Vb 2026: „Korrekt, objektív és átlátható a pályázati eljárás”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.03.26. 18:06
Korrektnek, objektívnek és átláthatónak nevezte a 2026-os világbajnokság pályázati folyamatát Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke.

A szervezet hétfőn ismertette a két pályázati anyagot, amelyet Marokkó, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó hármasa nyújtott be. A helyszíneket egy munkacsoport látogatja majd végig, a FIFA kongresszusa pedig június 13-án, Moszkvában határoz a rendezőről.

Az ötfős szemléző testület összefoglalja a tapasztalatait, de akár már ennek a bizottságnak az összegzése alapján kizárhatnak egy pályázatot, ha a pontozásos értékelés során több területen nem ér el egy minimumot.

„Különböző pozíciókban több mint húsz éve foglalkozom kandidálások értékelésével, ezért felszólítok bárkit arra, hogy mutasson még egy olyan szervezetet, amely ennyire korrekt, objektív és átlátható pályázati folyamatot visz végig, mint a FIFA a 2026-os világbajnoksággal – fogalmazott közleményben Infantino. – A FIFA-t sokszor érte kritika a múltban a helyszínkiválasztás miatt, kötelességünknek tekintettük, hogy tanuljunk ebből, és ne hagyjunk semmilyen teret a kétségnek és a szubjektivitásnak.”

A FIFA-elnök hozzátette: éppen ezért kerültek a mostani pályázati folyamatba magas szintű etikai elvárások, illetve a fenntarthatóságra és az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó előírások.

A legutóbbi eljárás során, 2010-ben Oroszországot és Katart választotta a FIFA végrehajtó bizottsága az idei, illetve a 2022-es vb helyszínének, de többször gyanú vetődött fel azzal kapcsolatban, hogy a tagokat törvénytelen módon befolyásolták. Idén ugyanakkor már nem a vezetőtestület, hanem a kongresszus dönt.

A nemzetközi szövetség ugyanakkor máris kapott bírálatokat, mégpedig azért, mert vannak, akik szerint az értékelő testület túlságosan nagy hatalmat kapott azzal, hogy kizárhat pályázatot a versengésből.

A már ötödször jelentkező Marokkó 12 stadionban rendezné meg a vb-történelem első 48 csapatos tornáját. Öt létesítményt modernizálnának, három „ultramodernnek” a megépítését pedig tervezik, köztük a 93 ezer férőhelyes casablancai Nagy Stadionét.

A hármas amerikai pályázatban 23 város szerepel egyelőre – ezek közül négy kanadai és három mexikói –, de a végleges szám 16 lesz. A stadionok már mind „léteznek és működnek”, átlagos befogadóképességük 68 ezer fő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik