V. J. 2021.06.09 18:38 Frissítve: 2021.06.09 19:06

Szuperliga: büntetést kaptak az érintett PL-klubok

Az UEFA után az angol Premier League is megbüntette azt a hat klubot, amely korábban csatlakozni akart a szakadár európai Szuperligához – írja a BBC. A témához kapcsolódó hír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség szerda délután közölte, felfüggeszti a tervezett kupasorozat létrehozása mellett továbbra is kitartó klubok, a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid ellen indított fegyelmi eljárását.

A Chelsea fanatikusai tiltakoznak a csapat tervezett Szuperliga-csatlakozása ellen, áprilisban (Fotó: AFP)

 

Az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham csapatát együttesen 22 millió font (nagyjából 8.9 milliárd forint) megfizetésére kötelezte a Premier League. Amennyiben a klubok bármelyike ismét csatlakozni akarna egy, az UEFA és a nemzeti szövetségek által nem elismert sorozathoz, akkor súlyosabb retorziók lépnek életbe: a szakadár egylet 25 millió fontot (10 milliárd forintot) kell fizessen, emellett 30 pontos levonásra is számíthat a Premier League-ben.

„Az európai Szuperliga létrehozására irányuló javaslatokban részt vevő hat klub ma ismét elismerte, hogy cselekedeteik tévedések voltak, s megerősítették elkötelezettségüket a Premier League és az angol futball jövője iránt” – áll a PL és az angol szövetség közös közleményében.

„Az érintett klubok szívből kértek bocsánatot rajongóiktól, a többi csapattól, a Premier League-től és az FA-től.”

A BBC Sport információi szerint a büntetést a tulajdonosok, és nem a klubok fizetik meg – a befolyó összeget utánpótlás-fejlesztésre és a szurkolói körülmények javítására költik.

A Szuperliga alapító résztvevői közül kilencet – a hat Premier League-gárdát, valamint az AC Milant, az Internazionalét és az Atlético Madridot – hasonló összegű bírsággal sújtotta az UEFA vezető testülete a múlt hónapban.

Jó kérdés viszont, hogy mi lesz azzal a három klubbal, amely továbbra sem hajlandó visszalépni a szakadár bajnokság létrehozásától. A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen indított fegyelmi eljárást az UEFA felfüggesztette, a Marca szerint azért, mivel az érintettek a csapatok megbüntethetőségének ügyében pert indítottak a kontinentális szövetség ellen a svájci törvényszékeken, illetve a madridi Munkaügyi Bíróságon.

 

2021.07.13 15:29:35

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021 ...Griezmann és két fiatal tehetség a Barcelonából? Közben a citys megfigyelők kifogták Dél-Amerikát.

2021.07.05 11:10:13

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021 Arteta a wengeri úton, az elképesztő melléfogások után közel 300 millió euróból erősíthet az Arsenal.

2021.05.29 09:27:21

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

A Manchester City 2016-ban 2 millió eurót fizetett érte, jelenlegi értékét 25 millió euróra becsülik.

2021.05.23 16:52:51

Angol labdarúgás B. Á., CS. M.

Bár Thomas Tuchel csapata kikapott, a nagyot hajrázó Tottenham kisegítette a városi riválist.

2021.05.18 20:49:27

Angol labdarúgás K. T. I.

Kovacic bakija a hajrára visszahozta a meccsbe a vendégeket, ám Ayoze Pérez a 90. percben nem tudta gólra váltani a meccslabdát.