Bíró Attila: Készültem rá, hogy megnyerjük az Eb-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.23. 10:53
null
Bíró Attila szavaiban októberben még sokan kételkedtek (Fotó: Reuters)
A magyar női vízilabda-válogatott 9–7-re legyőzte Hollandiát a szerbiai Európa-bajnokság döntőjében, így 1991 és 2001 után harmadszor nyerte meg az Eb-t. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila a Nemzeti Sportnak adott értékelésében kijelentette, készült rá, hogy tanítványai megnyerik a kontinenstornát. Hozzátette, a magyar csapat kiugró eredménye régóta benne volt a pakliban.

 

– Ön megmondta – még októberben. Az aranyéremig vezető út azonban, gondolom, nem volt ennyire egyszerű.

Amikor októberben, az első edzésen azt mondtam a lányoknak, hogy az Európa-bajnokságon kell kiharcolni az olimpiai részvételt, nem sokan hittek nekem – mondta Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Novemberben már voltak néhányan, decemberben még többen, az elmúlt két hétben pedig mindenki elhitte, hogy tényleg sikerülhet.

Mi kellett hozzá?

Most használhatnék közhelyeket, hogy nagy szív, meg hatalmas küzdés, ám azt kell mondanom, nagyon szervezett volt a játékunk, még úgy is, hogy a két negyed végén adtunk egy-egy gólt ajándékba a hollandoknak. Nem törtünk össze, így is meg tudtuk fordítani a meccset, ami azt mutatja, mentálisan nagyon erősek vagyunk.

A HOLLAND KAPITÁNY ISZONYATOSAN SZOMORÚ

„Iszonyatosan szomorú vagyok, nagyon rossz érzés, hogy elveszítettük a döntőt. A csoportmeccs után azt hittük, hogy a döntőben is nyerhetünk. A magyarok azonban ezúttal jobban játszottak, és megérdemelten szerezték meg az aranyérmet” – mondta Arno Havenga, a holland válogatott szövetségi kapitánya.

Honnan ez az erő ebben a korábban törékeny együttesben?

Sokat dolgoztunk. Köszönet a stábnak, hiszen mindenki nagyon sokat tett azért, hogy a lányok ilyen állapotban legyenek. Ezek a lányok nagyon jó vízilabdások, ez eddig sem volt kérdés. Jól összeraktuk őket, mentálisan megtámogattuk a csapatot, benne volt már régóta ez az eredmény – ezért vagyok a legboldogabb, hogy ezt sikerült is bizonyítani. Végig hittem benne, hogy meg tudjuk csinálni.

Tudatosult már önben, hogy mit értek el?

Igen. Megmondom őszintén, készültem rá. Nem a fürdésre, hanem hogy ezt meg fogjuk nyerni. Persze egy döntő előtt az ember nem mehet biztosra, hogy tuti meglesz, de számítottam rá, hogy végig meccsben leszünk, és lesz sanszunk nyerni. Volt egy-két pillanat, amikor nem úgy állt a helyzet, de én akkor is bíztam benne.

Az olimpiai részvétel a fontosabb vagy az aranyérem?

A kvóta volt a legfontosabb – mert mi most akartunk kijutni az olimpiára –, de természetesen örömmel vesszük át az aranyérmet is.

A magyar válogatott játékosok értékelését itt olvashatja el!

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
NŐI TORNA, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 9–7 (3–3, 1–2, 3–2, 2–0)
Belgrád,
2000 néző. Vezette: Naumov (orosz), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: GANGL – Antal 1, Keszthelyi, Garda, BUJKA 2, KISTELEKI H. 2, Szücs G. Csere: Kasó (kapus), Takács O. 1, TÓTH I. 2, Czigány D., Illés A. 1, Csabai
HOLLANDIA: Aarts – Van der Sloot 1, Megens 1, Klaassen, Sevenich, SMIT 2, Stomhorst. Csere: A. Genee, Nijhuis, D. GENEE 3, Van der Molen, Van Toorn
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: Klaassen (21. p.), Megens (26. p.), Antal (31. p.), Stomphorst (32. p.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik