NL-ellenfélnéző: amszterdami rémálom, parádés fejesek az Eb-ről – videók

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2024.02.09. 12:35
Schäfer András (jobbra) németek elleni gólöröme a 2020-as Eb egyik legemlékezetesebb pillanata volt (Fotó: Árvai Károly)
Mint beszámoltunk róla, a magyar labdarúgó-válogatott Hollandiával, Németországgal és Bosznia-Hercegovinával került egy csoportba a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásában, az A-ligában. Videók segítségével idézzük fel a három ország elleni múltunkat.

Négyesünkbe először az első kalapból került be Hollandia: az oranjét legutóbb 40 évvel ezelőtt, 1984 októberében sikerült legyőzni, Wim Kieft gólját Détári Lajos egyenlítette ki, majd Esterházy Márton szerezte az 1986-os vb-re selejtező rotterdami mérkőzésen a győztes találatot. S még az is belefért, hogy a végén Varga József büntetőt hibázott. 

AZ 1984-ES MECCS GÓLJAI
 

Azóta 9 meccs, 9 vereség, 7–38-as gólkülönbség a mérlegünk. Addig 8 találkozón 5 győzelem, két döntetlen, egy vereség volt a mutató. Összességében 17 mérkőzésen öt magyar győzelem, két döntetlen és 10 vereség.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez a Nemzetek Ligája csoportjában a magyar válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legutóbb több mint tíz évvel ezelőtt, 2013 októberében találkoztunk a hollandokkal, ám a 2014-es vb selejtezőjére vélhetően nem szívesen emlékeznek olvasóink. Igen, ez volt az amszterdami 8–1...

A németekről jóval frissebb emlékeink lehetnek, ráadásul kellemesebbek is: a Nemzetek Ligája előző kiírásában is találkoztunk velünk, s miután hazai pályán 1–1-gyel zártunk 2022 júniusában, jött három és fél hónappal később a lipcsei „visszavágó”, s az utolsó válogatott gólját szerző Szalai Ádám, akinek sarkázásával 1–0-ra győztünk – az UEFA jó érzékkel hangolt a sorsolásra ezzel a góllal...

Ráadásul a németektől a legutóbbi három mérkőzésünkön nem szenvedtünk vereséget, a két említett NL-meccs előtt a 2020-as Eb-n Münchenben randevúztunk velük, ahol szintén emlékezetes csatában 2–2-re végeztünk, úgy, hogy Marco Rossi csapata Szalai, majd Schäfer András fejesével is vezetett, ám a németek előbb Kai Havertz, majd Leon Goretzka találatával egyenlíteni tudtak.

AZ EB-MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA
 

Az örökmérleg a németekkel szemben meglehetősen kiegyensúlyozott: az egységes Németország ellen 26 meccsen 9 győzelem és 9 döntetlen mellett 8 magyar vereség a mutató a magyarfutball.hu adatbázisa szerint.

A bosnyákok ellen eddig négy meccset játszott a magyar válogatott, s eddig a mieink veretlenek. Az első kétszer egyaránt 1–1 lett az eredmény, aztán 2006-ban Eb-selejtezőn idegenben 3–1-re, idehaza pedig 1–0-ra nyertünk. 

A HARMADIK GÓLUNK 2006-BÓL
 


A bosnyákok az előző kiírásban Finnországot, Montenegrót és Romániát előzték meg a B-ligában, s kerültek fel az elitbe. Az Eb-selejtezőkön már nem ment ilyen jól a csapatnak: Portugália, Szlovákia, Luxemburg és Izland mögött ötödik lett, csupán Liechtensteint előzte meg.

NEMZETEK LIGÁJA LIGÁJA
A-LIGA
A1-CSOPORT: Horvátország, Portugália, Lengyelország, Skócia
A2-CSOPORT: Olaszország, Belgium, Franciaország, Izrael
A3-CSOPORT: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Németország, Bosznia-Hercegovina
A4-CSOPORT: Spanyolország, Dánia, Svájc, Szerbia

B-LIGA
B1-CSOPORT: Csehország, Ukrajna, Albánia, Grúzia
B2-CSOPORT: Anglia, Finnország, Írország, Görögország
B3-CSOPORT: Ausztria, Norvégia, Szlovénia, Kazahsztán
B4-CSOPORT: Wales, Izland, Montenegró, Törökország

C-LIGA
C1-CSOPORT: Svédország, Azerbajdzsán, Szlovákia, Észtország
C2-CSOPORT: Románia, Koszovó, Ciprus, Litvánia/Gibraltár
C3-CSOPORT: Luxemburg, Bulgária, Észak-Írország, Fehéroroszország
C4-CSOPORT: Örményország, Feröer, Észak-Macedónia, Lettország

D-LIGA
D1-CSOPORT: Litvánia/Gibraltár, San Marino, Liechtenstein
D2-CSOPORT: Moldova, Málta, Andorra


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik