U19-es Eb-elitkör: nehezen hoztuk a kötelezőt, de elmaradt az osztrák segítség

NAGY-PÁL TAMÁS, BABJÁK BENCE (ZLÍN)NAGY-PÁL TAMÁS, BABJÁK BENCE (ZLÍN)
Vágólapra másolva!
2017.03.27. 18:50
null
A győzelem összejött, a továbbjutás nem (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
A magyar U19-es labdarúgó-válogatott legyőzte ugyan Skóciát a selejtezőkör utolsó fordulójában, de a kontinenstornára az első körben a magyarok ellen is diadalmaskodó házigazda csehek jutottak ki, miután jobbnak bizonyultak az osztrákoknál is.


U19-ES EURÓPA-BAJNOKI ELITKÖR
6. CSOPORT, 3. FORDULÓ

Skócia–Magyarország 1–2 (0–1)
Zlín
, Városi Stadion, 150 néző. V: Lukjancukas (litván)
Skócia: Robbie McCrorie – Ralston, Ross McCrorie, Porteous, Gallacher – Archibald (O'Hara, 57.), Hill, Hamilton – Johnston, Shaw, Harvie. Szövetségi kapitány: Richard Sbragia
Magyarország: Demjén – Hinora, Szalai Attila, Tóth B., Gergényi – Csernik (Tömösvári, 75.), Kleisz, Szabó B., Takács (Bíró Á., 45.) – Bíró B., Szabó L. (Vogyicska, 59.) Szövetségi edző: Michael Boris
Gólszerző: Johnston 74. – 11-esből, ill. Bíró B. 35., Szabó B. 87. – 11-esből
Kiállítva:
Johnston 87., Porteous 92., ill. Hinora 80.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Csehország–Ausztria 3–0
(Sahanek 2. – öngól, Marecek 76., Sadílek 89.)
Kiállítva: Augustín (70., Ausztria)

A csoport végeredménye: 1. Csehország 9 pont (6–1-es gólkülönbség), 2. Magyarország 6 (4–2), 3. Ausztria 3 (4–6), 4. Skócia 0 (1–5)

A szlovák határ közelében elterülő csendes és nyugodt cseh város, Zlín turisták által kedvelt nevezetessége a cipőgyár és az állatkert. Ez az az információ, amely nem sok magyart érdekelt március 27-én este még annak ellenére sem, hogy a lábbelik gyárát világ egyik, ha nem a leghíresebb cipőkészítője, Tomás Bata alapította.

Persze, a helyiek biztos nem fognak megsértődni azon az állításon, hogy honfitársainkat ezúttal sokkal jobban érdekelte a városi stadion, azaz a Letná, ahol az U19-es labdarúgó-válogatott a skótokkal találkozott az Európa-bajnokság selejtezőjének elitkörében, hiszen a tét nem kisebb volt számunkra, mint a kontinenstornán való részvétel.

Ehhez nemcsak Michael Boris szövetségi edző csapatának sikerére lett volna szükség, hanem az ezzel egy időben kezdődő találkozón Ausztria segítségére is: a sógoroknak szűken, de mindenképp meg kellett volna verniük Magyarhradison az eddig hibátlan cseheket.

Az egy-egy győzelemmel és vereséggel álló magyar csapat az osztrákok elleni siker során kiállítás miatt elveszítette csapatkapitányát, Szalai Andrást, aki így a lelátóról szorított (mit szorított, teli torokból szurkolt) a fiúk sikeréért.

Jól kezdett a magyar csapat, Szabó Bence és Takács Ronald is vállalkozott lövésre, de közben megtudták a rossz hírt is a hangosbemondónak köszönhetően: a csehek már a 2. percben megszerezték a vezetést.

Vissza is esett a mieink játéka, sok labdát adtak el a középpályán, melynek köszönhetően a skótok egyre veszélyesebb támadásokat vezettek. A 29. percben aztán Hinora Kristóf egy sistergős bombával jelezte, történjen bármi, szeretnék megnyerni a meccset - Robby McCorie kapufára tolta a labdát.

A 35. percben viszont már tehetetlen volt a kapus: Gergényi Bence bal oldali beadása után Ross McCorie éppen Bíró Bence elé passzolta a labdát, aki 11 méterről megszerezte a hőn áhított vezető gólt (0–1).

A szünet előtt egy perccel Takács Ronald hagyta el a pályát, az osztrákok ellen gólpasszt és gólt is jegyző Bíró Ákos állt be a helyére, de két perccel később mehetett is pihenőre – magyar vezetéssel, ugyanakkor cseh Eb-részvétellel.

Csendesen csordogált a második félidő, már bő negyedóra is eltelt, amikor Csernik Kornélnak sikerült ziccerbe kerülnie, de McCorie nagy bravúrral védett, majd a skótok egyre nagyobb erőket mozgósítottak az egyenlítő gól megszerzéséért, miközben a másik mérkőzésen nem változott az állás, csak a létszám, ami tovább rontotta esélyeinket, ugyanis Ausztria emberhátrányba került.

A 73. percben még messzebb kerültünk az Eb-től, amikor Kleisz Márk vélt vagy valós szabálytalansága miatt ítélt a játékvezető büntetőt, Michael Johnston pedig a jobb alsóba gurított, Demjén Patrik nem találta el az irányt (1–1).

Csőstül jött a baj, ugyanis nem sokkal később újabb cseh gól (2–0), majd magyar piros lap következett: Hinora Kristóf csúszott be hátulról, amiért megkapta második sárga lapját, nem reklamált, azonnal elhagyta a pályát.

Ami sikerült az osztrákok ellen, az összejött most is, vagyis gólt szerzett emberhátrányban a magyar csapat! Illetve valójában már nem volt hátrányban, ugyanis Kleisz kilépett ziccerben, Johnston fellökte, amiért pirosat kapott, mi pedig büntetőt, Szabó Bence nem is hibázott (1–2).

Ez maradt a vége (még egy skót kiállítást jegyezhettünk fel), így a magyar csapat, ha nehezen is, de hozta házi feladatát, viszont a sógorok nem „segítettek”, 3–0-ra kikaptak a csehektől, második helyünk pedig nem ér Eb-szereplést.

A válogatott a tornán hatalmas tartásról tett tanúbizonyságot, kétszer is emberhátrányból szerzett gólt, többször kimondottan tetszetősen játszott, szégyenkeznie egyáltalán nem kell a továbbjutás elmaradása miatt.

A meccs után pedig már ismét érdekes lehet számunkra az állatkert és a cipőgyár, sajnos nem egy magyar futballálom beteljesülése emlékét őrizzük meg Zlínről.

PERCRŐL PERCRE

Miénk a második hely, de mint az első meccs előtt írtuk: a selejtezőcsoportokban a körmérkőzések végén a csoport első helyezettje kvalifikálja magát a korosztályos grúziai Európa-bajnokságra, amelyet júliusban rendeznek meg (a házigazda automatikus résztvevő, és hozzá csatlakoznak az elitkör hét csoportjának első helyezettjei).

93. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A magyar U19-es Eb-álmokkal egyetemben.

92. perc Ryan Porteous is kap egy pirosat, beleszállt a balon teljesen fölöslegesen Tömösváriba. Ápolás.

Csak éppen a csehek nagyon vezetnek már az osztrákok ellen, három nullára.

87. PERC ÉS BENT IS VAN! SZABÓ BENCE ballal a jobb alsóba lő. A kapus majdnem elérte, de csak majdnem: 1–2!

86. perc ÚJABB BÜNTETŐ! Bíró Ákos remek indítása után Kleisz kicselezi már a kapust is, de nem lő az ötös elől ballal, ám ez nem baj, mert jött a másik 6-os, Michael Johnston, és fellöki. 11-es és piros lap! Bíró Ákos közben az oldalhálóba vágta a kipattanót, mérgelődik, de hamar megvigasztalódik...

85. perc Tovább támadnak a skótok, majd Bíró Bence lő jobbal a léc fölé az ötös elől, de szabadrúgás kifelé, lökésért.

Ha már kapusok: szegény Fülöp Márton anno játszott a Sunderlandben a mostani skót szövetségi kapitány, Ricky Sbragia keze alatt.

83. perc
Johnston jobb oldali szabadrúgása megtalálja középen Porteous fejét, de Demjénnek vetődnie sem kell a védéshez, odaér lábon a bal sarok elé.

80. perc Újabb sárga, de már a második Hinora Kristófnak, aki Hamiltonnak lépett oda a 16-os bal csücske előtt.

78. perc Újabb sárga, a morózus Ryan Porteous rúg nagyot Bíró Ákosba.

76. perc Szalai Attila kap sárgát O'Hara meggyötréséért, majd a védő nem sokkal később távolról a bal alsó mellé lő.

75. perc Tömösvári Bálint a pályán Csernik helyett.

74. PERC ÉS BENT IS VAN: MICHAEL JOHNSTON jobbal a jobb alsóba lő, Demján balra el. 1–1!


73. PERC A NAGY SKÓT NYOMÁS VÉGE EGY BÜNTETŐ! Kleisz Márk
lökte egy jobb oldali szöglet után Harvie-t. Sárga is.

71. perc Hinora a földön, Michael Johnston a sárgás listán.

68. perc Tóth ment becsúszva az ötösön Shaw elől, majd skót helyzetecske: Johnston jobb oldali szögletét az ötösről a bal sarok mellé bólintja Hamilton.

67. perc Archibald le, Kevin O'Hara be.

Szalai Attila 2012 januárjában került a Vasas akadémiájáról a Rapidhoz. A jelenleg 19 esztendős, hórihorgas (192 centiméter magas) utánpótlás-válogatott védő elárulta, edzője Holger Badstuberhez, a Bayern München sztárjához hasonlította. BŐVEBB CIKK SZALAIRÓL ITT!

62. perc MAJDNEM BEMENT! De a pályán lévő Szalai keresztpassza után McCorie kikapta a bal alsó elől Csernik közeli, jobblábas próbálkozását.

Aki ma is roppant lelkesen instruálja társait a pálya mellől. Az ifjú C. Ronaldo...

„Az első sárgám jogos volt, a másodiknál azonban úgy éreztem, nem találtam el az ellenfelem lábát, a játékvezető inkább a mozdulatra húzta elő a lapot, ám el kell fogadnom a döntését. A kiállításom után felültem a lelátóra, ahol nagyjából tíz évet öregedtem. Nagyon büszke vagyok a csapatra, hiszen tíz emberrel is nagyszerűen küzdött. A lefújás után persze megkaptam, hogy végre kivették a féket a csapatból, de a győzelem után ennyi azért belefér…” – így Szalai András, a magyar válogatott az előző meccsen kiállított csapatkapitánya.

59. perc Boris mester is így látja: Szabó Levente le, Vogyicska Bálint be. Titkos fegyver.

Gyere, ne hozza ki! Harsog a magyar kispad, mint egy japán csatakiáltás. Jó lenne még egy gól, ezzel véget is érne talán ez a meccs, de kontrára még csak lehetőségünk sincs.

Lassan elhúz mellettünk a továbbjutás is, ha nem húznak bele kis sógorok, mert a cseh legénykék még mindig vezetnek egy nullára.

Hatalmas dudaszók: ismét elhúz egy vonat a stadion mellett, elmenőben még barátságosan duddant kettőt.

Fejlemény: az eddig Kettő, egyek helyet Három, egyet játszunk ezentúl. Vissza kettő, padlógáz?

53. perc Nyomnak, nyomnak a skótok, de helyzet nincs, csak abszolúte meglepő módon szélről érkező ívelgetések.

48. perc Az első sárga, Hinora Kristóf odalép Gallachernek.

47. perc Szabó Bence lő ballal 17-ről, de blokkol a nem sokkal előtte álló Hill, majd a másik Szabót szereli az ötös előtt Ross McCorie.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

„A srácokba azt sulykoltam, hogy ha nem hisznek a győzelemben, kár felmenni a pályára. Nem vakációzni érkeztünk Csehországba, arról nem is beszélve, hogy az ehhez hasonló tornák hatalmas lehetőséget jelentenek a fiataloknak. Sajnos a magyar csapatok nem szerepelnek az európai kupákban, így a tehetségek egyelőre csak ezeken a tornákon találkozhatnak külföldi vetélytárssal. Az előző körben látszott, hogy az UEFA-logó megjelenése lámpalázassá tett egy-két játékost, egyszerűen nincsenek hozzászokva az ilyen jellegű erőpróbához. Idővel aztán megnyugodtak, és elértük a célunkat. Most az újabb lépcsőfok következik.”

„Tudom, hogy a többség számára a szövetségi kapitány egyet jelent a nemzeti csapattal, ám német kollégám sportigazgató is egyben, így az utánpótlás-válogatottak útját is ő jelöli ki – mondta Michael Boris, az elitkörben szereplő U19-es magyar válogatott szövetségi edzője még a torna előtt. – Tudja, mit akar látni a pályán a korosztályos csapatoktól, s természetesen ennek megfelelően válogatjuk ki a játékosokat. Nagy segítség, hogy bármilyen kérdésben számíthatok rá. Amikor tavaly novemberben, az örményországi kvalifikációs tornán azért játszottunk, hogy bejussunk az elitkörbe, valamennyi meccsünket nézte az interneten, és megtörtént, hogy félidőben telefonon mondta el meglátásait.


Bernd Storckkal mindenben egyeztetnek?

Plusz: nézze meg az NSO helyszíni képein, hogy milyen szép táj öleli körbe a Lesní Hotelt!

A magyar U19-es labdarúgó-válogatott a zlíni városi stadionban lép ma fel, nézzen meg pár képet a szünetben a helyi BVSC stadionjáról!

„Az Ausztria–Csehország találkozón bármi megtörténhet, de mi kizárólag magunkra összpontosítunk, az a legfontosabb, hogy legyőzzük Skóciát. Magas, nagydarab játékosok szerepelnek az ellenfelünknél, de ha a saját játékunkat nyújtjuk, nyerhetünk. A skótok már kiestek, ez azt jelenti, hogy nincs vesztenivalójuk, ezért sem becsülhetjük le őket.”

„Alighanem az osztrákok elleni teljesítményem volt az eddigi legjobb a válogatottban, örülök, hogy ennyire fontos meccsen tudtam segíteni – mondta lapunknak a válogatott zlíni szálláshelyén Bíró Ákos, akivel a délutáni csendes pihenőt követően beszélgettünk. – Az első gólnál némi segítséget jelentett, hogy Bálinttal egy csapatban játszom. Tudom, hogy nagyon jól fejel, többnyire a Honvédnál is hasonló a leosztás: én beadom, ő pedig befejeli. Természetesen a gólomnak is örültem, és annak is, hogy a mérkőzésre kiutazó szüleim győzelmet láthattak.

Büszkék lehettek rá. A Honvédban nevelkedő Bíró Ákos szülei a helyszínén nézték végig, hogy gyerekük góllal és gólpasszal segíti 3–1-es győzelemhez Magyarországot Ausztria ellen az U19-es Eb-elitkör második fordulójában. Hiába szereztek vezetést az osztrákok, a szélső előbb egy bal oldali szabadrúgás után ívelte klubtársa, Tömösvári Bálint fejére a labdát, majd egy védelmi hibát kihasználva a vezetést is megszerezte a csapatnak.

Vezetni vezetünk éppen, de a csehek miatt csehül állunk.

47. PERC Miközben egy vonat pöfög el békésen a stadion szomszédságában, VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Boris mester folyamatosan Kettő, egy! kiáltásokat címez Szabóéknak, sajnos nem a másik meccs állása ennyi, az osztrákok javára.

Két perc a ráadás.

45. perc Kényszerű csere: Takács lesántikál, Bíró Ákos váltja, aki már percek óta erre várt, csak éppen nem állt meg a játék.

44. perc McCorie kilép szépen két jobb oldali beadásra is.

Készen vagyunk a számolással: két magyar zászló bukkant fel eddig a lelátókon.

41. perc Archibald jön egy balos kornerrel, Demjén szépen lép ki a beívelt labdára. A magyar gól előtt Archibald adta el a labdát egyébként.

38. perc Szabó Bence: 4, 6, 8, jön a taktikai utasítás a kispadokról, közben a csehek vezetik a csoportot, a magyarok előtt. Sovány vigasz, most fáj csak a peches vereség az első körből...

Az akció Szabó Bence labdaszerzéséből indult, a Gergényi által ballal beívelt labdát az ötös bal sarka elől számunkra nagyon jó helyre mentette Gallacher.

35. PERC VEZETÜNK! Nem figyelnek és nem mentenek a skótok, BÍRÓ BENCE jobbal 11-ről a bal alsóba gurít. A McCorie-gát nem állt a helyzet magaslatán: 0–1!

A kapus a Rangers játékosa, ikertestvére, Ross meg előtte söpröget.

30. perc NAGY VÉDÉS!
McCorie kikapja a bal felső elő Hinora ballábas, 21 méteres, középről jövő lövését.

28. perc Ismét variál a jobbon Ralston, Gergényi odalép elé, szereli.

A hétfői meccset megelőző utolsó edzést követően Szabó Bence és Hinora Kristóf nyilatkozott az MLSZ TV-nek, és abban mindketten egyetértettek: bár a továbbjutás nem a kezünkben van, egyelőre egyedül a skótok elleni összecsapásra szabad koncentrálni, a párhuzamosan futó mérkőzés eredményével ráérünk a lefújást követően foglalkozni. Még mindig vezetnek a csehek, egy korai öngóllal.

24. perc HŰHA!
Ralston középen bukkan fel, csak nézzük, Johnstone-hoz passzol, aki egy megkerülős csellel meglepi Szalait, de az ötös jobb sarka elől jobbal az oldalhálóba lő, félmagasan.

23. perc Szabó Leventének éppen csak hosszú Kleisz középről érkező passza, kilép az ék elé McCorie kapus.

21. perc
Archibald jobbról ballal belőtt passzát füleli le az ötös és Hill elől Tóth.

19. perc Könnyedén passzolgatnak hátul a skótok, a magyar kispad agressziót kér. Szabó Bence ad is, odalép Harvie-nek, de sárga nincs, majd a sértett lő ballal 20-ról a léc fölé.

Az osztrákok 3–0-ra verték a skótokat, de két gólt is büntetőből szereztek ellenük, míg a csehek csak 1–0-ra tudtak nyerni ellenük, a győztes gólt pedig csak egy olyan tizenegyesből tudták megszerezni, amelyet nem minden játékvezető fújt volna be (mlsz.hu).

15. perc
Csapkodóvá vált a játék, majd Johnston jelentkezik egy gyenge, a jobb sarok mellé csorgó lövéssel.

Ralston a Celticben játszik, Hill-lel és Johnstonnal egyetemben, Gergényi a Honvéd akadémistája.

13. perc Gergényi szereli szépen becsúszva a jobb előretörő Ralstont.

9. perc
Szalai passzol, Takács cselezget, majd jobbal 19ről a bal felső fölé lő.

Szalai remek védő, az eltiltott Szalai pedig a lelátóról is hathatós segítség. VIDEÓ!

6. perc Most Archibald szaporázza a jobbon, Szalai őt is szereli, a szögletet kifejelik a védők.

A hangosbemondó elárulja: vezetnek a csehek, ezt tudja már mindenki a stadionban.

4. perc
Szalai remekül ment középen Hill elől, Johnstone jobbos beadását követően.

Hopp, vezetnek a csehek... Nem ebben bíztunk.

2. perc
Az első lövés: Szabó Bence ballal 26-ról ölön találja a kapust, középről.

1. perc
Harvei meglódul a balon, de szereljük, majd ismét Hinora csíp el egy kósza labdát. Majd ismét, és mindannyiszor hazaadott.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A lelátókon családias a hangulat, jelentik a helyszínről.

A skótok kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a mieink tiszta vörösben.

Jelen van természetesen Bernd Storck is.

Kellemes idő, jó a pálya, 12 Celsius-fok. Sokkal szebb, mint az eddigiekben.

Mi pedig a klasszikus brit stílus ellen 4–4–2-es felállásban kezdünk: sárkány ellen sárkányfű, ha már klasszikusok.

Nagyon elfogytak eltiltások és sérülések miatt: a skót kispadon csak három ember, egy kapus, egy O'Hara nyilvánvaló a Szuperhekusokból, és az utolsó meg Preston. Tőle északra már senki sincs: Preston Northend.

MINDEN HÍR AZ U19-ES EB-SELEJTEZŐRŐL ITT!

És lesz vöröshagyma...

Hétfőn ugyanis nagy napjuk lehet. Nagy napjuk lesz? Reméljük.

A Zlín külterületén fekvő edzőpályán vasárnap délután az utolsó simításokat végezte el a szakmai stáb, s már javában ment le a nap, mire Michael Boris lefújta az egymás közötti játékot. A vacsora után még videózott a csapat, majd a hétfői ellenfele erősségeinek, valamint gyenge pontjainak az értékelése után nyugovóra tértek a játékosok.

„Csakis magunkra kell figyelnünk, a skótok elleni kilencven perc után kiderül, mire volt elegendő a teljesítményünk – mondta a vasárnap délutáni edzés után Michael Boris szövetségi edző. – Éppen az U17-es válogatott meccsén láthattuk, hogy sosem szabad feladni, még az utolsó utáni percben is változhat a csoport állása. Felkészültnek érzem a csapatot, természetesen hétfőn percről percre nő majd a feszültség, ezért a meccs előtti napon igyekeztünk levenni a terhet a srácokról, és nem egyfolytában az erőpróbáról beszélni. A célt ugyanakkor egy percre sem tévesztjük szem elől."

A magyar válogatottnak mindenképpen le kell győznie Skóciát ahhoz, hogy kijusson a júliusban Grúziában rendezendő Eb-re, valamint szüksége van arra is, hogy Ausztria legfeljebb két góllal vagy hárommal, de kapott gól nélkül nyerjen a házigazda csehek ellen.

„Az U17-es válogatott sikere nagy erőt ad, mi ugyanúgy az Eb-részvételért küzdünk, és bízom benne, hétfő este nekünk is lesz okunk az ünneplésre – magyarázta a Skócia ellen hétfő este játszandó utolsó elitkörös csoportmeccsre készülő Kleisz Márk, a válogatott és a Vasas középpályása. – Habár Skócia már kiesett, a lelátón ilyenkor hemzsegnek a megfigyelők. Nem számíthatunk tehát arra, hogy a játékosok motiválatlanul lépnek pályára. Többször megtárgyaltuk, hogy magas, erős játékosaik ellen nem lenne értelme ívelgetni, kizárólag akkor lehetünk sikeresek, ha földön tartjuk a labdát, és a saját fegyverünkkel próbáljuk legyőzni a riválist. Az élvonalbeli rutinom ad némi segítséget a korosztályos meccseken – igen sokat számít, ha volt már párharcod például Torghelle Sándor ellen."

Hangos és örömittas kiáltások rázták meg a falakat az U19-es válogatott zlíni szállásán. Az elitkörben szereplő korosztályos válogatott játékosai szombat este együtt nézték a Portugália elleni vb-selejtezőt – a csapat kapusa, Bese Balázs a bátyjáért, a Lisszabonban pályára lépő Barnabásért is szorított –, vasárnap kora délután pedig az U17-es csapat Norvégia elleni meccsét izgulták végig.

Hogyha a házigazda Csehország legalább egy pontot szerez az utolsó körben, a magyar csapat eredményétől függetlenül továbbjut, míg a három gólnál nagyobb különbségű vagy kapott góllal háromgólos osztrák győzelem esetén Ausztria utazhatna az Eb-re.

A csoportból csak az első helyezett jut ki a júliusi, grúziai Eb-re. Válogatottunk úgy érheti ezt el, ha az utolsó játéknapon legyőzi Skóciát, Ausztria pedig legfeljebb két góllal vagy hárommal, de kapott gól nélkül veri meg a házigazda cseheket. Ebben az esetben mindhárom együttes hat ponttal állna, azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol. Mivel így körbeverés lenne, az egymás elleni gólkülönbség, majd az ezeken a találkozókon szerzett több gól dönt, s ha továbbra is azonosan áll két csapat, akkor az egymás elleni eredményük – ez pedig a magyar válogatottnak kedvezne.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SKÓCIA–MAGYARORSZÁG U19-ES EB-SELEJTEZŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik