SZŰCS ANDRÁS (Tokió) 2021.07.28 09:33 Frissítve: 2021.07.28 12:28

Tokió 2020: Eddig lehetetlennek tűnt, most megvalósult – Bíró Attila

A magyar női vízilabda-válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtva 10–9-re legyőzte az olimpián 13 éve veretlen Egyesült Államok válogatottját a tokiói nyári játékok vízilabdatornáján, és ezzel két mérkőzés után a csoport második helyén áll. A lefújás után Bíró Attila szövetségi kapitány és a játékosok értékeltek.

A magyar válogatott legyőzte a címvédőt
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)

 

– Ebben az idegállapotban emlékszik az utolsó negyed eredményére?
– Nyertünk egy góllal, nem? – kérdezett vissza Bíró Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya.

– 4–1 volt.
– Ja, igen! Mert kettővel vezettek… Nyilván nem lehet előre ilyet mondani Amerika ellen, hogy nyerjük meg az utolsót négy egyre! Ám jó helyen voltak a blokkjaink, Aldának is akadtak bravúrjai, az amerikaiak pedig nem egészen hihették el, hogy például rossz kézről be tudunk találni. Eddig lehetetlennek tűnt, most megvalósult, hogy centerben és kapusposzton is jobbak voltunk. Továbbá felvettük az átlag feletti, gyors ritmusukat, vagy ha mégsem, akkor le tudtuk lassítani a játékot, amikor nekünk kellett. Ennek kifejezetten örültem.

– Az utolsó támadásnál az amerikaiak nem kaptak fórt, ez már a respektünket tükrözné?
– Sajnos nem. Szimplán nem vezették jól a meccset, volta furcsa ítéletek – Oroszország ellen pláne –, nem voltam elégedett. Az eredménynek viszont örülök, nem panaszkodom.

– A korábbiakkal ellentétben akkor sem törtünk meg, amikor hátrányba kerültünk.
– Nem szűk vereségért jöttünk, hanem nyerni akartunk, ezt mondtam a lányoknak is. Mindenki úgy készült, hogy a csoportmásodik hely az amerikaiak elleni gólkülönbségen múlhat, de mi úgy álltunk hozzá, hogy inkább verjük meg őket! Viszont hosszú az olimpia, innen is pofára lehet esni, úgyhogy ma estig lehet örülni, ám jön a Kína elleni mérkőzés, ami semmivel sem lesz könnyebb. Kívülről nézve blama lenne már a döntetlen is, pedig benne van… Egyelőre a lényeg, hogy a csapat fejlődik, jó úton jár a negyeddöntő, sőt, annak megnyerése felé, mert onnantól éremért lehet játszani, és ez a célunk.

SZÁMOLJANAK VELÜNK

Leimeter Dóra:
„Sokat beszélgettünk arról, előfordulhat, hogy ezt az amerikai válogatottat  csak egyszer lehet elkapni, de úgy voltunk vele, hogy ezt ne tartogassuk a döntőre, hanem csináljunk belőle több alkalmat! Most ki is derült, nem verhetetlen csapat! Összeálltunk, védekezésben és támadásban is türelmesek maradtunk, Belőttük a helyzeteinket, és amikor kellett, még jobban összezártunk, például akkor, amikor megint nem kaptunk fórokat. Ám ebből is csak építkeztünk, nagyon-nagyon jó érzés megverni őket! Nem tudom, mikor és ki verte meg őket legutóbb, fantasztikus, hogy nekünk most sikerült. A hitünk volt a legfontosabb, a tudásunk eddig is megvolt, például a világliga-döntőben, csak akkor még nem hittük el, hogy legyőzhetőek. Most viszont így feküdtünk le és így keltünk fel. Az elhullajtott pontot sikerült visszavennünk, megmutattuk, hogy velünk nagyon is számolni kell.”

Magyari Alda:
„Fárasztó és kemény meccs volt, erre is számítottunk. Bármikor játszunk velük, nagyon gyors és lefordulásos, oda-vissza úszkálós póló várható: ebből mi jöttünk ki jobban. Számít, hogy egyre több a tapasztalatunk velük, jobban kiismertük őket: a kinti táborban például nagyon sokat tanultunk tőlük. Még találkozhatunk velük, akkor még jobban kell majd teljesítenünk. Az orosz meccsben biztosan több volt, a tanulság, hogy nem szabad megnyertnek hinni egy meccset. Semmiképpen sem szabad elbíznunk magunkat!”

Parkes Rebecca:
„A világligában is nálunk volt az előny, csak bepánikoltunk, mert rádöbbentünk, hogy nyerhetünk. Ezúttal viszont nem engedtük el őket annyira, amennyire ők megszokták, hanem remek csapatteljesítménnyel rukkoltunk ki. Eddig ez a legnagyszerűbb élményem a magyar válogatottban. Bárki, aki a társaival képes legyőzni ezt az amerikai csapatot, a világ legboldogabb embere!”

Rybanska Natasa:
„Felejthetetlen meccs volt: nekem az első olimpiai és rögtön az amerikaiak ellen, győzelemmel! Nagyon boldog vagyok, ám most nem szabad hátradőlni, Kínát sem szabad alábecsülni. Keményen dolgoztunk azért, hogy ezúttal nyerjünk, viszont ugyanilyen kemények lesznek a további mérkőzések is.”

Vályi Vanda:
„Mindenki százharmincöt százalékot beletett a védekezésbe! Talán az volt a legnagyobb mentális bravúr, hogy hat nyolcnál nem engedtük őket el, hanem előbb kiegyenlítettünk, aztán meg fordítottunk. Először is szerettünk volna koncentrálni a legjobbjaikra, hogy ne legyen sok blokk melletti lövés. A lábbal való közlekedésre mentünk rá, illetve, hogy ne felejtsük el a saját játékunkat. Nagyobb önbizalommal álltunk neki ennek a meccsnek, korábban meg tudtunk lepődni bármin, most uraltuk a történéseinket és az érzelmeinket is. Tizenhárom kemény heti felkészülés után az sem meglepetés, hogy bírjuk erővel: ez itt már a paradicsom, amikor csak taktikázni kell és játszani. Fontos, hogy mindenki számoljon velünk.”

TOKIÓ 2020
NŐI VÍZILABDA

CSOPORTMÉRKŐZÉS
, B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 10–9 (2–2, 3–3, 1–3, 4–1)
Tokió,
zárt kapuk mögött. V: Peris (horvát), Buch (spanyol)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Szilágyi D. 1, KESZTHELYI-NAGY 2, Szücs G., PARKES 3, Garda, VÁLYI V. 2. Csere: Rybanska, ILLÉS A. 1, Leimeter, Gyöngyössy 1, Gurisatti. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
EGYESÜLT ÁLLAMOK: A. JOHNSON – MUSSELMAN 3, STEFFENS 1, A. Willams, A. Fischer, M. FISCHER 2, FATTAL 2. Csere: Gilchrist, Seidemann 1, Haralabidis, Hauschild. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 11/4

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.