Itt van Amerika
K. Zs. 2020.09.29 11:22 Frissítve: 2020.09.29 12:57

NBA: bárki nyeri a döntőt, egy játékos biztosan kap a bajnoki gyűrűből

Szerdán kezdődik az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) idei döntője, messze még a bajnokavatás, de egy játékos biztos lehet abban, hogy jut neki a bajnokokat megillető gyűrűből: Dion Waiters, a Los Angeles Lakers 28 éves kosarasa, aki az idényt még a másik döntős, a Miami Heat soraiban kezdte.

Dion Waiters (balra) az Oklahoma elleni augusztusi meccsen (Fotó: Getty Images)

 

A szabályok szerint a bajnoki gyűrűből minden olyan kosaras kap, aki abban az idényben (akár az alapszakaszban, akár a playoffban) pályára lépett a bajnokcsapatban, függetlenül attól, hogy a döntő idején, a bajnoki cím kiharcolásakor még a kerethez tartozott-e.

Sőt Dion Waitersnek nemcsak a dicsőségből jut biztosan, hanem az idény végi prémiumokból is duplán szakíthat – emlékeztet több amerikai portál. Egyfelől jár neki a Lakers rájátszási bónuszából, de kaphat a Miami keretéből is, ha korábbi játékostársai megszavazzák neki – mindenesetre nem lenne példa nélküli, ha így tennének.

Waiters 2012-ben a Clevelandben kezdte, 2015 elejétől az Oklahomában folytatta NBA-karrierjét, majd 2016-ban került a Miamihoz. Négy évre kötött szerződése akár még most is ketyeghetne, ha a floridai csapat februárban – alighanem a játékos gyors egymásutánban elkövetett fegyelemsértéseire, eltiltásaira ráunva – nem passzolja el őt a Memphisnek.

A Grizzlies vezetőségével kötött ügyletben Waiters csak a „vatta” szerepét töltötte be, három nap után megszabadultak tőle, így eshetett meg, hogy március elején magához szólította őt a Lakers – minden bizonnyal személyesen LeBron James, aki második clevelandi időszakából emlékezhetett az akkoriban a Cavsben próbálkozó dobóhátvédre, akit első NBA-idényében beválasztottak az év újonccsapatába (2013).

Az akkori közös játék nem tartott sokáig, Waiterst hamarosan elcserélte a Cavs annak az ügyletnek a keretében, amelyikben megszerezte J. R. Smitht – aki mellesleg most szintén játszótárs a Lakersben. Akkoriban a sajtó azt sugallta, hogy a bajnoki címre alkalmas csapatot építgető James nem sokat látott Waitersben, ezzel szemben ő így nyilatkozott idén nyáron:

„Még ma sem sokan tudják, hogy akkoriban Bron a szárnyai alá vett, minden nap ott voltam mellette, sokszor együtt kajáltunk. Nem minden történt akkoriban úgy, ahogyan a lapok írták, de hát ilyen a média. Bron segíteni próbált nekem, de a saját útját kereső önfejű fiatalként ezt nem értékeltem eléggé. Ma már pontosan látom ezt. Idősebb, tapasztaltabb lettem, van három gyönyörű gyermekem, és nincs más célom, mint vigyázni a családomra és élvezni a kosárlabdát. Tárt karokkal fogadtak a Lakersnél, amiért nagyon hálás vagyok.”

Waiters a mostani idény alapszakaszában az említett eltiltások miatt csupán háromszor lépett pályára a Miamiban, később a Lakersben hétszer, és a playoffban is volt már 38 játékperce öt meccsre elosztva, ahogyan az egy későn érkező kiegészítő ember esetében dukál.

Az NBA-playoffnak otthon adó orlandói „buborékban” nemcsak Waiters, hanem a családja is ott van. Néhány napja a kosaras kisfia is ott bóklászott a Lakers edzésén, érdeklődve figyelte LeBron James tripladobás-sorozatát, és elnéző mosollyal vette tudomásul, amikor egy elrontott dobás után a világklasszis azzal kábította: direkt hibázott, hogy elhiggye, ő is emberi lény…

 

2022.12.08 10:26:06

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Hosszabbítást bukott Orlandóban a Clippers, nyert a Brooklyn, a Toronto és a Chicago is.

2022.12.07 08:48:43

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A Los Angeles-i csapat a mérkőzés mellett Anthony Davist is elveszítette.

2022.12.06 11:19:12

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A tartalékos Memphis is legyőzte a Miamit, Atlantában nyert az OKC, nem hibázott a Bucks.

NBA
2022.12.03 09:43:25

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Megégett a Suns a Houston ellen.

NBA
2022.11.30 08:44:20

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A Los Angeles Clippers szenzációs utolsó negyeddel fordított Portlandben.