Torna: lemondott az amerikai szövetség összes igazgatója

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2018.01.31. 20:54
Lawrence G. Nassar orvos zaklatási ügye miatt az Egyesült Államok Tornaszövetségének (USAG) összes igazgatója lemondott szerdán.

Döntésükre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) pénteken minden kapcsolatát megszakította a USAG-val, egyben távozásra szólította fel a szervezet 18 vezetőjét.pénteken minden kapcsolatát megszakította a USAG-val, egyben távozásra szólította fel a szervezet 18 vezetőjét.

Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa egy héttel ezelőtt gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között – a legfrissebb adatok szerint – 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. Az áldozatok közül sokan a tornaszövetség felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására.

A botrány miatt a múlt héten már lemondott a USAG több vezető tisztségviselője, köztük Paul Parilla, az igazgatótanács elnöke, Jay Binder alelnök és Bitsy Kelley kincstárnok is.

Az ország olimpiai bizottsága felszólította a USAG-ot, hogy legkésőbb február végéig állítson fel ideiglenes igazgatótanácsot.

Az 54 éves orvost tavaly decemberben gyermekpornó-fényképek birtoklása miatt 60 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, ennek letöltését már januárban megkezdte. A múlt héten újabb eljárásban összesen 40-175 évre ítélték el, míg szerdán ismét elővezették egy meghallgatásra, amelyben bűnösnek vallotta magát. Ezen a tárgyaláson újabb áldozatok mondják el úgynevezett impact statement keretében zaklatásuk történetét.

Az ügyészség szerint Larry Nassarnak már 265 áldozata jelentkezett, ám a valós áldozatszám minden bizonnyal ezres nagyságrendű.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik