Tenisz: Marozsán Fábián szeretne már a Roland Garroson kiemelt lenni

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2024.04.03. 12:29
Marozsán Fábián (Fotó: Koncz Márton)
Világranglista-38. játékosunk nagyon jó emlékként raktározza el magában karrierje első amerikai túráját, és hétfő óta a szintén ígéretes salakos szezonra készül.

Indian Wellsben a nyolcad-, Miamiban a negyeddöntőig menetelt Marozsán Fábián, vagyis fantasztikusan teljesített a Sunshine Double-ön, ami a világranglista 38. pozíciójába repítette, ez természetesen karriercsúcs.

A közelmúltban történteket összegezte teniszezőnk és stábja a szerda délelőtti budai sajtótájékoztatón. Marozsán Berkesi Judit „műsorvezető” kérdésére elmondta, nagyon jó versenyeket játszott karrierje első amerikai túráján, kihasználta a lehetőséget és fontos emlékként raktározza el magában. Balázs György vezetőedző arról beszélt, semmi sem zavarta őket az első pillanattól, már a repülőúttól kezdve, és csak végig kellett vinniük ezt a lendületet. A majdnem egy hónap alatt tartotta tanítványában a lelket, ez jól sikerült, a kilenc mérkőzése során nem nagyon volt hullámvölgy Marozsán játékában.

Somogyi Zsolt menedzser utalt arra, hogy hosszú volt a tavalyi év, 30-35 tornán vett részt védence, akinek vírusos megbetegedés nehezítette a decemberi alapozó munkáját, aztán versenyről versenyre sikerült javítani a formáján. Az Australian Openen – amelyen a harmadik körig jutott – érezhető volt, hogy valami hiányzott a folyamatból, de fokozatosan mindent be tudtak pótolni.

Marozsán Fábián Indian Wellsszel kapcsolatban elmesélte, jó edzéseken volt túl, megfelelő sorsolást kapott, és óriási eredményként értékeli, amit ott elért, például, hogy vesztett helyzetből fordított a chilei Nicolás Jarryval szemben. A centerpályán Carlos Alcarazzal mérkőzhetett a nyolcaddöntőben, a spanyol nagyon készült rá, mert vissza akart vágni a tavalyi római vereségért, ami megnehezítette Marozsán dolgát.

A kiesés után, Miami előtt ráfeküdtek az állóképesség fejlesztésére, a meleg időjárásnak örült is, kedveli az ilyen körülményeket. Balázs György szerint a legnagyobb dolog nem is Holger Rune legyőzése volt, hanem hogy másnap délelőtt több gödörből is kimászva felülmúlta az ausztrál Alexei Popyrint, aztán esti mérkőzés következett a Runéhez hasonlóan top 10-es Alex de Minaurral, akivel ugyancsak elbánt. Azon a mérkőzésen a második szettet 6:0-ra veszítette el Marozsán Fábián, a harmadik játszmában mégis meg tudta törni, másodszor is megverte őt Sanghaj után, ami óriási skalp. Hősünk elmondta, pontokat kell védenie, még keményebben edzenie, hogy bekerüljön a top 30-ba, kiemelt lehessen egy Grand Slamen, vagyis temérdek cél áll előtte. Balázs György hozzátette, napról napra, hétről hétre építkeznek, játékosa hétfőn már salakon edzett, ez nagyon furcsa volt, mert tavaly szeptember óta nem volt része hasonlóban. Monte-Carlóval kapcsolatban nincs még döntés, arra az ezres tornára még nem a jelenlegi ranglistahelyezésével sorolják be Marozsánt.

Balázs arról is beszélt, egyre inkább számítanak arra az ellenfelek, mi vár rájuk a pályán tanítványától. A háttérmunkával kapcsolatban Somogyi Zsolt elmondta, kétfős csapatuk kilencre duzzadt az elmúlt időszak során, fiziós, masszőr, dietetikus, sajtós, PR-os egyaránt tagja lett a stábnak, miközben egyre több szponzorációs megkeresést is kapnak.

Marozsán Fábián a salakos szezonról annyit mondott, hozzá kell szoknia a fejének és a testének is a hűvösebb szabadtéri időjáráshoz. Ha Monte-Carlóban nem is kerül a főtáblára, többhetes sorozatterhelés vár rá: Barcelona, Madrid, Róma, Párizs és még egy nagy challenger is szóba jöhet, miközben előtte lebeg a cél, hogy akár már a Roland Garroson is kiemelt legyen. Nagyon fontos az olimpia, hogy a hazáját képviselje, erre minden esélye megvan, hiszen jelenleg a 29. helyet foglalja el az ötkarikás indulásért küzdő versenyzők között.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik