SOMOGYI ZSOLT
2021.10.06 11:01 Frissítve: 2021.10.06 12:23

Vb 2022: várjuk az első válogatott gólt Sallói Dánieltől!

Idénybeli formája alapján kézenfekvőnek is tűnhet, hogy Sallói Dániel pótolja a sérült Szalai Ádámot, de a helyzet ennél bonyolultabb, nem utolsósorban azért, mert a támadó más szerepkörben futballozik amerikai klubjában.

Szalai Ádám (9) sérülése miatt nagyobb szerepet kaphat a klubjában eredményesen futballozó Sallói Dániel (7), igaz, nagy kérdés, hogy Marco Rossi játékrendszerében teljes mértékben ki tudja-e használni erősségeit (Fotó: Szabó Miklós)

 

 

Mérföldkövek a magyar csatár 2021-es idényében
Április 18. Sallói Dániel az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság (MLS) naptári év szerint zajló 2021-es idényének első mérkőzésén győztes gólt szerzett a New York Red Bulls ellen.
Május 16. Majdnem egy hónapot kellett várni, mire ismét eredményes a ligában: ekkor a Vancouver Whitecaps elleni győzelemből vette ki a részét.
Június 24.      A szélső először duplázott az idényben, a Colorado Rapids 3–1-es legyőzéséhez egy gólpasszal is hozzájárult: mérlege tizenegy mérkőzés után hat gól, három gólpassz volt.
Augusztus 19. Sorozatban tizennegyedik bajnoki mérkőzését játszotta végig a csapatban, a Portland Timbers ellen (1–1) ő szerezte csapata gólját.
Augusztus 25. Egy félidőt játszott az MLS All Star-mérkőzésén, a mexikói liga All Star-csapata ellen 3–2-re megnyert találkozó 11-es párbajában Sallói Dániel is a kapuba talált.
Szeptember 2. Az Anglia elleni vb-selejtező 66. percében, 0–2-es állásnál bemutatkozott a válogatottban, Sallai Rolandot váltva, majd Albánia ellen 23, Andorrával szemben 45 percet adott neki Marco Rossi.
Szeptember 30. Az MLS-ben a 28. játékhét legjobb játékosának választották, és az idényben hetedik alkalommal került be a hét csapatába; az elismerést az FC Dallas ellen nyújtott kimagasló teljesítményének köszönhette, a pályán töltött 78 perc alatt két gólt szerzett, idegenben 3–1-es győzelemhez segítve együttesét.
Október 3.  A Houston Dynamo legyőzéséből (4–2) góllal, gólpasszal vette ki a részét, összesített mérlege a ligában így immár tizenhat gól és hét gólpassz.     
N. ZS.

SALLÓI DÁNIEL LEHET A NYERŐ­EMBER? Ha igen, miként?

A jelenlegi formája alapján az albánok és az angolok elleni világbajnoki selejtező előtt a futballrajongók joggal bíznak benne, ezért arra voltunk kíváncsiak: vele sikeres lehet-e a támadójátékunk?

Elég-e őt betenni a kezdőcsapatba, vagy az egész csapatszerkezetet meg kell változtatni azért, hogy a Sporting Kansas játékosának erényei érvényre juthassanak?

A válogatott előbb Albánia, majd Anglia ellen lép pályára – és talán a mérkőzések sorrendjének is fontos szerepe lehet. Szeptemberben ugyanis Anglia ellen Budapesten, Albániával szemben idegenben, majd Andorra ellen ugyancsak a Puskás Arénában játszott a Marco Rossi szövetségi kapitány vezette magyar válogatott. Akkor úgy tűnt, az Európa-bajnoki döntős angolok elleni 0–4 „hazavágta” a csapatot, s aztán csak kóválygott Elbasanban az albánok ellen. Ki is kapott 1–0-ra, és csak nagy nehezen gyűrte le Andorrát 2–1-re. Utólag persze elhangzott, miután az első mérkőzésen nem volt túl sok esélyünk, minden energiát, erőforrást az Albánia elleni összecsapásra kellett volna összpontosítani, arra készülni lelkileg, hogy az angolok elleni meccs végződjön bárhogy, ne legyen hatása a három nappal későbbi, fontos találkozóra.

Nos, most az albánok következnek először, úgyhogy lehet erre az összecsapásra fókuszálni.

Valójában ez a szombati, 20.45 órakor kezdődő hazai mérkőzés amolyan utolsó szalmaszál, minden magyar szurkoló a győzelemben bízik, és mert Szalai Ádám nem játszhat, másfajta támadójátékra kényszerül a válogatott. Azt is lehetne mondani, mindent egy lapra feltéve vághat neki a meccs-
nek a nemzeti csapat, mert a Lengyelország elleni, itthoni 3–3 miatt lépéshátrányba került, az Albániától elszenvedett vereséget követően pedig minimálisra csökkent az esélye a csoport második helyére (amely pótselejtezőt érne). Az albánok elleni győzelem esetén Varsóban vagy Londonban is még bravúros pontszerzésre lenne szükség, hogy reménykedni lehessen. Ismert, a 2022-es, katari vb-re tizenhárom európai ország juthat el az ötvenöt indulóból, az Európa-bajnokságra huszonnégy – arányaiban tehát nagyobb (volt) az esély az Eb-re kijutni. Éppen annyival, hogy utóbbira már jelentős esélyünk lehet a mostani lebonyolítási szisztémában, a vb-re kijutó sztárnemzetek mellett nagyon kevés hely van az olyan képességű csapatoknak, mint a miénk.

Van tizenkét jobb európai válogatott nálunk?

Mert ha igen, talán érdemes már most elkezdenünk készülni a 2024-es, németországi Eb selejtezőjére.

Jellemző mozdulatsor, Sallói Dániel gyakorta tör be a tizenhatosra a bal szélről – és lő jobbal (Fotó: Getty Images)
 
Schäfer után Sallóit! – Deák Zsigmond jegyzete

No, de hogy jön ehhez Sallói Dániel?

A tizenhat, ebben az MLS-idényben lőtt gólja alapján a kerettagságának jogossága megkérdőjelezhetetlen, 25 esztendős, hosszabb távon is számolhat vele a kapitány, igaz, Rossi szeptemberben utalt arra, hogy Sallói nem teljesen illeszkedik a csapat játékába.

Miért?

Családban maradnak a gólok
Korábban írtunk arról, hogy Sallói Dániel (középen) igazi futballcsaládban nőtt fel: nagyapja, idősebb Sallói István Tatabányán volt élvonalbeli játékos, édesapja, a Mol Fehérvár FC jelenlegi sportigazgatója a Videoton, a Győr és a Bp. Honvéd futballistája volt, és hat éven át Izraelben légióskodott. Sallói István tizenháromszor volt válogatott, egyszer, 1992-ben Ukrajna ellen gólt is szerzett, és ennek történelmi szerepe lehet: a magyar labdarúgásban sok olyan édesapa játszott a nemzeti csapatban, akinek a fia is felvehette a címeres mezt – olyan nem történt még, hogy mindkét generáció tagja gólt szerzett volna a válogatottban.
Néhány példa: Albert Flórián, a Császár 75 válogatott meccsen 31 gólt lőtt, fia, ifjabb Albert Flórián hatszor léphetett pályára. Mészöly Kálmán 61 mérkőzésén hat gólt jegyzett, Mészöly Géza 18 alkalommal lépett pályára, de gólt nem fűződik a nevéhez. Halmosi Zoltán 11 összecsapásán egyszer betalált, fia, Péter 35-szörös válogatott, de válogatottbeli gólja nincs. A családi futballtörténelem hamarosan újabb fejezettel bővülhet.
S. ZS.

Annak ellenére, hogy az angolok ellen két lövési kísérlete volt, Andorrával szemben több mélységi beindulással, kapura lövési kísérlettel próbálkozott, Albániában ő sem tudott megvillanni. Még ahhoz is idő kell, hogy a legjobban működő csapatba beilleszkedjen egy olyan játékos, aki a klubjában is azt játssza, mint a nemzeti csapatban – ahhoz meg főleg, hogy az éppen nem működő, bajban lévő gárdába szálljon be az, aki teljesen más rendszerben futballozik hétről hétre. A kiváló képességű támadó góljai nagy részét a bal oldali oldalvonal mellől indulva, befelé cselezve szerzi: a labdát a jobb lábára terelve ostorcsapásszerű, hirtelen, szűken kivezetett lövőmozdulattal, mégis hatalmas erővel lő kapura, tegyük hozzá, a beszámolók szerint nagyon sokat dolgozott az idényben azon, hogy a baljával is veszélyes legyen.

Apró szépséghiba, hogy Marco Rossi hadrendjében szélső támadó poszt nem létezik.

A kérdés máris adva van: ragaszkodjon-e a szövetségi kapitány a három belsős védő rendszeréhez, vagy lenne-e értelme elgondolkodni más felálláson (természetesen ugyanolyan hadrendben is lehet más stílusban futballozni). Régi dilemma ez, a sikeresnek gondolt taktikához kell-e ideális futballistákat keresni, vagy a legjobb formában lévőknek az optimális felállást megtalálni? Furának tűnhet, hiszen a 3–5–2-es hadrendben adott örök élményt a magyar válogatott a szurkolóknak a nyári Európa-bajnokságon, ez áll közel a kapitány elképzeléséhez, érthető, ha ragaszkodik hozzá.

Azért nézzünk kissé az Eb számai mögé: három csúcskategóriás ellenfél jutott nekünk, és nem voltunk távol a bravúrtól. Azóta Anglia volt hasonló erősségű riválisunk, nézzük, mit mutatnak az adatok! Itt érdemes elővenni az úgynevezett xG-mutatót, mert ez sokkal pontosabb a kapura lövések számánál. Az xG ugyanis rendkívül összetett modell, és azt mutatja, hogy egy csapatnak hány gólt kellett volna szereznie helyzetei minősége alapján.

Az Eb-meccsek adatai magyar szempontból (a statisztikákban a nagy helyzeteket is feltüntettük, és az úgynevezett xG-mutató a várható gólok statisztikai valószínűségét mutatja).

Portugália (0–3)
kidolgozott helyzetek: 1-12
xG-mutató:0.25-3.3
Franciaország (1–1)
kidolgozott helyzetek: 1-11
xG-mutató: 0.38-1.68
Németország (2–2)
kidolgozott helyzetek: 3-7
xG-mutató: 0.43-2.50

VÉLEMÉNYEK
Másfél évig dolgoztunk együtt Sallói Dániellel, olyan futballista, aki sohasem adja fel a harcot. Dani a bal szélről szeret indulni, klasszikus tükörszélső, rendkívül gólérzékeny. Ezt Szalai Ádám kiesése után még nagyobb eséllyel bizonyíthatja is a válogatottban az albánok és az angolok ellen, de a 3–5–2-es hadrendben nem a szélén, hanem a csatársorban. Ugyanis a védekezés nem az erőssége, ebben a játékrendszerben azonban ez kötelező a pálya szélén futballozónak is. Idővel az olasz vagy a német első osztályban is megállná a helyét.
BARÁTH Botond, Sallói Dániel korábbi csapattársa, a Bp. Honvéd védője
Tizenhét éves volt Dani, amikor kivittem Amerikába. Már akkor mocorgott benne valami, s lám, a tinédzserből érett profi labdarúgó lett. Mentálisan erős, fizikailag is sokat fejlődött, két gyengébb idény után is képes volt talpra állni, s immár csapata meghatározó labdarúgói között tartják számon. Érzi a kaput, minden idegszálával a góllövésre koncentrál, az angolok ellen csereként játszott, s míg korábban egyetlen kapura tartó lövés sem volt, ő kétszer is veszélyeztetett. A Kansas négy–három–hármas hadrendben futballozik, Amerikában nyílt futballt játszanak a csapatok, ezért talán könnyebb helyzetbe kerülni.
URBÁNYI István, Sallói Dániel korábbi edzője

A számok visszaadják, amire emlékszünk: védekeztünk, a két szerzett ponthoz kellett egy remeklő kapus, Gulácsi Péter. A szurkolói emlékezet persze gyorsan túllép Cristiano Ronaldo ordító helyzetén, Karim Benzema kacska rúgásán, de ez nem is baj, nemcsak mi hibázhatunk, hanem az ellenfél is.

Mi történt Anglia ellen?

Anglia (0–4)
kidolgozott helyzetek: 2-9
xG-mutató: 0.37-2.1

Hasonló számok, mint az Eb-n, egészen más végeredménnyel! Mert Gulácsi Péter bravúrjai mellett sokkal hatékonyabban fejezte be az akcióit az ellenfél – kiütés lett a vége. A 0.4 körüli, az alatti xG-szám azt mutatja, érdemben nem volt támadójátékunk, de tudjuk, a világ egyik legjobbjai voltak velünk szemben, felőrölte minden energiánkat a védekezés.

És Albániában?

Albánia (0–1)
kidolgozott helyzetek: 3-8
xG-mutató: 0.65-1.78

Az ellenfél minősége változott, a játék mégsem sokat: kevés helyzetet alakítottunk ki, ellentétben a hazai csapattal, a vereség így megérdemelt volt.

És akkor álljanak itt az Andorra elleni mutatók:

Andorra (2–1)
kidolgozott helyzetek: 7-1
xG-mutató: 1.97-0.77

Sokkal jobbak az adatok, mint ahogy szurkoló és kapitány is érezte magát a lefújás után: a várt fölény megvalósult, de a későn kapott gól rossz száj­ízt okozott.

A számok azt mutatják, hogy a 3–5–2-es hadrendben szervezett, stabil magyar válogatottat látunk, amely az adatok szerint sokszor mégsem az, és az ellenfél helyzetkihasználásán, Gulácsi Péter formáján múlik az eredményesség. A játékfelfogásunk önkritikus (védekezzünk, mert jobb az ellenfél), de hiába a megerősített hátsó alakzat, túl sok ideig van a térfelünkön, a tizenhatosunk környékén a labda, a vereséget determinálja a mérkőzéseinken a játék képe.

Hogy lehet ezen változtatni?

Ha a három belső védős szisztéma a számok szerint mégis túl sok gólhelyzetet enged az ellenfélnek, talán érdemes lenne változtatni rajta.

Hogyan lehetne a szombati meccsen a helyzetek számát 3–8-ról 8–3-ra módosítani?

Sallói Dániel eddig három válogatott mérkőzésen játszott,
de gólt nem szerzett, talán majd most (Fotó: Szabó Miklós)

Nézzük a támadókat! A keretben ott van tehát Sallói Dániel, Schön Szabolcs, Varga Roland, visszatért Holender Filip és persze Sallai Roland – valójában mindannyian a szélen érzik komfortosan magukat, akárcsak a sérülés miatt ezúttal hiányzó Varga Kevin. Centerként a fehérvári Nikolics Nemanja és az immár dunaszerdahelyi Hahn János kaphat szerepet.

Ebből a merítésből kiindulva szóba jöhetne, hogy két, szélről befelé induló és egy belső ékkel kezdjen a magyar válogatott. A fedezetsor közepén Nagy Ádám, Schäfer András és Kleinheisler László előtt Szoboszlai Dominik lehet egy, a középpálya felé visszalépő, a szervezést onnan indító „hamis” kilences, s az őt kísérő védők helyére beinduló szélsők zavart okozhatnak. Az RB Leipzig játékosa a szeptemberi selejtezők után sok kritikát kapott, de a szögletek, szabadrúgások elvégzésekor az ő rúgótechnikája nagyon jól jön, Andorra ellen pedig minden korábbinál motiváltabbnak, harcosabbnak láttuk.

A keretbe meghívott támadók zömének talán a 4–3–3-as felállás lehet opció. Fontos: ez mind a kívülálló futballkedvelő okfejtése, a stratégiát a korábban elvégzett munka, a heti közös gyakorlás után a kapitány dolgozza ki, de ha a szakmai stáb tagjai nem megfelelő felállást választanak a játékosoknak, a saját dolgunkat nehezítjük meg.

A formája alapján Sallói Dániel lehet a magyar válogatott támadójátékának kulcsembere – és igen, tőle remélhetjük azt, hogy most eljön a pillanat és megszerzi a válogatottban is az első gólját!

Az erényeit felvázoltuk, az MLS-ben szerzett góljai alapján nem kérdés, hogy most nagyon sok fantázia van a csapatba állításában, az a kérdés, hogy a 3–5–2-es hadrendben van-e esélye erre – ugyanakkor azt látni kell, olyan formában futballozik a Sporting Kansasban, hogy megérné a rá (is) épített taktikával meglepni az ellenfeleket.

 

MINIINTERJÚ: Peter Vermes szerint magyar játékosa nem ijedős típus
Minek köszönheti kimagasló formáját Sallói Dániel?
Ami a fizikai paramétereket illeti, nagyon gyorsan vált irányt a labdával, és ami az MLS sok támadójából hiányzik, benne megvan, olyan, mintha sosem fáradna el – mondta a Nemzeti Sportnak Peter Vermes, a Sporting Kansas vezetőedzője. – Képes kilencven percen keresztül fel-le száguldani a pályán, emellett technikailag is képzett. Ami a mentalitást illeti, tudja, mire képes a pályán, és hisz magában.
Számított rá, hogy ennyi gólt szerez az idényben?
Minden a nyári alapozásnál kezdődött, az első perctől láttam rajta az elszántságot, csak a munkára koncentrált. Sokszor mondják, hogy egy támadónak szerencse is kell a jó formához, de ő semmit sem bízott a véletlenre. Ha tudod, hogyan kell mozogni labdával és labda nélkül, ha képes vagy helyzetbe kerülni és ziccert teremteni a társaidnak, továbbá minden meccsen a maximumot adod, a sikerélmény sem marad el.
Mi motiválja leginkább a magyar támadót?
A győzelem és a gól. Szerencsére megvan benne a csatárokra jellemző éhség, de ez egyszer sem fordul át önzőségbe. A csapat érdekeit tartja szem előtt, ám kevés játékostól láttam olyan szintű elszántságot az ellenfél kapuja előtt, mint tőle. Nagyon sokat fejlődött, márpedig csak az a labdarúgó léphet előre, aki nyitott a változásra és az új impulzusok befogadására. Megfelelő önértékelés és önkritika nélkül ez nem lehetséges, Dániel mindkettőben jól áll. Mivel pontosan tudja, miben a legjobb, tudatosan törekszik arra, hogy az ellenfelet olyan játékhelyzetbe hozza, amelyben a leghatékonyabban aknázhatja ki az erényeit.
A pályán kívül milyen embernek ismerte meg?
Igazi csapatjátékos, ugyanakkor megvan benne a jó értelemben vett arrogancia. Kérem, ezt senki se értse félre, egyszerűen arról van szó, hogy látszik a gesztusain, a mozdulatain, hogy tisztában van a saját értékével – enélkül nem juthatna előre. Minden edzésnek és meccsnek úgy fut neki, hogy győzni akar és gólt rúgni, végső soron ennek köszönheti a kimagasló formáját. Sok futballista megijed, amikor a nagy lehetőség, a nagy esély kapujához ér – na, ő nem az a típus. Alig várja, hogy bizonyítson.
B. A. B.

VB 2022, EURÓPAI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT
OKTÓBERI PROGRAM
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45: 
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ
OKTÓBER 12., KEDD
20.45: 
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia65118–  2+1616
2. Albánia64210–  6  +412
3. Lengyelország632119–  8+1111
4. MAGYARORSZÁG631212–10  +210
5. Andorra615  4–14–10  3
6. San Marino66  1–24–23  0

A MAGYAR VÁLOGATOTT OKTÓBERI KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán* (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Tamás Márk (Slask Wroclaw – Lengyelország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek)
Willi Orbán betegség miatt még nem csatlakozott a kerethez.

2023.01.28 08:17:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A válogatott Niessner Aladár ugyanabban a házban született, mint a nagy zeneszerző.

2023.01.26 23:09:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.01.26 22:34:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a történelmi Magyarország-jelképet.

2023.01.16 22:59:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Mészáros Ferenc, Bubu – így gondolom – az 1968–89 közötti, a világ közvetlen, majd tágabb élmezőnyéből lassan kiszoruló, de még reménnyel viselős magyar labdarúgás tán legszínesebb, egyértelműen magas színvonalat képviselő egyénisége volt.

2023.01.14 22:37:06

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Kezdem a legegyszerűbbel, amikor a vetélytárs hibázik, ziccert hagy ki, későn lép közbe, elbotlik a labdában, és a balszerencsés mozdulatot a riporter kitörő örömmel köszönti, mintha a mieink érdeme lenne a másik bakija.