Benfica: megtörhet a Guttmann-átok? Budapesti rabbi áldása segíthet

MTI/NS MTI/NSMTI/NS MTI/NS
Vágólapra másolva!
2020.07.23. 19:53
null
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) Joao Varandas Fernandessel, a Benfica alelnökével Guttmann Béla szobránál (Fotó: KKM/Borsos Mátyás)
A Lisszabonban tárgyaló Szijjártó Péter a Benfica stadionjában megkoszorúzta a klub két magyar legendája, Guttmann Béla és Fehér Miklós szobrát. Budapesti rabbi áldása segíthet feloldani az évszázados Guttmann-átkot.

„Tisztelgés a futballnagyságok előtt. Mi magyarok joggal lehetünk büszkék arra, hogy szinte az összes nagy európai futballnemzet sikeréből kivettük a részünket. A Benfica hét bajnoki címet nyert magyar edző irányításával” – ezt a bejegyzést posztolta Facebook-oldalára Szijjártó Péter, aki lisszaboni hivatalos tárgyalása során ellátogatott a Benfica stadionjába, s megkoszorúzta Guttmann Béla és Fehér Miklós szobrát.

A külgazdasági és külügyminisztert Joao Varandas Fernandes fogadta, s a portugál klub alelnöke vette át az Estádio da Luzban Szöllősi Györgytől, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövetétől, lapunk főszerkesztőjétől a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbiságának igazgatójától, Radnóti Zoltántól származó héber, portugál és magyar nyelvű áldást is. Ez – az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem megbízott tanszékvezetője, a zsidó vallásjog kutatója, a népszerű Zolirabbi hozzáfűzött rabbinikus magyarázata szerint – mint egy áldás alkalmas lehet bármilyen átok, így remélhetőleg a Guttmann-átok felülírására is.

A Benfica alelnöke (balra) Szöllősi Györgytől vette át a budapesti rabbi áldását (Fotó: MTI)
A Benfica alelnöke (balra) Szöllősi Györgytől vette át a budapesti rabbi áldását (Fotó: MTI)

Mint a szurkolók között világszerte széles körben ismert, a második, 1962-es BEK-győzelem után a klub megtagadta a fizetésemelést Guttmanntól, aki megharagudott a Benficára, felmondott és megátkozta a klubot: száz évig nem nyernek ezután európai kupát – azóta nyolcszor jutottak döntőbe, és mind a nyolc alkalommal veszítettek.

Szijjártó Péter Eusébio szobra előtt is tisztelgett (Fotó: KKM/Borsos Mátyás)
Szijjártó Péter Eusébio szobra előtt is tisztelgett (Fotó: KKM/Borsos Mátyás)

A „Guttmann-átok” a világfutball egyik különleges, mindenütt idézett története. Az egyik eset, hogy Eusébio az 1990-es bécsi BEK-döntő előtt elment az osztrák főváros temetőjébe a szakember sírjához, ott könyörgött, de nem járt sikerrel, a Milan 1–0-ra megnyerte a finálét. A klub vezeklésének újabb állomásaként 2014-ben egész alakos szobrot állítottak a stadion főbejáratánál Guttmann Bélának, amint a magyar mester a két BEK-serleget tartja a kezében. Guttmannt a brit FourFourTwo magazin 2020-ban minden idők 21. legjobb futballedzőjének rangsorolta.

A Szijjártó Péterrel készült interjúnkat szombati számunk Hosszabbítás mellékletében olvashatják.

Joao  Varandas Fernandes és a magyar küldöttség egy különleges ajándékkal Fehér Miklós szobránál (Fotó: KKM/Borsos Mátyás)
Joao Varandas Fernandes és a magyar küldöttség egy különleges ajándékkal Fehér Miklós szobránál (Fotó: KKM/Borsos Mátyás)
GUTTMANN BÉLA EDDIGI CSAPÁSAI

Guttmann Béla 1961-ben a Barcelona (3:2), 1962-ben a Real Madrid (5:3) ellen vezette győzelemre a Benficát a BEK-döntőben – előbbi mérkőzésen Kocsis Sándor és Czibor Zoltán szerzett egy-egy gólt a katalánoknál, utóbbin Puskás Ferenc hármat a Realban –, s a második európai hódítást követően úgy gondolta, megérdemelné a fizetésemelést. A lisszaboni vezetők nemet mondtak a kiváló szakembernek, majd menesztették (néhány évvel később rövid időre visszatért), és távozásakor hangzott el a szájából az átok, amely szerint a Benfica nem nyer európai kupát az elkövetkező száz évben.

Ami azt illeti, tényleg el van átkozva a Benfica, mert ahogy mellékelt táblázatunkban olvashatják, 1962 óta mind a nyolc európai kupadöntőjét elveszítette: ötször egy-egy góllal, egyszer pedig hosszabbítás után, illetve kétszer, legutóbb 2014-ben tizenegyesekkel – a 2013-as Európa-liga-fináléban például Braniszlav Ivanovics a 93. percben fejelte a Chelsea győztes gólját…

Idény Döntő Ellenfél Eredmény (a Benfica szempontjából)
1962–1963 BEK Milan 1:2
1964–1965 BEK Internazionale 0:1
1967–1968 BEK Manchester United 1:4 – hosszabbítás után
1982–1983 UEFA-kupa Anderlecht összesítésben 1–2 (0–1, 1–1)
1987–1988 BEK PSV 0–0 – tizenegyesekkel 5–6
1989–1990 BEK Milan 0–1
2012–2013 Európa-liga Chelsea 1–2
2013–2014Európa-liga
Sevilla
0–0 – tizenegyesekkel 2–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik