Federer sílécen – mindent megnyert Marco Odermatt, a svájciak legújabb szupersztárja

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2023.04.03. 15:18
null
Marco Odermatt 2022 után 2023-ban is elhódította az összetett világkupát (Fotók: AFP, Getty Images)
Bár a 2022–2023-as alpesisí-szezon Mikaela Shiffrin rekorddöntésétől volt hangos, a férfiak összetett világkupáját sohasem látott fölénnyel megnyerő Marco Odermatt eredményei mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Nem is megyünk: íme, a 25 éves svájci menő, aki hazájában próféta, de legalábbis Roger Federer méltó örököse lehet.

 

 

 

NÉVJEGY: MARCO ODERMATT
Született: 1997. október 8., Buochs, Svájc
Állampolgársága:  svájci
Sportága: alpesi sí
Bemutatkozása a világkupában: 2016. március 19.
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (2022, Peking: óriás-műlesiklás), 2x világbajnok (2023, Courchevel: lesiklás, óriás-műlesiklás), 2x összetett világkupagyőztes (2022, 2023), 3x szakági világkupagyőztes (2022, óriás-műlesiklás; 2023, óriás-műlesiklás, szuper-G) 24x világkupaverseny-győztes (14x óriás-műlesiklás, 10x szuper-G)

„Minden kész, nem is kell többé síelnem” – mondta vigyorogva az alpesi sízés aktuális csodagyereke, Marco Odermatt a svájci közszolgálati televízió (SRF) kihelyezett stúdió­jában február 12-én, miután a franciaországi Courchevelben megnyerte a lesiklás világbajnoki aranyérmét, begyűjtve ezzel pályafutása tulajdonképpeni egyetlen hiányzó címét. Persze esze ágában sem volt visszavonulni.

Olyannyira nem, hogy öt nap múlva óriás-műlesiklásban is diadalmaskodott, tovább csiszolva az egyébként is a tökéletességet súroló 2022–2023-as versenyszezonját. És a világkupaidény záró futamain sem úgy állt rajthoz, mint aki a sikerektől jóllakottan már csak azért csatol lécet, mert éppen nincs jobb ötlete: az évad utolsó 10 versenyéből ötöt megnyert, kettőn dobogón végzett, és mivel két műlesiklóversenyen eleve el sem indult, voltaképpen csak az andorrai vk-döntő lesiklófutamán elért 15. helyezése lóg ki a sorból. Az egész szezon alatt hasonló fölénnyel kalapálta el a riválisokat, az összetett világkupa impozáns kristálygömbje, két szakági vk (óriás-műlesiklás, szuper-G) első helyezése, több mint egymillió dollárnyi pénzdíj, no meg néhány fantasztikus rekorddöntés és -beállítás is a neve mellé került.

Nem nyomja már a vállát az öt karika mázsás terhe: 2022-ben, Pekingben megnyerte az óriás-műlesiklást
Nem nyomja már a vállát az öt karika mázsás terhe: 2022-ben, Pekingben megnyerte az óriás-műlesiklást


A 25 esztendős Marco Odermatt zseniális, mondhatni, páratlan teljesítményt nyújtott a mögöttünk hagyott évadban, és ezzel a szűken vett szakma és az alpesi sízés minden rajongója tisztában van. Ám hogy a „lejtőkön túli” világ talán nem az értékének megfelelő polcra helyezi Nidwalden kanton szeme fényét (a sportoló büszkén viseli sisakján a kanton címerét, mint ahogy azt is úton-útfélen hangoztatja: családja több mint hatszáz éve van otthon Nidwaldenben), abban alighanem Mikaela Shiffrin „csúcsdöntése” a ludas. Az Ingemar Stenmark megdönthetetlennek gondolt rekordját (86 vk-győzelem) felülmúló (88-nál tart) egyesült államokbeli versenyző hőstette ugyanis minden mást elhomályosított.


Ettől függetlenül nem árt rögzíteni: Odermatt „kilóra” ugyanolyan sikeres idényt futott, mint Shiffrin, sőt a részletek szétszálazása után kiderül, valamivel talán erősebbet is. De ami a lényeg, mindketten megnyerték az összetett világkupát (az amerikai karrierje során ötödször, az Odinak becézett svájci 2022 után másodszor), itt is, ott is két-két szakági világkupa-elsőség tette teljesebbé a boldogságot.

A sportág királya és királynője – közös kép Mikaela Shiffrinnel
A sportág királya és királynője – közös kép Mikaela Shiffrinnel


Odermatt 13 futamgyőzelmet aratott az idény során, Shiffrin eggyel többet, s különbség még, hogy amíg a férfimezőnynek mattot adó, megszületése óta Buochsban élő „hegyimenő” csupán két szakágban tudott diadalmaskodni, addig a 28 esztendős coloradói „síistennő” három műfajban is befűzte legalább egyszer az oktatófilmet. Odermatt lehúzhatta végre a bakancslistájáról a világbajnoki aranyérmet – Shiffrin ellenben már a hetediket nyerte meg a franciaországi viadalon (ám először óriás-műlesiklásban), s így már azzal (is) elbüszkélkedhet, hogy hat egymást követő vb-n állhatott fel a dobogó tetejére. A két „kristálygömbös” klasszis szezonbeli keresete is majdhogynem azonos: a női győztes 1.04 millió dollárt, Marco Odermatt 1.01 millió dollárt keresett – érdekesség, hogy ők az elsők, akik átlépték a bűvös hétszámjegyű határt.

2023: a világbajnokságon előbb lesiklásban, majd óriás-műlesiklásban verte kenterbe az ellenfeleket
2023: a világbajnokságon előbb lesiklásban, majd óriás-műlesiklásban verte kenterbe az ellenfeleket

A gyorsan csúszó léceknél és a mindent beborító havas lejtőknél csak a nyári tengerparti ejtőzést jobban kedvelő Marco Odermatt ugyanakkor sikerei fölényével írta át a sportág történelemkönyvét. A hazájában már Roger Federer sportágára gyakorolt hatásához mért Odermatt minden korábbi győztesnél nagyobb fölénnyel utasította maga mögé ellenfeleit. (Pályatársa, a 42 évesen is aktív francia Johan Clarey úgy fogalmazott, Odermatt a sízés Roger Federerje, míg az egyik svájci lapban „Roger ki?” címmel jelent meg róla írás, amelynek csak a felütése provokáló, valójában azt boncolgatja, hogy a zseniális teniszező visszavonulását követően a világ első számú svájci sportolója válhat belőle – ha már most nem ő az.) Huszonhat világkupaversenyen indult el a szezonban, tizenhármat megnyert, huszonkettőn (!) dobogóra állt, s a fennmaradó négyből kétszer is a legjobb tízben végzett, s csak egyszer, Kitzbühelben esett ki. Az összetett versenyt 2042 ponttal zárta (702 ponttal gyűjtött többet a másodikként végző Aleksander Aamodt Kildénél...), amivel megdöntötte Hermann Maier 2000 pontos csúcsát – a Herminátornak becézett osztrák az 1999–2000-es kiírásban érte el az addigi egyetlen kettessel kezdődő pontszámot, igaz, neki ez 30 versenyrészvételből jött össze. Egyébként a női mezőnyben sem gyakori a „kétezres csúcs” meghódítása, mostanáig csupán két vk-győztesnek sikerült: a szlovén Tina Maze a 2012–2013-as idényben 2414, Mikaela Shiffrin a 2018–2019-es évadban 2204 pontot ért el.

 

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPÁT A LEGMAGASABB PONTSZÁMMAL MEGNYERŐ FÉRFI ALPESI SÍZŐK TOPLISTÁJA
1. Marco ODERMATT (svájci, 2022–2023) 2042 pont
2. Hermann MAIER (osztrák, 1999–2000) 2000 pont
3. Marcel HIRSCHER (osztrák, 2015–2016) 1795 pont
4. Stephan EBERHARTER (osztrák, 2001–2002) 1702 pont
5. Hermann MAIER (osztrák, 1997–1998) 1685 pont


A szezonbeli tizenhárom futamgyőzelem szintén csúcs, azaz csúcsbeállítás, korábban csak Ingemar Stenmarknak (1978–1979-es szezon), Hermann Maiernek (2000–2001) és Marcel Hirschernek (2017–2018) „jött össze” ennyi. Lenyűgöző a két kedvenc számában, vagyis az óriás-műlesiklásban és a szuper-G-ben nyújtott fölénye: óriásban kilenc versenyből hetet megnyert, a fennmaradó kettőn második, illetve harmadik lett, ezzel a megszerezhető pontok 93.3 százalékát zsebelte be, ami abszolút rekord a világkupák történetében. De az örökranglista második helye is az övé, lévén szuper-G-ben csak hajszállal ért el „rosszabbat”: nyolc futam, hat győzelem, egy második és egy harmadik helyezés az idénybeli mérlege, mindez a megszerezhető pontok 92.5 százalékának begyűjtésével.

13 vk-futamot nyert, és megdöntötte Hermann Maier pontcsúcsát
13 vk-futamot nyert, és megdöntötte Hermann Maier pontcsúcsát


És mivel a junior-világbajnokságokról hat aranyérme, a 2022-es pekingi ötkarikás játékokról pedig olimpiai bajnoki címe is van, Marco Odermatt valóban nehezen talál majd újabb kihívást karrierje hátralévő részében. De ne feledjük, a talán minden ellenfelénél bátrabban és kockázatosabban, ennek ellenére pompás stílusban síelő svájci imádja a „mesterségét”, abban nem reménykedhetnek a vetélytársai, hogy mostanság szögre akasztja a léceit.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. április elsejei lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik