Női foci: ittasan értékelt a kapitány az újpesti siker után, jobbnak látta, ha lemond

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.12.18. 20:58
null
Jón Thór Hauksson a hó elején örömében, most már inkább csalódottságában kortyolgathat (Fotó: AFP, archív)
Lemondott posztjáról Jón Thór Hauksson, az izlandi női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki decemberben a magyar válogatott felett aratott 1–0-s sikerrel kijuttatta együttesét a 2022-re halasztott Európa-bajnokságra. Ez a bejelentés önmagában nem söpört végig a nemzetközi sportsajtón, a hírt a távozás miértje teszi érdekessé.

 

Történt, hogy az izlandi válogatott a mieink ellen megnyert újpesti meccs után kisebb bulit csapott, hogy megünnepelje az Európa-bajnoki kvalifikációt, és az eseményen „természetesen” alkoholt is fogyasztottak a megjelentek. Nem volt ez alól kivétel Jón Thór Hauksson szövetségi kapitány sem, aki úgy gondolta, hogy kissé illuminált állapotban jó ötlet kiértékelni a selejtezősorozatot és a játékosai teljesítményét. De mint tudjuk, pityókásan az ember olykor őszintébb a kelleténél, s bizony Hauksson nemcsak dicsérte a futballistáit, hanem néhányukkal szemben kritikát is megfogalmazott.

Eltelt egy hét, majd Hauksson bejelentette, mindenkinek úgy a legjobb, ha távozik pozíciójából, mert több játékosa megsértődött rá, és úgy érzi, nem tudná már visszaszerezni a lányok bizalmát.

„Büszke vagyok az Eb-szereplés kiharcolására, és arra, amit az elmúlt két évben elértünk – idézi az izlandi szövetség közleménye Haukssont, aki 2018 októbere óta irányította az izlandi női nemzeti csapatot. – Mindig törekedtem rá, hogy őszinte legyek a játékosokkal, dicsértem és bíráltam is, hogy jobb teljesítményre sarkalljam őket, de bizonyos kijelentéseimnek azon az estén nem szabadott volna elhangozniuk, mert az alkohol beszélt belőlem. Megbuktam edzőként, nem lett volna szabad a játékosaim munkáját ilyen körülmények között értékelnem, s ezért teljes mértékben vállalom a felelősséget, és elnézést kérek mindenkitől.”

„Az elmúlt napokban a lányokkal beszélgetve arra jutottam, hogy nehéz lenne visszaszereznem a szükséges bizalmukat, így az az illendő, ha félrelépek, és hagyom, hogy másik edzővel készüljenek fel a rendkívül fontos Európa-bajnokságra. Minden jót kívánok a csapatnak, hiszem, hogy a lányok nagyszerű eredményt érnek majd el az Eb-n” – tette hozzá a 42 esztendős tréner.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztását később sorsolják ki, a kontinenstornán a házigazda Anglia, valamint Izland mellett egyelőre Németország, Dánia, Norvégia, Svédország, Franciaország, Belgium és a címvédő Hollandia tette biztossá a részvételét.

Pillanatkép a december elsejei mérkőzésről (Fotó: Tumbász Hédi)
Pillanatkép a december elsejei mérkőzésről (Fotó: Tumbász Hédi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik