Férfi vízi BL: az OSC győzelemmel, az FTC vereséggel zárta a csoportkört

Vágólapra másolva!
2023.05.23. 20:44
Tét nélküli mérkőzésekkel zárták a férfi vízilabda Bajnokok Ligája B-csoportját a magyar csapatok. A belgrádi nyolcas döntőben való részvételét már korábban biztosító magyar bajnok FTC-Telekom hiába dolgozott le háromgólos hátrányt Varga Zsolt utolsó hazai BL-meccsén a spanyol Sabadell ellen, a vendégek 12–10-re nyertek a Hajós uszodában, míg a BL-től biztosan búcsúzó Genesys-OSC Újbuda káprázatos, 7–1-es második negyedet produkálva 18–13-ra megverte Angyal Dániel leendő klubját, a francia Olympic Marseille-t.
Vereséget szenvedett az FTC Varga Zsolt utolsó hazai BL-meccsén 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)
Vereséget szenvedett az FTC Varga Zsolt utolsó hazai BL-meccsén A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)

 

 

FTC-Telekom–Sabadell

Zászlókkal, dobokkal, drapériákkal érkeztek a Hajós uszodába a Ferencváros szurkolói, a 26-os buszon moccanni sem lehetett a spanyol Sabadell elleni találkozó előtt. Az immár huszonötszörös magyar bajnok FTC már a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjére készült azzal, hogy a szabad ég alatt játszotta le utolsó csoportmérkőzését, ugyanis a belgrádi tornát is nyitott uszodában rendezik. Mivel a zöld-fehérek a harmadik helyről se előre, se hátra nem mozdulhattak el, tétje nem volt az összecsapásnak, az idény végén távozó Varga Zsoltnak mégis különleges volt, hiszen hazai környezetben utoljára küldte csatába együttesét.

A gálahangulatot a köztudottan ferencvárosi érzelmű lemezlovas Lotfi Begi igyekezett fokozni, az időjárás meg elrontani, mert hát milyen az élet, az elmúlt napok nyárias melege után éppen kedd estére kellett megérkeznie a szélviharnak. Túlzás lenne azt állítani, hogy az FTC viharos lendülettel kezdte a mérkőzést, az első negyedben csak egyszer talált be a házigazda – igaz, az legalább látványos volt, Német Toni szerzett centerakciógólt.

„Fogjál, Soma!” – kiabálta egy ferencvárosi szurkoló, és Vogel Soma fogott is, mint a festék, Francisco Valera ötméteresét is kivédte. Nagyon úgy tűnik, hogy a Marseille elleni váratlan pofon után összeállt a Ferencváros védekezése, a Bresciához és az OSC-hez hasonlóan a Sabadell is nehezen találta a réseket, ám olykor azért megvillantak az átlövők, az első félidőben lépéselőnyben voltak a vendégek. Időközben a szél a spanyol kapu mögötti reklámtáblákat is ledöntötte, amelyeket a kötél állított meg, mielőtt jégtáblaként beúsztak volna a pályára, de aligha ez zavarta meg a hazaiakat, akik a megszokottnál kevesebb lövéssel próbálkoztak.

A Sabadell hárommal vezetett a nagyszünetben, és a fordulás után tovább növelte a különbséget, de megtörni nem tudta a Ferencvárost. Varga Zsolt csapata kevesebb mint négy perc alatt szerzett három gólt – annyit, amennyit az első félidőben összesen –, vagyis rengeteget javult a támadójátéka, az elpuskázott kettős emberelőny ugyanakkor jelezte, hogy akad még tennivaló a nyolcas döntőig.

Nem játszott hibátlanul az FTC, de nagyon akarta a győzelmet, és nyolc perc alatt ledolgozta négygólos hátrányát. Nagy Ádám előbb közelről húzta a labdát a kapuba, majd Vigvári Vendelt hozta ziccerbe – öt perccel a vége előtt már a Fradi állt jobban. A Sabadell nem hagyta annyiban a dolgot, gyorsan fordított, és 12–10-re megnyerte a mérkőzést, ám a dudaszó után nem a spanyolok voltak a főszereplők.

A szurkolók a szakadó esőben kivárták az interjúkat, majd együtt énekelték a Nélküledet Varga Zsolttal, aki tíz év alatt tizenöt trófeához segítette a Ferencvárost – legalábbis eddig.

GENESYS-OSC ÚJBUDA–CN MARSEILLE

Harminc másodpercbe sűrűsödött össze harminckét perc története a második negyed közepén: Vigvári Vince pazar gólja után a Marseille éppen kapust cserélt, míg a túloldalon Lévai Márton ötméterest védett. A második negyedben a szép idényzárásra készülő OSC teljesen szétszedte a franciák védekezését, a 7–1-re megnyert szakaszra bármelyik olyan csapat büszke lehetett volna, amelyik bejutott a sorozat nyolcas döntőjébe.

A folytatás gálameccsbe torkollt, és nagyjából ezt várták a nézők és maguk a játékosok is, akik közül többen nem az OSC-ben játszanak a következő idényben. Angyal Dániel például a leendő csapatát, a Marseille-t szomorította, és Milos Scsepanovics vezetőedző a mérkőzés után elmondta, hogy Manhercz Krisztián is érkezik vele együtt a csapatba, az olasz válogatott Alessandro Velotto társaságában.

De vissza az OSC-hez, amelynek a kapuját a második félidőben már Bisztritsányi Dávid védte, és a miheztartás végett ő is megfogott egy büntetőt. Vigvári Vince és Burián Gergely alaposan megszórta magát, és ha a védekezés feszessége lazult is a nagy különbség és a kipontozódások miatt, azért elöl minden francia gólra érkezett a válasz.

Az újbudaiak emberelőnyös játéka kiváló volt, azután, hogy az első két fór kimaradt, a következő tíz lehetőségből eredményes volt a csapat, az utolsó pedig csak azért maradt ki, mert már nem maradt idő megjátszani a figurát, pedig még Bisztritsányi is előreúszott.

Az örömvízilabdával előrukkoló OSC 18–13-ra győzött, és a nyolcadikról a hatodik helyre lépett elő a táblázaton – nem is érdemelte volna meg a csapat, hogy a dicséretes idénye után az utolsó helyen zárja a csoportkört.

FÉRFIVÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
14. (UTOLSÓ) FORDULÓ
FTC-Telekom Waterpolo–Sabadell (spanyol) 10–12
(1–3, 2–3, 4–2, 3–4)
Hajós uszoda, 2500 néző. V: Sztanojevics (szerb), Kurtidisz (görög).
FTC: VOGEL SOMA – Molnár E., Agriropulosz 1, Vigvári Vendel 1, Ubovics, Jansik Sz. 2, NAGY ÁDÁM 1.
Csere: Pohl 1, FEKETE G. 2, Damonte, Német T. 1, Merkulov 1.
Edző: Varga Zsolt
SABADELL: LORRIO – Bonet, Valera 1, AVERKA 3, Banicsevics 1, SANAHUJA 3, CABANAS 3.
Csere: Veich, Gil, Teclas, Bertran 1, Bustos.
Edző: Quim Colet
Gól – emberelőnyből: 11/3, ill. 7/4
Gól – kettős emberelőnyből: 2/0, ill. –
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. 2/1
Kipontozódott: Pohl (30. p.), Bonet (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: –
Ebben az idényben több olyan mérkőzésünk volt, amikor nem voltunk győzelmi kényszerben, és nem játszottunk jól. Nagy hátrányból visszakapaszkodtunk, de sok minden hiányzott ahhoz, hogy nyerjünk. A munkaviszonyom nemsokára megszűnik a Fradinál, a klub szeretete viszont nem változik.
Quim Colet: – Nagyszerű mérkőzést játszottunk, fantasztikus hangulat uralkodott a vízilabda katedrálisában. Örülök, hogy jól zártuk az idényt, magabiztosak voltak a játékosaim, látványos gólokat szerezve győztünk.

Genesys OSC Újbuda–CN Marseille (francia)18–13 (2–3, 7–1, 4–4, 5–5)
Nyéki uszoda, 400 néző. V: Segurana (spanyol), Schopp (német).
OSC: LÉVAI – VIGVÁRI VINCE 5, MANHERCZ K. 1, Csacsovszky E. 2, Hárai 1, BURIÁN 4, ANGYAL 2. Csere: Bisztritsányi (kapus), Várnai 1, Aranyi M. 1, Salamon F., Dala D. 1, Bundschuh.
Edző: Varga Dániel
MARSEILLE: Lazovics – Daube 2, Vukicevic, Csucskovics 2, VERNOUX 1, Crousillat, PRLAINOVICS 1. Csere: Hovhannysian (kapus), Szpaics 2, Bodegas 1, Bouet 2, Olivon 1, De Nardi 1.
Edző: Milos Scsepanovics
Gól – emberelőnyből: 13/10, ill. 16/8.
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 3/1.
Kipontozódott: Crousillat (21. p.), Dala D. (25. p.), Bundschuh (27. p.), Várnai (28. p.), Csucskovics (30. p.), Angyal (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel: –
Nagyon szép búcsú volt, hálás vagyok a játékosoknak nemcsak ezért az idényért, hanem az elmúlt három évért is. A nyáron sok minden változik, de várom azt a munkát is. Ebben az idényben sokszor nagyon közel voltunk olyan bravúrhoz, amit legalább egyszer megérdemelt volna a csapat. Ha nem is nyertünk trófeát, mindenki jobb játékos és jobb ember lett itt.
Milos Scsepanovics: – Az OSC megérdemelten győzött, sokkal koncentráltabban játszott, a második negyedben sok gólt lőtt, onnan pedig lehetetlen volt visszajönni a meccsbe. A bajnokságot megnyertük, a BL-ben nem jutottunk nyolc közé, de az ősztől ismét nekifutunk, két magyar játékossal, Manhercz Krisztiánnal és Angyal Dániellel a sorainkban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik