Dárdai embereivel és olimpiai bajnok kapitánnyal jönnek a norvégok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.18. 15:38
A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjének sorsolásán Magyarország Norvégiát kapta ellenfélül, nézzük, kik várnak Bernd Storck legénységére!

Két alapember: Vegard Forren és Högmo mester Fotó: Action Images)
Két alapember: Vegard Forren és Högmo mester Fotó: Action Images)
Két alapember: Vegard Forren és Högmo mester Fotó: Action Images)
Két alapember: Vegard Forren és Högmo mester Fotó: Action Images)
Két alapember: Vegard Forren és Högmo mester Fotó: Action Images)


A norvégok a selejtezőcsoportok sorsolásakor vigyázó szemüket a horvátokra és a bolgárokra vetették, ugyanis az olaszokkal nem konkurálhattak, ezt tudták jól, az azeriektől és a máltaiaktól meg nem volt miért tartaniuk. Legalábbis ekkor mindenki így gondolta...

NEHÉZ KEZDETEK. Ahogyan az várható volt, a squadra azzurrától oda-vissza kikaptak, Horvátországban azonban a vártnál nagyobb vereséget szenvedtek (1–5), viszont ellentételezésként Bulgáriából igen fontos három ponttal távoztak. Ám az azerieket odahaza nem sikerült legyőzniük, és ezt követően hiába javítottak a horvátok ellen, a római vereség a legvégén pótselejtezőre kényszerítette a norvégokat. Pedig Alexander Tettey (ő lett a házi gólkirály) találatával sokáig vezettek az északiak, de a hajrára felőrölték őket az olaszok, akik közül Alessandro Florenzi és Graziano Pelle is betalált.

A Máltán győztes norvég válogatott (Fotó: Action Images)
A Máltán győztes norvég válogatott (Fotó: Action Images)


Az 1959-es születésű szövetségi kapitány, a 2013-ban kinevezett Per-Mathias Högmo az első selejtezőn a Nyland – O. Elabdellaoui, Nordtveit, Forren, P. Flo – S. Johansen – J. King, Skjelbred, R. Jenssen, M. Daehli – H. Nielsen csapattal kezdett, s később beállt Morten Pedersen, Tettey és Tarik Elyounoussi is. Már akkor is jobbnak bizonyultak az újjászerveződő olaszok (Simone Zazának Mattia De Sciglio, Leonardo Bonuccinak Manuel Pasqual adott gólpasszt).

A következő meccsen, Málta ellen Tettey és moldés Martin Linnes kezdővé lépett elő, csereként pedig lehetőséget kapott Harmeet Singh és Jone Samuelsen is. Mint láthatjuk, nincs igazi klasszisuk a norvégoknak, igazi erősségük a viking stílusú védelem és a harcos, kibrusztolt lövőhelyzetek erőltetése, míg a pontrúgások utáni erőfölény-kihasználást talán ecsetelni sem kell. De nehogy azt higgyük, hogy nem tudnak passzolgatni a modern futballnak megfelelően: Máltán mindhárom góljukat az ötösről szerezték, a bolgárok ellen két modern, formás akció után találtak be. Aztán jött a horvátországi meccs...

A KAPITÁNY

Per-Mathias Högmo mögött nem áll veretes futballmúlt, de az egykori középpályás eljutott azért a Tromsőig és a svéd IFK Norrköpingig, sőt egy alkalommal, 1986-ban a felnőttválogatottban is pályára léphetett. Nevelőegyesületében, a Gratangen IL-ben kezdett el edzősködni, de még játszott is mellette (harmincéves volt, amikor felhagyott a profi futballal), aztán megjárta a Tromsö kispadját, később pedig több korosztályos válogatott mellett is dolgozott, majd a női nemzeti csapattal lett 2000-ben olimpiai bajnok, előtte világbajnoki negyedik.

Következtek jutalmul a fiú U21-esek, majd a Tromsö (kétszer is), valamit a Rosenborg és a Djurgarden – utóbbi helyről hívták 2013-ban, a sikertelen vb-selejtezők után Egil „Drillo" Olsen utódjának. Reméljük, nem veszi sikerrel az első férfikapitányi feladatát...

HORVÁTORSZÁGI ÖTÖS. Ahol Högmónak a Nyland (akkori klubja a Molde) – Högli (FC Köbenhavn), Nordtveit (Mönchengladbach), Forren (Molde), Linnes (Molde) –Skjelbred (Hertha), S. Johansen (Celtic), Tettey (Norwich City), M. Daehli (Freiburg) – T. Elyounoussi (Hoffenheim) – Ödegaard (Real Madrid B) csapata hallgatta a gyepen a norvég himnuszt – később beállt a Jone Samuelsen (Odd), Mohammed Abdellaoue (VfB Stuttgart), Havard Nielsen (Eintracht Braunschweig) trió –, majd szenvedett sima vereséget. Még emberelőnyben is kaptak gólokat a norvégok, Elyounoussi meg kihagyott egy büntetőt.

AZERI CSAPÁS. Nem meglepő, hogy ezt követően jött az azeriek elleni otthoni, később végzetessé váló iksz, de érdekes, hogy Högmo csupán négy helyen változtatta meg a horvátok elleni kezdő 11-et – máshol ilyen kudarc után jóval nagyobb változások szoktak jönni. Szép lassan azonban összeállt a csapat, amely Forren góljával nyert Bulgáriában, Luka Modricékat pedig elverte odahaza Jo Inge Berget találatával és Vedran Corluka öngóljával.

Kevés érdekes jelenettel is le lehet két góllal győzni a horvátokat (Fotó: Action Images)
Kevés érdekes jelenettel is le lehet két góllal győzni a horvátokat (Fotó: Action Images)

Olaszországban a Nyland – O. Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – Skjelbred (Samuelsen, 51.), Tettey, S. Johansen, Berget – M. Henriksen, Söderlund (J. King, 60.) együttes állta sokáig a sarat, s igen hasonló kezdőre számíthatunk a magyarok ellen is.

BEKKEK. A norvég csapat legnagyobb erénye az összeszokott védekezés, a hátsó alakzat a rossz kezdés után stabilabbá vált a hajrára, az utolsó öt selejtezőn csak az olaszok szereztek gólt a norvégok ellen. Talán nem véletlen, hogy ezeken a meccseken Per-Mathias Högmo rendre az Even Hovland, Vegard Forren belsővédő-párossal kezdett, és szép lassan beépült a védelem bal oldalára a göteborgi Haitam Aleesami.

DERÉKHAD. Aki a Skjelbred, Tettey, S. Johansen középpályás triónál képes erőteljesebb, hasznosabb mezőnymunkát végezni, mindenképpen jelentkezzen egy Bundesliga-csapatnál a téli átigazolási időszakban. A jó Inge Bergettel nagyon kell majd vigyázni, nyerőember lehet a magyarok ellen is a vikingszakállú csatár, szélső; és mivel Ödegaard csalódást okozott, a selejtezők végére az AZ profija, a 23 éves Markus Henriksen kapta kézbe a karmesteri pálcát.

A vikingszakállú erőcsatár, Berget játékához a Dimmu Borgir, a Gorgoroth és a Mayhem számait ajánljuk aláfestő zenének (Fotó: Action Images)
A vikingszakállú erőcsatár, Berget játékához a Dimmu Borgir, a Gorgoroth és a Mayhem számait ajánljuk aláfestő zenének (Fotó: Action Images)

Berget gólja a horvátok ellen

SZŰKÖS VÁLASZTÉK. A Joshua King, Söderlund, Veton Berisha, Tarik Elyounoussi, Havard Nielsen csatársor nemzetközileg nem jegyzett, nem véletlenül a veretes szűrő, Tettey lett a kvalifikáció során a norvég házi gólkirály, megelőzve a kettőig jutó Joshua Kinget.

MULTIKULTI. Akik szorgosan végigböngészték a fenti névsorokat, észrevehették, hogy felbukkannak nem kimondottan viking gyökerekkel rendelkező játékosok is. A selejtezők során legalább a kerettagságig eljutók közül a csatár Adama Diomande elefántcsontparti, King gambiai, a szélsők közül Elyounoussi és Mohammed Abdellaoue marokkói, Ola Kamara Sierra Leone-i, a középpályán Tettey ghánai, Omar Elabdellaoui marokkói, Harmeet Singh indiai, Valon Berisha Svédországban született koszovói albán, akárcsak a támadósorban bevethető testvére, Veton; a védelemben pedig Aleesami marokkói származású.

Szóval ennyit az ívelgetésről és a sarabolásról...

DÁRDAI-FIÚK. Érdekes módon Dárdai Pálnak, volt szövetségi kapitányunknak két berlini játékosa is a norvég keret tagja, pontosabban az egyik alaptagja, a másik meg kiegészítő embere. A 31 éves cserekapus, Rune Jarstein 2007 óta válogatott, ám egy ideje már cseresorba szorult Örjan Nyland mögött. Berlinben viszont nemrégiben, Thomas Kraft sérülése miatt kezdővé lépett elő (az előző két idényben összesen két bajnokin kapott szerepet, a nyáron majdnem elengedték a Malmö FF-hez, éppen a berliniek új, magyar kapusedzője, Petry Zsolt szorgalmazta a maradását), és a Kicker osztályzatai szerint remekül véd, ám ez aligha változtat a válogatottbeli szerepkörén. Anno az Odd Grenlandban tűnt fel a kapus, 2008 elején a Rosenborg 1.5 millió eurót adott érte, de másfél év múlva alig 400 ezerért megkapta a Viking Stavanger, nem sokra rá pedig már ingyen került a Herthához.

A 26 éves középső középpályás, Per Ciljan Skjelbred ellenben szakmája legelismertebb iparosai közé tartozik a Bundesligában. Gólokat vagy gólpasszokat ne várjunk tőle (bár tavaly ő készítette elő a Dortmund ellen Julian Schieber győztes találatát), hiszen elsődleges szakterülete a védekezés és a mezőnymunka. A német bajnokságba a Hamburg hozta, még 2011-ben, a Rosenborgtól 500 ezer euróért megvéve, onnan került kölcsönbe, majd tavaly nyáron 1.3 millióért végleg a Herthához. A norvég válogatott kapitánya tulajdonképpen maga a „fiatal Dárdai”, és a sors most megkímélte őket attól, hogy egyik héten címeres mezben ellenfélként találkozzanak, a másikon meg vállvetve küzdjenek kenyéradó egyesületükért...


A LEGUTÓBBI NORVÉG BŐ KERET

Kapusok: Rune Jarstein (Hertha Berlin), André Hansen (Rosenborg), Örjan Nyland (Ingolstadt)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg), Tom Högli (FC Köbenhavn), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar), Jonas Svensson (Rosenborg)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ Alkmaar), Stefan Johansen (Celtic), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha Berlin), Alexander Tettey (Norwich), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla), Jone Samuelsen (Odd)
Csatárok: Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha(Greuther Fürth), Joshua King (Bournemouth), Alexander Söderlund (Rosenborg)

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A NORVÉG VÁLOGATOTTRÓL

Világranglista-helyezés:
34.
Selejtezős mérleg: 6 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 13–10-es gólkülönbség, 19 pont
Legeredményesebb játékos: Alexander Tettey (3 gól)
Legjobb Eb-szereplés: csoportkör (2000)
Legutóbbi Eb-szereplés: 2000 (csoportkör)
Összes Eb-szereplés: 1 (2000)
Mérlegünk ellenük: 17 mérkőzés, 7 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség, 32–19-es gólkülönbség
Utolsó meccsen a felállás:Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – S. Johansen, Tettey – Skjelbred (Samuelsen, 51.), Henriksen, Berget (Berisha, 78.) – Söderlund (J. King, 60.).
Legtöbbszörös válogatott: John Arne Riise (110)
Keret összértéke (atransfermarkt.dealapján): 45.6 millió euró
Legértékesebb játékos: Havard Nordtveit (5 millió euró, Borussia Mönchengladbach)

NORVÉGIA SZEREPLÉSE A 2016-OS EB SELEJTEZŐSOROZATÁBAN

Norvégia–Olaszország 0–2 (Zaza 17., Bonucci 62.)
Málta–Norvégia 0–3 (Daehli 22., J. King 26., 49.)
Norvégia–Bulgária 2–1 (Elyounoussi 14., H. Nielsen 72., ill. Bodurov 43.)
Azerbajdzsán–Norvégia 0–1 (Nordtveit 25.)
Horvátország–Norvégia 5–1 (Brozovic 30., Perisic 54., Olic 66., Schildenfeld 87., Pranjic 94., ill. Tettey 81.)
Norvégia–Azerbajdzsán 0–0
Bulgária–Norvégia 0–1 (Forren 57.)
Norvégia–Horvátország 2–0 (Berget 51., Corluka 69. – öngól)
Norvégia–Málta 2–0 (Tettey 19., Söderlund 52.)
Olaszország–Norvégia 2–1 (Florenzi 73., Pelle 82., ill. Tettey 23.)

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország10 7316–7+924
2. Horvátország*10 63120–5+1520
3. Norvégia10 61313–10+319
4. Bulgária10 3259–12–311
5. Azerbajdzsán10 1367–18–116
6. Málta10 283–16–132
* Horvátország csapatától 1 pont levonva

EB-PÓTSELEJTEZŐ– A PROGRAM
November 12., 20.45: Norvégia–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK

November 13., 20.45: Bosznia-Hercegovina–Írország
November 16., 20.45: Írország–Bosznia-Hercegovina

November 14., 18.00: Ukrajna–Szlovénia
November 17., 20.45: Szlovénia–Ukrajna

November 14., 20.45: Svédország–Dánia
November 17., 20.45: Dánia–Svédország

KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

• 3500 ÉS 11 EZER FORINT KÖZÖTT A JEGYEK – NÉZZE MEG, HOL KAPHATÓAK!

• ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS ITT!

• MINDENT A FRANCIAORSZÁGI TORNÁRÓL – MENETREND, SORSOLÁS, KIJUTÓK, KALAPOK

MINDEN A PÓTSELEJTEZŐRŐL

• IDE KATTINTVA MINDEN LÉNYEGES INFÓT MEGTUDHATNAK AZ ELLENFELÜNKRŐL!

• BERND STORCK KAPITÁNY VÉLEMÉNYÉT ITT OLVASHATJÁK!

• A NORVÉG KAPITÁNY KÉT KIEGYENLÍTETT MECCSET VÁR

• KOVÁCS PÉTER: NEM VILÁGVERŐ A NORVÉG CSAPAT

• KIRÁLY: NEM FOGLALKOZOM AZ ELLENFÉLLEL; TŐZSÉRNEK KETTŐS ÉRZÉSE VAN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik