MLB: nincs kollektív szerződés, csúszik az idény rajtja

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 12:19
null
Fotó: Getty Images
A keddi határidőig nem sikerült megállapodnia az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) vezetőségének és játékosainak az új kollektív szerződésről, így biztosan nem indulhat el március 31-én az idei szezon.

A bajnokság működéséhez alapvetően szükséges szerződés 2021 végén járt le, s az elmúlt években már nyilvánvaló volt, hogy az új megállapodás komoly nehézségekbe ütközik. Jelentős véleménykülönbség alakult ki ugyanis a csapatokat is képviselő liga és a sportolók között, a tárgyalások pedig hosszú ideig nem haladtak előre. Hétfőn 16 órán át egyeztettek a felek, majd kedden a játékosok szervezete visszautasította a liga utolsó ajánlatát, így biztossá vált, hogy nem lesz alku.

Rob Manfred, az MLB első embere ezek után bejelentette, hogy március 31-én nem kezdődik el a szezon, a csapatok első két sorozatát törlik (az MLB alapszakaszában az együttesek egymás után három-négy mérkőzést – azaz sorozatot – vívnak ugyanazzal a csapattal), s arra az időszakra a játékosok fizetést sem kapnak majd.

A liga vezetője szerint az MLB számára fontos volt, hogy megszülessen a megállapodás, és igyekeztek a baseballozók számára elfogadható ajánlatot tenni. Manfredot nyilatkozata után számos játékos keményen bírálta a közösségi médiafelületeken.

A hírek szerint a tárgyalásoknál a szabadügynökpiac szabályozása, a rájátszás létszámának bővítése, a luxusadó, illetve a játékosok minimumbérének a kérdése szerepel a főbb vitás kérdések között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik