KARÁDI ZOLTÁN 2021.07.30 14:30 Frissítve: 2021.07.30 15:49

Tokió 2020: Lobanovszkij, Gyurta, Kalmár és a váltó sem jutott tovább

Három férfiversenyzőnk és vegyes váltónk volt érdekelt az úszó előfutamok péntek déli programjában. Lobanovszkij Maxim 50 gyorson, Gyurta Gergely és Kalmár Ákos 1500 gyorson és férfi 4x100-as vegyes váltónk sem jutott tovább.

 

FÉRFI 50 M GYORS
Az 50 méteres gyorsúszás 10. előfutamában Lobanovszkij Maxim 22.25-ös idővel hetedikként csapott célba. Ezzel összesítésben a 26. idő lett az övé, amivel nem jutott az elődöntőbe.
"Nagyon rossz úszás volt. Az egyéni csúcsom környékén szerettem volna jönni, de a felkészülésem egyáltalán nem sikerült. Hat hónapja edzőt váltottam, de nem jött be” – idézte Lobanovszkij Maximot a Magyar Úszó-szövetség beszámolója.

 

Bohus Richárdéknak sem jött össze a bravúr (Fotó: Tumbász Hédi)

 

FÉRFI 1500 M GYORS
A férfi 1500 méteres gyorsúszás 2. előfutamában Gyurta Gergely 15:01.85-tel a harmadik lett, míg Kalmár Ákos 15:17.02-vel a hetedik. Sajnos már a következő előfutam után eldőlt, hogy egyikük sem jutott a fináléba. Gyurta végül 15., Kalmár 22. lett.

„Én olimpiát még sohasem élveztem ennyire, minden keményebb rendelkezéstől, maszkviseléstől függetlenül – árulta el Gyurta Gergely. – Imádtam és imádom minden pillanatát, szurkoltam a többieknek, most pedig egy laza, minden feszkótól mentes úszást csinálni. Szerintem sikerült, kevésen múlott, hogy nem kerülök be 15 perc alá, de azt azért tudni lehet, hogy az sem jelentett volna sokat, szerintem 14:52-es idő kell a döntőhöz (annyi kellett), arra pedig nekem nincs esélyem. Szépen akartam elköszönni az olimpiától, aztán most visszamegyek Franciaországba, összepakolok, lemondom az internetemet, és hazaköltözöm. A rövidpályás versenyekig még edzek, most azokig látok, utána minden más már csak bónusz. Huszonkilenc vagyok, lassan a következő fejezetre kell fordulnom.”

 

„Nem hiszem, hogy ennél többet vagy még jobban tudnék edzeni, épp ezért nehéz most bármit mondani erről az úszásról. 15:08-at akkor is jövök, ha délelőtt felutazunk Budapestre, és délután leússzuk a távot egy belsős felkészülési versenyen vagy egy Budapest Openen – nyilatkozta előfutama után Kalmár Ákos. Tavaly nyáron sikerült a 14:52, akkor jó formában voltam, azóta nem sikerült ezt újból elérnem. Pedig edzem nagyon keményen, és az ottani eredmények alapján mindennek jobban kellene mennie – de úgy látszik, edzésmenő vagyok, versenyzőnek viszont pocsék... De akkor is megyek tovább, készülök tovább, kivárom, amíg eljön az én időm.”

 

FÉRFI 4x100 M VEGYESVÁLTÓ
A Bohus Richárd, Takács Tamás, Kós Hubert, Holoda Péter összeállítású magyar vegyes váltó 3:34.91-es idővel a 8. helyen végzett előfutamában, végül összességében a 13. időt elérve nem jutott a döntőbe.

A fiúk így látták versenyüket.
Bohus Richárd: – Én azt mondtam a srácoknak, hogy a legfontosabb: minél többet versenyezzenek. Szerezzenek rutint, érezzék, mi a legfontosabb, tudják, hogyan kell koncentrálni. Ha versenyzel, csak egyetlen pálya van az uszodában. A tiéd, a többi nem létezik, csak arra szabad figyelni. Ezt meg kell tanulniuk a fiatalabbaknak, és ezt csak versenyzéssel lehet. A váltásainkat pedig mentsük el legközelebbre, és copy-paste-tel vigyük át, mert ez rengeteget jelenthet, ha igazán összejön egy jó váltó. Azt nem tudom, meddig nyomom még, az én koromban már nem lehetnek hosszútávú tervek, de a váltókat motiváló beszédeket bármikor elvállalom.
Kós Hubert: – Számomra már az óriási dolog, hogy itt lehettem ezen az olimpián. Amit Ricsi mondott, az teljes mértékben igaz: nagyon sok tapasztalatot kell még szereznem, hogy mindig, minden helyzetben ki tudjam hozni magamból a legjobbat. Ezt most a kettővegyes alkalmával is megtapasztaltam. Sajnos, nekem tavaly kimaradt több fontos ifiverseny, az idén is, mert az olimpiára készültem, ahol több élesebb versenyhelyzetet megtapasztalhattam volna.
Takács Tamás: – Ugyanezt tudom mondani, amit Hubi és amiről Ricsi is beszélt. A tapasztalat nagyon fontos: én például pontosan tudtam, hogy mit csinál majd a mellettem úszó fehérorosz, hogy rajtol, mit úszik, túlzottan sokat figyeltem, és mivel kissé meglepődtem, hogy mindezek fényében mégis előtte vagyok a forduló után, ki is zökkentem kicsit. Fontos tanulság, hogy legfeljebb az utolsó tíz méteren nézelődünk. Egyébként nagyon nem volt könnyű ennyi időt várni az első úszásra, miközben már mindenkinek lement a száma, és a többség jól is úszott – nagyon vártam már, hogy végre én is vízbe kerülhessek. Ma megtörtént, beleadtunk mindent, ez most ennyire volt elég.
Holoda Péter: – Így jár az, aki fél éven át folyamatosan azt hajszolja, hogy sikerüljön kvótát szereznie ötven gyorson, de nem jön össze neki, úgyhogy marad egy száz gyors a váltóban. Az első ötven elég jól sikerült, el tudtam jönni a fehérorosztól, aztán a második ötvenre szépen kezdett fogyni a levegő, és akkor visszavágott, és lenyúlt a végén.

 

 

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.