Rövid pályás úszó-vb: Az arany a cél – Szabó Szebasztián

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.12.12. 08:58
null
Szabó Szebasztián négy számban indul a melbourne-i rövid pályás úszó-vb-n (Fotó: Szabó Miklós)
Magyar idő szerint hétfőről keddre virradóra rajtol Ausztráliában a rövid pályás világbajnokság – rögtön az 50 méter pillangóval, amelyben a győriek Európa-bajnoka újabb világcsúcsra hajt.

– Mi ez a szakáll?
– Nem ön az első, aki megkérdezi, a kaposvári rövid pályás országos bajnokságon többen még meg is simogatták – reagált a felvetésre Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület), aki klubtársával, Jakabos Zsuzsannával már november vége óta Melbourne-ben készül a kedden kezdődő világbajnokságra. – A szakáll megmarad a rajtig, úgy döntöttem, hogy a felkészülés alatt hagyom nőni, és csak az első számom előtt borotválom le.

Szabó Szebasztián (Fotó: Szabó Miklós)
Szabó Szebasztián (Fotó: Szabó Miklós)

– Mielőtt rátérünk a világbajnoki programjára, árulja el, a kaposvári ob-n miért vállalta az ötven hátat, amit meg is nyert? Bővíti a repertoárját?
– A tavalyi világkupa-sorozatban már indultam ebben a számban, ám mivel nem szereztem érmet, talán sokaknak fel sem tűnt. A víz alatti úszás jól megy, ötvenen ez nagyjából harminc méter, csak a többi úszás. Egy országos bajnokságon még inkább megengedhetem magamnak, hogy teszteljem, mi hogy megy, hol tartok a felkészülésben. De azért nem kell arra számítani, hogy a jövőben nagy versenyeken is úszom ötven háton, ez csak egy kis kirándulás volt.

– A melbourne-i út valamivel nagyobb kirándulás: a rövid pályás világbajnokságon csak két magyar indul, ön és Jakabos Zsuzsanna. Miért vállalta a vébét?
– Egyfelől azért, mert rövid pályán rendezik, ami továbbra is fekszik nekem. Másfelől azért, mert ötven pillangón továbbra is én vagyok a világcsúcstartó (21.75 – a szerk.) a brazil Nicolas Santosszal. Ez azért kötelez. És van egy harmadik oka is: tavaly úgy mentem Abu-Dzabiba, hogy előtte elkaptam a koronavírust, így csak két hetem maradt a felkészülésre – és negyedik lettem. Ezt nagyon sajnáltam, hiszen tényleg jó formában voltam, csak hát közbeszólt a betegség. Melbourne-ben szeretném elérni, ami egy éve nem sikerült.

– Vagyis?
– Ha éremmel térek haza, már megérte elutazni.

Caeleb Dressel kihagyja a világbajnokságot
Elég hamar eldőlt, hogy a magyar úszók többsége ezúttal kihagyja a rövid pályás világbajnokságot – Sós Csaba szövetségi kapitány úgy ítélte meg, hogy egyfelől a távolság miatt jó döntés, másfelől ebben az időszakban a munkának kell a középpontba kerülnie, hiszen 2023 júliusában Fukuokában, majd 2024 januárjában Dohában rendeznek világbajnokságot, aztán pedig következik a párizsi olimpia. A kapitány a szakmai érveken túlmenően rögvest azt is megjegyezte, ha Szabó Szebasztián utazni akar, támogatja.
Akadnak nagy nevek a melbourne-i rajtlistán, ám a mieinken kívül azért a távolmaradók is szép kis csoportot alkotnak: nem indul a világbajnokságon – többek között – az amerikai Caeleb Dressel, Katie Ledecky, Summer McIntosh és Regan Smith, az ausztrál Ariarne Titmus, valamint a svéd Sarah Sjöström.

– A szokásos számokban indul a világbajnokságon?
– Neveztem ötven és száz pillangón, valamint ötven és száz gyorson, szerintem ennyi szám elég is lesz.

– És ezek közül az ötven pillangó a legfontosabb, ugye?

– Igen, ez vitathatatlan. Ötven gyorson ötvenes medencében szeretnék fejlődni, és rá is fekszünk a párizsi olimpia miatt – ám rövid pályán a pillangón van a hangsúly, az ötven mellett a száz pillangón is, de ha már itt vagyok, indulok a két gyorsúszószámban is.

– Sikerült már átállniuk?
– Szerencsére még előbb is érkeztünk, mint általában szoktunk, így majdnem három hetet a helyszínen készülhettünk.

– Az éremszerzésre…
– Na, akkor kimondom: aranyéremmel szeretnék hazatérni. Egyértelműen az esélyesek közé tartozom ötven pillangón, de hogy mi történik a versenyen, azt nem tudom megjósolni. Mindössze ötven méter, ráadásul világbajnokság – aki itt van Melbourne-ben, úszni is tud.

– Egy úszó rendszerint időeredményekben gondolkodik, e tekintetben mit ígér nekünk?
– Tavaly november elején a kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon úsztam a világcsúcsot ötven pillangón, és előtte az országos bajnokságon rosszabb időket értem el, mint idén a kaposvári ob-n. Ha ezt nézem, jobb formában kell, hogy legyek, mint voltam tavaly az Eb-n. De nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ez mégiscsak világbajnokság – ugyanakkor a tervem az, hogy megdöntsem a világcsúcsot ötven pillangón. Ha így lesz, ha tényleg sikerül jó formát időzíteni a versenyre, a többi szám is jól fog menni.

Az 1. nap programja
December 13., kedd
Előfutamok, 1

Női 400 m gyors, női 100 m hát, férfi 100 m hát, női 50 m pillangó, férfi 50 m pillangó (Szabó Szebasztián), női 200 m vegyes (Jakabos Zsuzsanna), férfi 200 m vegyes, női 4x100 m gyorsváltó, férfi 4x100 m gyorsváltó, férfi 1500 m gyors (lassú futam)
Középdöntők, döntők, 9.30
Női 400 m gyors, női 50 m pillangó, férfi 50 m pillangó, női 200 m vegyes, férfi 200 m vegyes, női 100 m hát, férfi 100 m hát, férfi 1500 m gyors, női 4x100 m gyorsváltó, férfi 4x100 m gyorsváltó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik