Damian Lillard tripla duplájával a Houstont is legyőzte a Portland

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.01.30. 10:32
null
Damian Lillard (0) ismét remekelt, a Portland a Houstont is legyőzte (Forrás: Twitter)
Hiába tértek vissza a Rockets sztárjai, csak a 39 pontos Russell Westbrook nőtt fel a feladathoz Portlandben, úgyhogy az ismét remeklő és pályafutása első tripla dupláját szállító Damian Lillard vezérletével nyerni tudott a Blazers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. San Antonióban is kikapott az ismét gyengén védekező Jazz, balhés végjátékot, de sima vendégsikert hozott a Knicks–Grizzlies, hosszabbítás döntött az Indiana-Chicagón.

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 115-106 – hosszabbítás után

Victor Oladipo visszatért. Több mint egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában szenvedett borzalmas sérülést a Pacers hátvédje, azóta egyetlen mérkőzést sem játszott eddig a napig, most viszont újra pályára léphetett – igaz, csak a padról, perclimittel, de így is óriási pillanat volt ez a csarnokban, még a vendégek is megtapsolták, Jim Boylen, a Bulls vezetőedzője is odament hozzá. Oladipo érthető módon kicsit rozsdásnak tűnt, csak 2/8 dobása esett be, 21 perc alatt végül 9 pontot és 4 gólpasszt tett hozzá, de a rendes játékidő végén így is megvillant: tíz másodperccel az órán ő bombázta be az egyenlítőnek szánt triplát, amellyel így hosszabbításra küldte a feleket. Ott aztán már intézte a munkát Malcolm Brogdon, aki 15 pontjából hetet is a ráadásban dobott, ezzel 7–6-ra legyőzte a komplett Chicagót, rajta kívül remekelt TJ Warren (25 pont, 10/15 mezőnyből) és Domantas Sabonis (15 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), de Bitadze, Justin Holiday és Lamb is elérte a tízpontos határt – összességében 50 százalék felett céloztak mezőnyből, simán nyerték a lepattanózást és bár gyengén tripláztak, de végül így is behúzták az újabb győzelmüket.

Elrontotta a Chicago. Az utóbbi időben megszokott Bullst láthattuk ezen az estén annyi különbséggel, hogy most Zach LaVine visszafogottabb volt, cserébe viszont Chandler Hutchison pótolta a kieső pontokat és beszórt 21-et – a védekezésük rendben volt, végig partiban voltak ellenfelükkel, de a pontot nem tudták feltenni az i-re. Bő négy perccel a rendes játékidő vége előtt ugyanis hét egységgel vezettek, sőt, még 02:40-nel az órán is ez volt a helyzet, ám innentől egyetlen egyszer sem találtak már be a gyűrűbe, teljesen lefagytak: az utolsó hat dobásukat kihagyták, eladtak két labdát, teljesen megálltak. Ebből pedig már nem is tudtak kijönni, a hosszabbításban összesen hat pontot tettek fel a táblára, úgyhogy hiába álltak nagyon közel a győzelemhez, a végét borzasztóan elrontották – bánhatják, mert ennyi sérülttel nagy skalp lett volna a Pacers idegenbeli legyőzése, így viszont megint távolabb kerültek a győzelmet arató Brooklyntól és a keleti nyolcadik helytől.

A Pacers legjobb dobói: Warren 25/6, Sabonis 15, Brogdon 15/3
A Bulls legjobb dobói: Hutchison 21, LaVine 20/3, Young 16/3

Brooklyn Nets–Detroit Pistons 125–115

 

A második félidőben ellenfele fölé nőtt a Nets. A nagyszünetig még eléggé billegett a mérkőzés, azok után, hogy a Brooklyn 16–4-es kezdésére válaszolt és kiegyenlített a Pistons, mert később már a vendégek is vezettek nyolc ponttal, ám a pontzáporos félidőt végül mégis a Nets zárta 70–68-as előnnyel. A fordulás után azonban kicsit mindkét fél rendezte a védekezését, a Brooklyn egy 10–2-es rohammal megint meglépett tíz ponttal és innentől már igazán nem engedte vissza ellenfelét: a Detroit még egyszer próbált kapaszkodni, feljött három-négy egységnyire, de a záró etap elején egy újabb rohammal már eldöntötte a küzdelmet a hazai alakulat. Fontos volt, hogy a nagyszünet után összesen 47 pontot engedtek a Pistonsnak, hátul jóval stabilabbá váltak, elöl pedig a mezszámot váltó Spencer Dinwiddie (28 pont, 8/13 mezőnyből, 6 gólpassz csereként) és a visszatérő Kyrie Irving (20 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével hozták, amit kellett – mellettük remekelt még Taurean Prince (22 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés, 4/8 tripla), úgyhogy végül behúzták a nagyon fontos győzelmet.

Dwane Casey elégedetlen. „Találnunk kell öt, hat, vagy hét olyan játékost, aki magas szinten fog teljesíteni, amikor pályára kerül, nem számít, hogy mi van a szerződésében. Meg kell találnunk ezeket a játékosokat” – értékelt dühösen a Detroit vezetőedzője, aki már korábban is mondott hasonlót, egyértelmű, hogy nem elégedett bizonyos játékosaival. Most Andre Drummond volt az, aki az elvárásokat nem tudta teljesíteni, de a nagy reményekkel játszatott fiatal, Sekou Doumbouya is csalódást okozott, róla mondjuk Casey nagyon hamar, nyolc perc után le is mondott. Voltak azért, akik hozták a szintet, de ők a rutinosabb játékosok voltak, Derrick Rose (22 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 9/15 mezőnyből) mindig megbízható, a padról pedig Reggie Jackson (23 pont, 5 gólpassz, 4/6 tripla), Christian Wood (20 pont, 8 lepattanó, 2 labdaszerzés, 21 perc) és Markieff Morris (15 pont, 4 gólpassz, 7/9 mezőnyből) is hozzá tudott tenni – mindez azonban végül nem volt elég, húsz pontot kaptak leindításból, hattal több labdát adtak el és a második félidőben már egyértelműen jobb volt náluk a Brooklyn. Kíváncsian várjuk, hogy Casey milyen változtatásokat eszközöl a rotációban – Doumbouyáról azt mondta, hogy van rá esély, hogy visszaküldik a G-Ligába...

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 28/12, Prince 22/12, Irving 20/6
A Pistons legjobb dobói: Jackson 23/12, Rose 22/3, Wood 20

New York Knicks–Memphis Grizzlies 106–127

Továbbra is menetel a Memphis. Sorozatban negyedszer, összességében tizenháromból tizenegyedszer győzött a Grizzlies, ezúttal a back-to-back sem számított – a fiatal vendégcsapat az egálra hozott első negyed után fokozatosan ellépett, a nagyszünetben hét ponttal vezetett, a fordulás után tíz fölé növelte a különbséget és ez a távolság végül 22-nél tetőzött. Egyénileg most is megvoltak a húzóemberek, Dillon Brooks (27 pont, 3/5 tripla) és Ja Morant (18 pont, 10 gólpassz) könnyedén szedte szét a New York-i védekezést, Jae Crowder 4/6 triplát szórt be, a padról Brandon Clarke hozott 17 pontot, de még Valanciunas, Jackson és Jones is elérte a tízet – csapatszinten kereken 50 százalékkal céloztak, 46 százalékkal tripláztak, nem volt semmi gondjuk. A magabiztosan hozott sikerrel tovább erősítették nyugati nyolcadik helyüket és 24–24-nél elérték az 50 százalékos mérleget, amelyre több mint egy éve nem volt példa a csapatnál.

A Knicks nem bírta a végét. Nehezen viselte a vereséget a hazai csapat, a Memphis pedig kicsit még rá is játszott erre, úgyhogy balhéval ért véget a meccs: az utolsó percbe lépve Dillon Brooks bevert még egy hármast, majd a Knicks-pad előtt ünnepelt. Ez még hagyján, az alapvonali bedobást Julius Randle elrontotta, Elfrid Payton nem figyelt, úgyhogy Jae Crowderhez került a labda, aki kikocogott vele a triplavonalon kívülre és mivel Payton nem is ment utána, így elvállalt egy hármast – volt még hátra 48 másodperc, úgyhogy nem az óra lepörgetése helyett tette ezt meg, Payton viszont úgy értékelte, hogy ellenfele rendkívül tiszteletlen volt vele, úgyhogy kőkeményen kilökte a nézőtér első sorába (ahol szerencsére már éppen nem volt senki, az aréna elkezdett kiürülni a csapat újabb sima veresége miatt). Az esetbe Marcus Morris is bekapcsolódott, Crowder pedig természetesen nem hagyta annyiban, úgyhogy őket és Paytont is kiállították – Payton utólag azt mondta, hogy bárkit kilökne a pályáról újra, ha ilyen tiszteletlenséget követne el, Morris pedig azt, hogy Crowdernek női hajlamai vannak, majd később Twitteren elnézést kért ezért a kijelentéséért a nőktől...

A Knicks legjobb dobói: Morris 17/9, Randle 16, Payton 15, Dotson 15/12
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 27/9, Morant 18, Crowder 18/12

San Antonio Spurs–Utah Jazz 127–120

Újabb Jazz-vereség. A parádés hónapot produkáló Utah legutóbb megégett már egyszer otthon, most pedig ismét pocsékul védekezett és így újfent begyűjtött egy fájdalmas vereséget. A gárda 70 pontot kapott már a nagyszünetig (a második legtöbbet a szezonban), rendkívül puhák voltak hátul, onnantól pedig a Spurs játékosai már olyan önbizalmat szereztek, hogy később sem tudták őket megállítani – a végén például már hiába védekeztek jól DeMar DeRozan ellen, a nehezeket is bedobálta. Hiába szórt a Jazz 120 pontot, hiába jutott 31-ig Donovan Mitchell, 20-ig a kispadról Jordan Clarkson, egyébként hozott egy 17 pontos, 19 lepattanós dupla duplát Rudy Gobert, beszórt 17 pontot Bojan Bogdanovic, sőt, még Mike Conley is eljutott 12-ig, de ez sem számított, a San Antonio egyszerűen túldobta őket – az elmúlt két meccsen sehol nem volt Gobert-ék védekezése, ezzel pedig rögtön a negyedik helyre csúsztak vissza Nyugaton.

Ez most egy jó nap volt. Meglehetősen kétarcú csapat idén a Spurs, az utóbbi három meccsét elvesztette, ezúttal viszont sokkal jobb játékkal rukkolt elő, főleg támadásban – ráadásul most még a triplák sem kellettek ehhez, 30 százalék alatti kinti teljesítménnyel tudtak így játszani. Természetesen ismét DeMar DeRozan volt a vezér, aki ezúttal is teljességgel tarthatatlannak bizonyult, 11/19-es mezőnymutatóval és 16/19 büntetővel 38 pontot termelt, illetve volt még 5 gólpassza is, a végjátékban is fontos dobásokat süllyesztett el, úgyhogy pótolni tudta LaMarcus Aldridge hiányát, aki ezúttal sem tudta vállalni a játékot – mellette Patty Mills és Dejounte Murray is igyekezett és végül 56 százalékos mezőnymutatóval, illetve mindössze kilenc eladott labdával, a remek kezdés után gyakorlatilag végig vezetve arattak nagyon értékes győzelmet.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 38, Mills 18/9, Murray 16
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 31/9, Clarkson 20/9, Gobert 17, Bogdanovic 17/12

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 100–120

Javított az OKC. Legutóbb otthon veszített el egy nagyon fontos mérkőzést a Thunder Chris Paul nélkül, most viszont visszatért a veterán irányító és bár a dobásai nem ültek, de mezőnymunkájával, védekezésével, döntéshozatalával és 10 gólpasszával azért sokat segített csapatának. Egyébként most nagyon működött a gárda, gyakorlatilag mindenki hozzátett, Schröder (24 pont, 9 gólpassz, 3/5 tripla), Gilgeous-Alexander (17 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 3/5 tripla), Dort (23 pont, 5/6 tripla), Gallinari (19 pont, 7/13 mezőnyből) és Noel (6/7 mezőnyből, 4 labdaszerzés) is villogott, ráadásul nagyrészt csökkentett játékidő mellett tették mindezt, mert nem volt kérdés a győzelem – egyedül Gilgeous-Alexander játszott 30 perc felett, mondjuk ott lehet, hogy valami hiba történt, mert ő 39-et töltött a parketten. Összességében már a nagyszünetig tíz pont feletti előnyt építettek ki és később sem inogtak meg, tükörsimán nyertek idegenben, úgyhogy továbbra is űzik maguk előtt a Rockets, Mavs párost.

Ennyit erről. Két szoros idegenbeli győzelem után talán elkezdhettek reménykedni Sacramentóban, hogy a komoly csalódást jelentő szezonjuk még megfordulhat, most viszont az OKC visszarántotta őket a valóságba: teljesen esélytelennek bizonyultak és egy nagyon sima húszpontos verést kaptak hazai pályán. Ezúttal Buddy Hield sem tudott segíteni, Bogdan Bogdanovics ugyan dobott 23 pontot, de csapatszinten nem volt meg bennük az átütőerő, nem ültek a tripláik, Harrison Barnes teljesen eltűnt, de még őt is alulmúlta a 24 perc alatt pont nélkül záró Nemanja Bjelica – hat és fél meccsre vannak a playofftól, a játékuk a két győzelem idején sem volt jó, lassan talán el lehetne engedni ezt a történetet és kitalálni, hogy kire számítanak a későbbiekben, illetve hogy mi legyen a franchise jövőjével.

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 23/9, Fox 19, Hield 13/9
A Thunder legjobb dobói: Schröder 24/9, Dort 23/15, Gallinari 19/12

Portland Trail Blazers–Houston Rockets 125–112

Lillard nem lassít, zárkózna a Portland. Három döbbenetesen nagy meccs (múlt héten 52.7 pontot átlagolt...) után most is próbálta a hátára venni csapatát Damian Lillard, a Blazers irányítója ezúttal „csak” 36 pontot szórt, viszont leszedett tíz lepattanót és kiosztott tizenegy gólpasszt, jól is dobott és bár eladott nyolc labdát, ezzel sem tudta elhomályosítani karrierje első (!) tripla dupláját. Az ő vezérletével a meccs jelentős részében vezetett is a Portland, a második negyedet 41–24-re nyerték meg és onnantól ők diktáltak, ráadásul Lillard nem is volt egyedül: CJ McCollum 22 pontot szórt, Trevor Ariza remekül illeszkedik a csapatba és 21 egységet hintett 3/6 triplával, Hassan Whiteside is hozta magát (15 pont, 10 lepattanó, 5 blokk), Carmelo Anthony mezőnymunkával tűnt ki (13 lepattanó, 5 gólpassz), a padról pedig 10-10 pontot tett hozzá Little és Trent Jr. is. Lillard sorozatban hatodszor jutott 30 pont fölé, ezzel franchiserekordot döntött, volt egy nagy hármasa a logóról és csapata a második félidőben már kontrollálta az eseményeket – négyből harmadszor, nyolcból ötödször nyertek, kapaszkodnának felfelé, hogy harcban maradjanak a playoffszereplésért.

Kár volt visszatérni. Legutóbb James Harden, Russell Westbrook és Clint Capela nélkül nyert a Jazz otthonában a Rockets, most viszont mindhárom kulcsjátékos visszatért, mégis viszonylag egyértelmű vereség lett a vége egy, a Jazznél jóval gyengébb csapat otthonában. A visszatérők közül ugyanis egyedül Westbrook játszott jól, a korábbi MVP a pihenő után ott folytatta, ahol abbahagyta és továbbra is megállíthatatlan (39 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 16/29 mezőnyből, a negatívum a 6 eladott labda), a többieknek viszont kár volt játszani: Harden 5/18-at dobott mezőnyből 18 pontért, 4 gólpasszára jutott neki is 6 eladott labda, Capela 17 perc alatt két (!) pontot tett hozzá, viszont most legalább a múltkor 50-et hintő Eric Gordont is háttérbe szorították, összesen tíz dobás jutott neki, abból is csak nyolc pontot szedett össze. Így aztán nem is volt sok esélyük, hiába Westbrook parádéja, ez a Rockets most már hetek óta nem alkalmas a stabilan jó teljesítményre, az utóbbi kilenc meccsükből hatodszor kaptak ki, a három győzelmükből egy a múltkori Jazz elleni csoda volt, előtte nagy nehezen lebirkózták a Minnesotát, illetve a tartalékos Denvert, úgyhogy jelenleg ők vannak nyomás alatt az OKC részéről a nyugati hatodik-hetedik helyért...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/18, McCollum 22/3, Ariza 21/9
A Rockets legjobb dobói: Westbrook 39/3, Harden 18/6, Rivers 17/15, McLemore 17/15

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers
–Chicago Bulls 115–106 – hosszabbítás után
Brooklyn Nets–Detroit Pistons 125–115
New York Knicks–Memphis Grizzlies 106–127
San Antonio Spurs–Utah Jazz 127–120
Portland Trail Blazers–Houston Rockets 125–112
Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 100–120

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik