliárd forintnyi támogatással kalkulálhatnak a szakszövetségek. Két héttel később pedig jött az újabb jó hír. Mi több, jöttek az újabb jó hírek...

Amelyeknek a Csepel és a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület, ismertebb és rövidebb nevén a KSI vezetői, edzői és sportolói örülhettek, ugyanis a két patinás klub csatlakozott az eddig a Budapesti Honvéd, a Ferencváros, az UTE, a Vasas, az MTK és a BVSC alkotta társasághoz, vagyis a magyar sport összeredményességének 75 százalékát biztosító kiemelt fővárosi sportegyesületekhez, ami értelemszerűen nem csak erkölcsi, de anyagi támogatással is jár. Ez már csak azért sem elhanyagolható, mert a szóban forgó klubok idei sportszakmai dotációja mintegy 340 millió forinttal lesz több az előző évinél – a nyolc egyesületre összesen 4 milliárd 80 millió forint jut. S akkor még nem szóltunk arról, hogy ha a Csepel és a KSI még nem is, a másik hat pesti egyesület számolhat az energiaválság okozta tetemes rezsiköltséget enyhíteni hivatott, 3 milliárd 388 millió forintról 5 697089 083 forintra emelkedő létesítményüzemeltetési támogatással.

Fotó: Micheller Szilvia
Fotó: Micheller Szilvia

Persze a vidék sportja sem maradt ki a jóból, sőt! Nő a kiemelt vidéki klubok száma és azok támogatása is – ami előbbit illeti, napokon belül várható döntés arról, hogy az eddigi 20 helyett 24 vagy 25, esetleg még több egylet vallhassa magát kiemelt vidéki sportegyesületnek, ami pedig utóbbit, 3 milliárd 236 millióról 4 milliárd 163 millióra „ugrik” a klubok támogatása.

Aki erre ezt mondja, hihetetlen, annak ajánljuk figyelmébe a 2015-ben megálmodott, 2016-ban kidolgozott Hiszek Benned Programot, amely a kis- és közepes sportegyesületeket hivatott segíteni. Nem is akárhogy: amíg tavaly 247, idén 500 millió forintra pályázhatnak az érintett klubok! Mint Schmidt Ádám kiemelte, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amikor késő nyáron, kora ősszel lehetett pályázni, 2023-ban már tavasszal lehetőség nyílik erre. Beszédes adat: az utóbbi években 300-350 egyesület jelentkezett a minimum 500000, maximum 4 millió forintos támogatásra.

„Ahhoz, hogy az ország minden településén a fiatalok és a kevésbé fiatalok tudjanak sportolni, ezen egyesületek megerősítésére van szükség” – tette hozzá a nyolcszáznál is több klubot képviselő SOSZ elnöke. Deutsch Tamás egy mondatban összegezte a lényeget: példátlan előrelépést jelent, hogy a legkisebb kluboktól kezdve a Honvédig és a Ferencvárosig 14 milliárd 400 millió forint jut a magyar sport, a magyar sportegyesületek közvetlen állami támogatására.

S ennél jobb zárszó nem is kellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik