Válogatott: Dárdai Pál óta nem lőttünk akciógólt az angoloknak

Vágólapra másolva!
2022.06.04. 10:35
null
Legutóbb 1–1-es döntetlent játszottunk az angolokkal, a mieink gólját Sallai Roland szerezte a Wembelyben, 11-esből (Fotó: Árvai Károly)
Kilenc hónappal a világbajnoki selejtező (0–4) után szombaton újra a Puskás Arénában játszik tétmérkőzést a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes angol labdarúgó-válogatott. A 18 órakor kezdődő, részben zárt kapus találkozó lesz a magyar válogatott első meccse a Nemzetek Ligája harmadik kiírásában, egyúttal a bemutatkozás a sorozat legfelső osztályában, az A-ligában. A mieink a tavaly októberi vb-selejtezőn bravúros, 1–1-es döntetlent értek el Londonban, akciógólt azonban Dárdai Pál 2006-os bombája óta nem tudtunk lőni az angoloknak.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A UEFA NEMZETEK LIGÁJA CSOPORTMECCSEI ELÉ

♦ Az Európai Labdarúgó szövetség (UEFA) által 2018 őszén elindított Nemzetek Ligájának (NL) ez a harmadik kiírása, és a magyar labdarúgó-válogatott eddig mindig más ligában szerepelt: először a C-ligában, utána a B-ben, most a legfelső, vagyis az A-ligában játszhat. Az angolok elleni találkozó lesz a nemzeti csapat 13. mérkőzése az NL-ben, a mérleg eddig 6 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 16–10-es gólkülönbség mellett. Hazai pályán 4 diadal, 1 iksz – a szerbek ellen – és 1 vereség – az akkor még Sztanyiszlav Csercseszov által irányított orosz válogatottól – a mérleg. Mind a 12 találkozón Marco Rossi volt a szövetségi kapitány, igaz, pozitív koronavírustesztje miatt a pálya mellől kétszer Gera Zoltán irányított.

♦ Az első kiírásban a magyar válogatott a C-liga 2. csoportjában a 2. helyen, a Nemzetek Ligája összesített rangsorában a 31. helyen végzett. A mieink kvartettjében a finnek lettek az elsők 12 ponttal, míg Marco Rossi együttese 10 ponttal követte őket, megelőzve a 9 pontos görögöket és a 4 pontos észteket. Ez a helyezés egy bonyolult számítás eredményeként Európa-bajnoki pótselejtezőt ért, amelyet sikerrel megvívva a magyar válogatott biztossá tette helyét a 2020-as kiírású, de a koronavírus-járvány miatt 2021-ben megrendezett Eb 24 csapatos mezőnyében.

♦ Mivel a második kiírásra a B-liga létszámát 12-ről 16-ra emelték, a magyar válogatott egy ligával feljebb lépett. Bár az UEFA rangsorolása alapján a mieinken kívül még az oroszok, a szerbek és a törökök alkotta kvartettben papíron a leggyengébbnek számított, 11 ponttal – 3 győzelem, 2 iksz, 1 vereség – megnyerte a csoportot. Ráadásul úgy tette, hogy a három idegenbeli mérkőzésén veretlen maradt, sőt gólt sem kapott! A csoportelsőség egyben a feljutást jelentette a 16 csapatos A-ligába. Az összesített rangsorban Szoboszlai Dominikék a 20. helyen zárták ezt a sorozatot.

♦ A mostani kiírásban Magyarország három korábbi világbajnokkal, Angliával, Olaszországgal és Németországgal került egy négyesbe, ráadásul tavaly nyáron az előbbi kettő játszotta az Európa-bajnokság döntőjét, amelyet tizenegyespárban az itáliaiak nyertek meg. A FIFA aktuális világranglistáján az angolok az 5., az olaszok a 6., a németek a 12., míg Marco Rossi válogatottja a 40. helyet foglalja el.

♦ A korábbi mindkét NL-kiírás első meccse 1–0-s eredménnyel zárult a magyar válogatottnak: 2018 szeptemberében – Marco Rossi bemutatkozó találkozóján – vereség Finnországban, majd 2020 szeptemberében győzelem Törökországban. Rossi eddig 41 mérkőzésen irányította a magyar válogatottat – a mérlege 19 győzelem, 8 döntetlen, 14 vereség – és a júniusi négy NL-találkozóval beérheti az örökranglista negyedik helyén álló Bicskei Bertalant.

A-LIGA, 3. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ANGLIA
PUSKÁS ARÉNA, 18.00 (Tv: M4 SPORT)

♦ Ez lesz a két ország válogatottjának 25. találkozója, az örökmérleg 5 magyar győzelem, 3 döntetlen, 16 angol siker, tétmeccseken 1–1–5. A mieink legutóbb 60 éve, 1962. május 31-én, a chilei világbajnokságon tudták legyőzni a szigetországiakat. Tichy Lajos bombagóljára Ron Flowers tizenegyesből válaszolt, a meccset Albert Flórián klasszis találata döntötte el (2–1). Mivel a mieink akkor sorozatban már negyedszer győzték le a szigetországiakat, a másnapi Daily Mail azt írta, hogy „Magyarország változatlanul az angol futball ostora".

♦ Magyar földön 12-szer találkoztak, 3-szor született hazai siker, 2 döntetlen és 7 angol győzelem mellett. A három diadalból az elsőnek 1934-ben az FTC Üllő úti pályája (2:1), majd 1954-ben (7:1) és 1960-ban (2:0) a Népstadion volt a helyszíne.

Tichy-bomba az angolok ellen

Albert Flórián győztes gólja az 1962-es vb-meccsről



♦ Ez a mérkőzés az UEFA szankciója miatt zárt kapus lesz, vagyis csak 14 éven aluli gyermekek, csoportosan mehetnek be a stadionba, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy 10 gyermekenként lehet jelen egy felnőtt kísérő. Hasonló korlátozásra 2019 októberében volt már példa, amikor az Azerbajdzsán elleni – Korhut Mihály lövésével 1–0-ra megnyert – Európa-bajnoki selejtezőn az MLSZ adatbázisa szerint 11 300-an, más források alapján 15 ezren gyűltek össze a Groupama Arénában.

♦ A párharc gólkirálya az angol Vivian Woodward nyolc találattal, magyar részről Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor érte el a legtöbb gólt, négyet-négyet.

♦ A magyar válogatott legutóbb 16 évvel ezelőtt szerzett akciógólt az angolok ellen. Akkor 0–2-es állásnál Dárdai Pál 26 méterről bombázott Paul Robinson hálójába, ám a manchesteri Old Traffordon rendezett felkészülési meccset 3–1-re elvesztette Bozsik Péter válogatottja. 2006 óta a mieink elleni találkozókon még kétszer került került a labda a háromoroszlánosok kapujába: 2010 augusztusában, a londoni Wembley Stadionban Phil Jagielka öngóljával jutott vezetéshez a magyar együttes, a vége azonban 2–1-es vereség lett. A tavaly októberben ugyanott lejátszott világbajnoki selejtezőn Sallai Roland tizenegyesével jutott előnyhöz Marco Rossi együttese, a találkozó 1–1-gyel zárult.



♦ Tétmérkőzésen még régebben, 1981 júniusa óta nem lőtt akciógólt a magyar együttes Angliának. Akkor az előrehúzódó hátvéd, Garaba Imre egyenlített, ám a szigetországiak 3–1-es győzelemmel tértek haza a Népstadionból. Az előmérkőzésen Budapest és Vidék öregfiúk-válogatottja mérkőzött meg egymással, és a közönség csaknem negyedszázad után ekkor láthatta újra magyar pályán játszani Puskás Ferencet.

Woodward, Puskás, Dárdai – a magyar–angol válogatott mérkőzések 10 emlékezetes gólja

♦ Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate május 24-én kihirdetett keretében a BL-döntőben szereplő liverpooli védőt, Trent Alexander-Arnoldot is meghívta az együttesbe. A szakember két újoncra számít: a Leicester City védője, James Justin és a West Ham United támadója, Jarrod Bowen debütálhat a nemzeti csapatban. Fikayo Tomorit, a Milan frissen olasz bajnokságot nyerő védőjét 2019 után hívták be újra a válogatottba.

♦ Az angol válogatott keretének összértéke a Transfermarkt szerint 1.3 milliárd euró, ami több mint a 11-szerese a magyarénak (111.95 millió). A legértékesebb játékosa a 100 millió euróra becsült Harry Kane, három és félszer annyit ér papíron, mint a magyar részről legtöbbre taksált Szoboszlai Dominik (28 millió euró).

♦ Az angolok eddig mindkétszer az A-ligában szerepeltek a Nemzetek Ligájában. A 2018–2019-es kiírásban a spanyolokat és a horvátokat megelőzve csoportjuk élén végeztek, majd a négyes döntőben hosszabbítás után maradtak alul 3–1-re a hollandokkal szemben. A svájciak elleni bronzmeccs nem hozott gólt, a tizenegyespárbajt 6–5-re Kane-ék nyerték meg. 2020 őszén Belgium és Dánia mögött, Izlandot viszont megelőzve csoportjában csak a harmadik lett Gareth Southgate együttese, ami összesítésben a 9. helyet jelentette a háromoroszlánosoknak.

♦ A 2015 márciusa óta válogatott Harry Kane-nek nemzeti színekben a budapesti lehet a 70. fellépése és ha betalál, a soron következő lesz a jubileumi, 50. gólja. Érdekesség, hogy az eddig 49-ből csak egyet ért el a Nemzetek Ligájában, még 2018 novemberében a horvátok ellen (2–1).

♦ Gareth Southgate szövetségi kapitány együttese legutóbb éppen Magyarország ellen, az októberi londoni vb-selejtezőn vesztett pontot (1–1), azóta sorozatban négy győzelmet aratott, közben 20 gólt szerzett és csak egyet kapott, Svájctól (2–1). Marco Rossi válogatottja ez idő alatt 7-szer talált be az ellenfeleknek, és három siker mellett idén márciusban a Puskás Arénában 1–0-ra kikapott Szerbiától.

♦ Az angol válogatott – az olaszok ellen tizenegyespárbajban elbukott Eb-döntőt leszámítva – több mint másfél éve nem veszített. Legutóbb 2020. november 15-én, a Belgiumban lejátszott Nemzetek Ligája-mérkőzésen kapott ki, 2–0-ra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Március 24.

MAGYARORSZÁG–Szerbia 0–1
Március 29.
Észak–Írország–MAGYARORSZÁG 0–1 (Sallai 56.)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

A MAGYAR KERET A JÚNIUSI NEMZETEK LIGÁJA-MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Vancsa Zalán (MTK)

Baráth Péter és Schön Szabolcs pénteken az U21-es válogatottban szerepelt.

AZ ANGOL KERET:

Kapusok: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley), Aaron Ramsdale (Arsenal)
Hátvédek: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Wolverhampton), Marc Guéhi (Crystal Palace), Reece James (Chelsea), James Justin (Leicester City) Harry Maguire (Manchester United), John Stones (Manchester City), Fikayo Tomori (Milan – Olaszország), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City)
Középpályások: Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Németország), Conor Gallagher (Crystal Palace), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds United), Declan Rice (West Ham United), James Ward-Prowse (Southampton)
Támadók: Tammy Abraham (Roma – Olaszország), Jarrod Bowen (West Ham United), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Manchester City)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik