FIFA-gála: Oleksy lett a Puskás-díjas, Messi pedig 2022 legjobbja!

Vágólapra másolva!
2023.02.27. 20:30
null
(Fotók: AFP)
Párizsban rendezték meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját. A legjobb női futballista Alexia Putellas, a legjobb férfi edző Lionel Scaloni lett. Több díjat is argentinok vihettek haza, a Puskás-díj Lengyelországba került, Marcin Oleksyhoz.

 

Miután a FIFA éves díjátadó, úgynevezett The Best gáláját a világbajnokság utánra időzítették, hogy a katari teljesítményeket is számításba lehessen venni a szavazásnál, aligha lehetett kérdéses, a párizsi gálán a helyi sztárklub, a PSG argentin csatárcsillaga, Lionel Messi kapja meg a 2022-es Év játékosa-díjat.

A futballtörténet egyik legnagyobb alakja végképp megdicsőült Katarban, ahol teljessé tette gyűjteményét, hét gólt szerezve vállalt főszerepet Argentína harmadik világbajnoki címében, így most már nincs olyan rangos trófea, amelyet ne nyert volna el. Így is történt, Messit választották a legjobbnak az újságírók (Magyarországot a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György képviselte, aki kikérte előtte az olvasók véleményét is), a férfi- és a női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai, illetve a FIFA honlapján regisztrált szurkolók együttesen. A hétszeres aranylabdás argentin másodszor lett az Év játékosa a FIFA-nál, de hozzá kell tenni, a FIFA-nak és az Aranylabdát átadó France Football szaklapnak 2010 és 2015 között közös díja volt FIFA-Aranylabda néven, és azt is elnyerte négyszer.

A párizsi gálán – amelyet újra közönség előtt tartottak meg, miután az elmúlt két évben csak virtuálisan lehetett megrendezni, és amelyen hosszan megemlékeztek a 2022-ben elhunyt Peléről is – taroltak a világbajnok argentinok, a legjobb kapus a csapatának a negyeddöntőben és a döntőben is tizenegyespárbajt nyerő, a franciák elleni döntő utolsó másodperceiben is hatalmas bravúrral védő Emiliano Martínez lett, míg a legjobb edző a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni, akivel kapcsolatos friss hír, hogy 2026-ig meghosszabbította szerződését.

Még a legjobb szurkolók is az argentinok lettek.


Magyar szempontból természetesen az Év góljáért járó Puskás-díj kapta a legnagyobb figyelmet. Mint emlékezetes: Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban osztotta meg elképzeléseit a Nemzeti Sport futballrovatának akkori munkatársával, Szöllősi Györggyel. Az elképzelésből 2009 decemberében lett valóság, amikor a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a trófeát az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Azóta már magyar játékos, Zsóri Dániel is elnyerte a díjat.

Idén a végső három jelölt között először volt egy amputált lábú gólszerző is, a lengyel Marcin Oleksy, akinek történetéről lengyel kollégáktól megtudtuk: egy 2010-es útépítés közben elütötte egy autó, kerekesszékbe került, amputáltként viszont lengyel válogatottságig jutott. Üzenetértékű, hogy Oleksy el is nyerte a díjat – a vb-n csodagólt ollózó brazil Richarlisont is megelőzve –, óriási tapsot kapva.


Magyarországot a gálán a Puskás Akadémia vezetői, Mészáros Lőrinc elnök és Jakab János, a felügyelőbizottság elnöke, illetve Szöllősi György mint Puskás-nagykövet képviselte. Továbbá hagyományosan meghívást kaptak Puskás Ferenc örökösei, így a legendás góllövő unokája, Reka Damborena Puskás és dédunokája, Ane de Juan Damborena, akik Spanyolországból érkeztek Párizsba, de tavaly óta magyar állampolgárok is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik