U21: Mindig készen kell állni a bizonyításra! – Gera Zoltán

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 08:36
null
Gera Zoltán bízik benne, hogy csapata helyt áll az Eb-selejtezőkön (Fotó: Szabó Miklós)
Pénteken Görögországban, kedden Cipruson játszik felkészülési mérkőzést az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozatra készülő U21-es válogatott – az elutazás előtt Gera Zoltán szövetségi edzővel beszélgettünk.

Az idei első tétmérkőzés még odébb van, a Gera Zoltán vezette U21-es válogatott is egyik (edző)meccset vívja a másik után: pénteken Görögország, kedden Ciprus vendége lesz. A szeptemberben rajtoló, mindennek, csak könnyűnek nem ígérkező Európa-bajnoki selejtezőkre (erősorrendben az ellenfelek: Spanyolország, Belgium, Skócia, Kazahsztán és Málta) készülő csapat szerda délelőtt még Telkiben gyakorolt, de kora délután már elutazott az első összecsapás színhelyére, Athénba.

„Jó, hogy újra együtt vagyunk, hogy edzhetünk és játszhatunk – mondta lapunknak Gera Zoltán. – Sajnos nem sűrűn találkozunk, a legutóbbi mérkőzésünk óta négy hónap is eltelt. A kerethirdetés óta kiesett hat játékos, de emiatt nem kesergek, inkább úgy tekintek a helyzetre, hogy lehetőséghez juthatnak mások, és remélem, igyekeznek megragadni az esélyt. A fociban egyébként is ez az egyik legfontosabb kérdés: tudsz-e élni a lehetőséggel vagy sem. Egy futballistának mindig készen kell állnia a bizonyításra. Ha a sors úgy hozza, azonnal meg kell mutatnia, hogy lehet rá számítani. A személyes tapasztalataim is azt mondatják velem, hogy amikor sérülés miatt új pozícióban kellett helytállnom, olyannyira sikerült, hogy pályafutásom egyik legsikeresebb időszakát éltem meg utána. Szóval egy játékosnak mindennap úgy kell készülnie, hogy közben az lebeg a szeme előtt, mi a célja, hova szeretne eljutni.”

HEGYI KRISZTIÁN VÉDHET GÖRÖGORSZÁGBAN
A kerethirdetést követően Gera Zoltánnak változtatnia kellett: sérülés miatt Komáromi György, Kosznovszky Márk, Katona Bálint, Horváth Artúr, Tóth Milán és Vas Gábor sem csatlakozhatott a csapathoz, így nyílt meg az út Eördögh András, Kerezsi Zalán, Kovács Barnabás, Szalay Szabolcs és Sztojka Dominik előtt. A korosztályból egyébként négyen kaptak meghívót az A-válogatottba, Kerkez Milosra, Németh Andrásra, Balogh Botondra és Hegyi Krisztiánra is számít Marco Rossi, de a két szakember megállapodása értelmében a West Ham United kapusa a görögök elleni mérkőzésen még az U21-es együttest erősíti, és a bolgárok elleni Eb-selejtezőre tér vissza a „nagyokhoz”.

Ezek után joggal vetődik fel a kérdés: a szövetségi edző mit tapasztal, a fiatalok hozzáállása olyan, amilyennek szerinte lennie kell?

„Jól dolgoznak a srácok, igaz, ez a minimum, ami elvárható tőlük – felelte Gera Zoltán. – Tisztában kell lenniük azzal, hogy a futballban olykor nüanszok döntenek, éppen ezért kell minden lehetőséget megragadni. Mivel keveset tudunk együtt edzeni, minden percet ki kell használni. Két olyan csapattal találkozunk az előttünk álló napokban, amelyek stílusa hasonló. A görög és a ciprusi válogatottat is technikás játékosok alkotják, mindkettő a támadófocit részesíti előnyben. Kicsit változtattunk a játékunkon, a részletekben most még nem merülnék el, de bízom benne, hogy amit kitaláltunk, működik.”

A 43 éves szakember ezúttal is meghívót küldött több labdarúgónak, aki még nem ölthette magára az U21-es válogatott szerelését: Dúzs Gellért, Eördögh András, Kerezsi Zalán, Szujó Attila, Szalai József és Sztojka Dominik bizonyíthatja, hogy helye van a legjobbak között.

„Továbbra is igyekszünk megtalálni azokat a játékosokat, akikből a legerősebb csapat állhat össze az őszre – tette hozzá Gera Zoltán. – Kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy a csapategység tökéletes legyen, mert a kritikus szituációkban sokat érhet. Az Eb-selejtezős ellenfeleink olyan futballistákat tudhatnak a soraikban, akik egyénileg jobbak a mieinknél, ezt a különbséget az előbb is említett csapategységgel próbáljuk kiegyenlíteni. Egyáltalán nem mindegy, hogy ha valami nem úgy történik a pályán, ahogy szeretnénk, arra hogyan reagálunk. Ha, mondjuk, kapunk egy gólt, nem azt kell kutatni, ki miatt kaptuk, hanem arra kell törekedni, közösen hogyan oldjuk meg a helyzetet. Örömmel tapasztalom, ezen a téren rendben vagyunk, mindenki beállt a sorba, teszi a dolgát, ahogy egy csapatjátékosnak tennie kell. A selejtezősorozatban az vezérel minket, hogy végig versenyben legyünk a továbbjutásért, ahhoz, hogy a célunkat elérjük, szükség van lelkesedésre, fegyelmezettségre és persze a csapategységre. Egyet ígérhetek: egyik mérkőzésre sem megyünk ki azzal, hogy nincs esélyünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik