Yaakobishvili Antal: Érzem, hogy a Gironában nagyobb lett a respektem

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 07:00
Yaakobishvili Antal már várja, hogy ismét pályára léphessen a magyar válogatottban (Fotó: Getty Images)
Négy játékos sérülés miatt nem lehet ott az U21-es válogatott Moldova, illetve Kazahsztán ellen készülő keretében – a Girona első csapatához tartozó Yaakobishvili Antal elmondta, éhes a játékra, szeretne bizonyítani a legidősebb korosztályos nemzeti csapat élére kinevezett Szélesi Zoltán szövetségi edzőnek és szakmai stábjának.

Szélesi Zoltán tervez… Az U21-es válogatott március 1-jén kinevezett szövetségi edzője múlt hét szerdán hirdette ki első keretét, a Moldova elleni csütörtöki felkészülési mérkőzésre, valamint a jövő keddi Kazahsztán elleni Európa-bajnoki selejtezőre, ám kénytelen volt beletörődni abba, hogy a huszonöt fős játékosállományból négyen kidőltek, egy labdarúgójának pedig veszélybe került a szereplése.

A Ferencvárost erősítő Katona Bálint, a Paks kötelékébe tartozó Vas Gábor és a Puskás Akadémiában futballozó Komáromi György sérülés miatt el sem utazott a Telkibe, míg a ZTE FC-ben kölcsönszereplő Gruber Zsombor nem teljesen egészségesen csatlakozott a kerethez, s elhagyta a korosztályos gárdát. A Vasas első számú gólfelelőseként előlépő Tóth Milán sincs százszázalékos állapotban, ezért a játéka kérdéses a moldovaiak ellen, az pedig már korábban eldőlt, hogy Baráth Péterre eltiltás miatt nem számíthat a szakmai stáb Kazahsztánban, a Raków középpályása a tesztmeccs után visszatér klubjához. A váratlan sérüléshullám miatt utólag kapott meghívást a DVSC-ben vasárnap tizenegyest kiharcoló, illetve gólt szerző Vajda Botond, a DVTK-ban szombaton betaláló Jurek Gábor, továbbá a kispesti Eördögh András is csatlakozott a kerethez.

Nemcsak a válogatott összetétele, a Moldova elleni budapesti felkészülési mérkőzés helyszíne is megváltozott. Az MLSZ beszámolója szerint az eredetileg kijelölt Bozsik Aréna gyepszőnyege nincs megfelelő állapotban ahhoz, hogy megrendezzék rajta a mérkőzést, ezért a Hidegkuti Nándor Stadionban játsszák a találkozót.

Az összetartást igyekszik a lehető leghasznosabban tölteni a csapat. Hétfőn könnyed edzést vezényelt Szélesi Zoltán, aki nyilvánvalóan nem akarta túlhajtani a társaságot a hétvégi forduló után – játékosainak döntő többsége pályára lépett szombaton vagy vasárnap. Kedd délelőtt a fiatalok kosárlabdázással és pingpongozással ütötték el az időt, hogy aztán a délutáni tréningen már előtérbe kerüljenek a taktikai elemek. A játékosok alighanem mindent megtesznek, hogy bizonyítsanak a Gera Zoltán helyét átvevő 42 éves szakembernek, ezért is várhatjuk kíváncsian, miként teljesítenek a következő két mérkőzésen.

Különösen jól jönne a játékidő a külföldön kevés lehetőséget kapó légiósoknak. A 2. Bundesligában szereplő Hamburgban epizódszereplő Németh András minden sorozatot figyelembe véve 496 percet töltött a pályán az idényben, Steffen Baumgart február 20-i vezetőedzői kinevezésével sem változott a csapatban betöltött szerepe. A Ferencvárostól kölcsönben a lengyel bajnoki címvédő Rakówhoz szerződő Baráth Péter öt bajnokin kapott egymérkőzésnyi lehetőséget és Yaakobishvili Antal sem játszott a La Liga harmadik helyén álló Gironában január vége óta.

Yaakobishvili Antal gironai csapattársai már tudják: ha hozzá kerül a labda, megoldja a helyzetet (Fotó: Getty Images)

„Minden edzést a felnőttekkel csinálok, többnyire a meccskeretbe nevez a szakmai stáb, ám a sérülésből felépülő Eric García, David López és Juanpe visszatérésével nehezebb a feladatom – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Yaakobishvili Antal, a Girona 19 éves belső védője, aki 2023 novemberében nagyszerűen mutatkozott be az U21-es válogatottban. – Ez azonban egyáltalán nem szegi a kedvem, keményen edzek, hogy megkapjam az esélyt. Míchel vezetőedző sok visszajelzést ad, örülök, hogy nyíltan elmondja, ha valamit jól csinálok, de a hibáimra is felhívja a figyelmet, segít jobb labdarúgóvá válni. Az idősebb csapattársaim is rendkívül segítőkészek, odafigyelnek rám. Érzem, hogy az együttesen belül nagyobb lett a respektem, a labdás játékokban bátrabban keresnek a labdával, tudják, ha hozzám kerül, megoldom a helyzetet. Szerintem jól kezeltem a hirtelen jött lehetőséget, mindent ugyanúgy csinálok, mint a bemutatkozásom előtt. Nem olvasok sportújságokat, portálokat, ez is segít, hogy elkerüljenek a velem kapcsolatos hírek. Nem egy embert ismerek, aki ígéretes játékos volt, ám a feje miatt nem futott be nagy karriert, ebből tanulva szeretném, ha csak a játékra összpontosítanék. Ezzel együtt hozzám is eljutott, hogy többen azt vizionálták, Marco Rossi szövetségi kapitány számításba vehet a felnőttválogatottban, de ezekkel a híresztelésekkel egyáltalán nem foglalkozom, nem beszéltem még az olasz mesterrel. Január huszonnegyedike óta két meccsen léptem pályára a Girona második csapatában, úgyhogy rendkívül éhes vagyok a játékra. Szeretnék bizonyítani a korosztályos válogatott szakmai stábjának és segíteni a csapatnak Moldova és Kazahsztán ellen. Az Eb-selejtezőre elképesztően messzire, isztambuli átszállással utazunk, s bár utálok repülni, a válogatottért bármekkora távot bevállalnék.”

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 21., csütörtök
14.00: Magyarország–Moldova

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
Március 26., kedd     
15.00: Kazahsztán–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik