Barcelona: Alzheimer-kórral mentegetőzik a Bartomeut zsaroló volt játékvezető – sajtóhír

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.21. 13:46
null
Sűrűsödnek a felhők a Barcelona felett (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, a spanyol ügyészség és adóhatóság vizsgálatot folytat korrupció gyanújával José María Enríquez Negreira és az FC Barcelona ügyében. Mint ismert, a korábbi játékvezető beismerte, hogy jelentéseket készített a katalán klub részére, amely 2016 és 2018 között 1.4 millió eurót fizetett Negreira cégének, a DASNIL 95 SL-nek. Az elmúlt napokban további információk láttak napvilágot.


A hatóságok csak a három évre nyúló időszakot vizsgálják, ám kiderült, hogy 2001 óta összesen mintegy 7 millió eurót fizetett a klub a játékvezetői testület akkori alelnökének.

A La Liga klubjai közül előbb a Sevilla és az Espanyol adott ki közleményt a helyzet kivizsgálását követelve, majd a La Liga és a La Liga 2 klubjai, összesen 40 csapat adott ki egy közös kommünikét, melyben komoly aggodalmukat fejezték ki az eset kapcsán.

E szerint a klubok kijelentik, hogy mindenben támogatják az ügyben nyitott vizsgálatokat, a törvény keretein belül fellépnek mindenféle szabálysértés ellen, a klubok által delegáltak bizottsága támogatja a La Liga intézkedéseit a verseny integritásának megóvása érdekében.

Két klub nem írta alá a nyilatkozatot. Az FC Barcelona és a Real Madrid.

Az El Mundo közzétett egy levelet, amelyet Negreira 2019. január 5-én küldött Josep María Bartomeunak, a katalán klub akkori elnökének, reagálva arra, hogy Bartomeu felbontotta a szerződést a felek között, mivel a klub rossz anyagi helyzete miatt megszorításokra volt szükség.

A levélben Negreira megzsarolta Bartomeut, hogy amennyiben nem tudnak megegyezni egy 200 ezer eurós végkielégítésben, a hatóságokhoz fog fordulni, és beszámol minden szabálytalanságról, ami a klubon belül zajlik, amelyekről ő első kézből tud. 2001 óta összesen 6.6 millió eurót kapott a volt játékvezető, akinek időről-időre nőtt is a juttatása (Laporta első elnöksége alatt 145 ezer euróról 574 ezer euróra).

Ahogyan arról a The Guardian beszámolt, a katalán egyesület és a játékvezetői testület alelnöke közötti kapcsolat 2001-ig nyúlik vissza. A kifizetéseket egy Tresep nevű fiktív cég intézte, amit a Barcelona egy korábbi vezetőségi tagja, a decemberben elhunyt Josep Contreras vezetett. Az El País szerint Contreras 50 százalékos jutalékot tartott meg magának.

Eközben az El Espanol beszámolt arról, hogy Negreira benyújtott egy orvosi jelentést, miszerint korai fázisú Alzheimer-kórban szenved, ezért a betegség súlyossági mértékének függvényében nem vonható felelősségre. Azonban fia, Javier Enríquez Romero is benne van az ügyben, aki a játékvezetők képzéséért és mentorálásáért felelt azokban az években, amikor apja a Barcelonának is dolgozott.

Fia kézbesítette a jelentéseket a klub számára, és sajtóhírek szerint rendszeresen ő kísérte a szállodából a Camp Nouba a játékvezetőket. Az ügyben Javier Tebas, a La Liga elnöke is megszólalt. „Ha Laporta nem képes magyarázatot adni a történtekre, szerintem le kellene mondania” – közölte a La Liga elöljárója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik