„Sir Alex nélkül nem lesz ugyanaz a játék”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.08. 14:26
null
Sir Alex Ferguson kétszer örülhetett BL-győzelemnek a „vörös ördögökkel” (Fotó: Action Images)
Mint arról már beszámoltunk, a Manchester United szerda délelőtt a hivatalos honlapján bejelentette, hogy a klub történetének legeredményesebb menedzsere, Sir Alex Ferguson a szezon végén visszavonul. Ennek apropóján a korábbi és jelenlegi játékosok, riválisok, elöljárók nyilatkozataiból szemezgettünk.

A „vörös ördögök” korábbi labdarúgói is megszólaltak Sir Alex Ferguson visszavonulásával kapcsolatban, az együttes egykori kapusát, Peter Schmeichelt sokkolta a hír, Michael Owen pedig kiváltságosnak érzi magát, hogy a Manchester United legendás menedzserének a keze alatt dolgozhatott.

„Csalódott vagyok, sokkolt, szomorú. Nem hittem, hogy EZ a nap ma jön el...” – fejezte ki bánatát a Manchester United korábbi kapusa, Peter Schmeichel.

BÚCSÚZNAK A NAGY RIVÁLISOK
A nagy rivális Chelsea-nél, az Arsenalnál és a városi vetélytársnál sem hagyták szó nélkül a visszavonulást.
„Mi a Chelsea-nél mindannyian a legjobbat szeretnénk kívánni a visszavonuló Sir Alex Fergusonnak. Nagyszerű ellenfél volt huszonhat éven keresztül” – áll a „kékek” közleményében.
„Az Arsenalnál mindenki jó egészséget és boldogságot kíván Sir Alex Fergusonnak, miután bejelentette visszavonulását” – így az „ágyúsok” tvítje
„Sir Alex minden idők egyik legjobb menedzsere. Huszonhat évnyi siker ebben a játékban, mindannyian elismeréssel tartozunk neki ezért” – mondta a Manchester City csapatkapitánya, Vincent Kompany.

Paul Ince hasonló állásponton van. „Teljesen meg vagyok döbbenve. Amit ő elért, az hihetetlen. Soha nem látunk még egy olyat, mint ő volt. Két héttel ezelőtt arról beszélt, hogy még vagy két évig marad, úgyhogy ez most óriási sokk.” – fogalmazott a középpályás.

„Micsoda kiváltság, hogy a labdarúgás történetének vitathatatlanul legjobb menedzserének keze alatt dolgozhattam. Az ő rekordjait minden bizonnyal soha nem homályosítják el. Egyszerűen elképesztő végigolvasni, mi mindent nyert meg menedzseri pályafutása során” – mondta ezt már a „vörös ördögöket” 2009 és 2012 között erősítő, 2001-es aranylabdás Michael Owen.

„2001–2006, 219 meccs, 150 gól a labdarúgás történetének legsikeresebb menedzserének irányítása alatt. Egyedülálló kiváltság volt” – ezt pedig már Ruud van Nistelrooy tette hozzá.


Fergie visszavonulása korszakhatár a futballban
Hozzászólok!

Cristiano Ronaldo a „vörös ördögöknél” tett szert világhírnévre, és a manchesteriekkel Bajnokok Ligáját nyerő portugál klasszis angliai tartózkodása során kaparintotta meg 2008-ban az Aranylabdát is. A Real Madrid klasszisa nem vitte túlzásba a szószaporítást: „Köszönet mindenért, főnök” – üzenettel búcsúztatta a nyugdíj előtt álló Fergusont.

A szakmabeliek is méltatták persze a 71 éves menedzsert. A skót Celticet irányító Neil Lennon szerint ez innentől nem ugyanaz a sportág lesz.


„Ez a játék nem lesz ugyanolyan Sir Alex nélkül... Milyen óriási mértékben járult hozzá a játékhoz... Aligha fogja bárki is megismételni azt, amit ő elért” – vélekedett kollégája, a Celtic menedzsere, Neil Lennon.

A BRIT MINISZTERELNÖK REMÉNYE
Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, David Cameron is megemlékezett Fergusonról, valamint azon reményének adott hangot, hogy így kedvenc csapatának könnyebb lesz az élete.
„Amit Sir Alex Ferguson a Manchester Unitednél elért, az egészen rendkívüli. Remélem, visszavonulásával kicsit könnyebb lesz a dolga kedvenc csapatomnak, az Aston Villának” – mondta David Cameron brit miniszterelnök.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Sepp Blatter szerint Sir Alex vitathatatlanul a sportág egyik legnagyobb alakja volt hosszú pályafutása során, és megtiszteltetés volt számára, hogy tavaly átadhatta neki a FIFA elnöki különdíját a 2011-es Aranylabda-gála keretein belül.

„Csak most hallottam, hogy Sir Alex Ferguson visszavonul a szezon végén. Az ebben a játékban elért sikerei vitán felül a legnagyobbak közé helyezik. Megtiszteltetés volt neki átadni a kétezer-tizenegyes elnöki különdíjat (ez a díj életműdíjként funkcionál – a szerk.). Vajon képes lesz valaki olyan hosszú ideig a csúcson maradni, mint ő?” – tette fel a nagy kérdést Blatter.

„Sir Alex óriási hatással volt a labdarúgásra, nemcsak Skóciában és Angliában, hanem Európán keresztül az egész világon. Odaadása, a minden részletre kiterjedő látásmódja és a tehetségek megtalálásához való nagyszerű szeme a Manchester Unitednél, illetve az Aberdeennél, eredményekben nagyon gazdag több mint harminc éves időszakot eredményezett. Önéletrajza szinte példa nélküli, tekintve, hogy ebben a szakmában inkább a rövid távú sikerességre összpontosítanak a résztvevők” – mondta az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke, Michel Platini.

Várhidi: Igazi úriember. Bozsik: nagy élmény volt ellene meccselni. Csank: Remek közegben dolgozhatott

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik