Légiósok: Szoboszlai Dominik az RB Leipzignél folytatja – hivatalos

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.12.17. 16:00
A német élvonalbeli RB Leipzig labdarúgócsapata a hivatalos Twitter-oldalán egy videóval jelentette be, hogy szerződtette Szoboszlai Dominikot. Az osztrák Red Bull Salzburgtól három és fél év után távozó 12-szeres magyar válogatott középpályás négy és fél évre szóló, 2025 nyaráig érvényes szerződést kötött a lipcsei klubbal, amely sajtóhírek szerint 20 millió eurót fizetett a játékjogáért.

 

Szoboszlai Dominik csütörtökön menedzserével, Esterházy Mátyással és édesapjával, Szoboszlai Zsolttal együtt utazott Lipcsébe, ahol átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, majd négy és fél évre szóló, 2025 nyaráig érvényes szerződést írt alá az RB Leipziggel. A 20 esztendős labdarúgó januártól két válogatottbeli csapattársával, Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal játszhat majd egy csapatban.

A 17-es mezt kapta Lipcsében
A 17-es mezt kapta Lipcsében

Szoboszlai neve számos európai sztárcsapat kívánságlistáján is szerepelt, sajtóhírek szerint többek között a Milan, az Arsenal, a Real Madrid és a Bayern München is szerződtette volna, ő azonban a lipcseieket választotta. Német sajtóhírek szerint a 12-szeres magyar válogatott középpályás játékjogáért 20 millió eurót fizet a Leipzig a Salzburgnak – ezzel Szoboszlai megelőzi a legdrágább magyar játékosok toplistáját eddig vezető Dzsudzsák Balázst, akinek a játékjogáért a Dinamo Moszkva 19 millió eurót fizetett az Anzsi Mahacskalának.

A Bild szerint a 20 millió eurós vételár mellett egy olyan pont is szerepel Szoboszlai új szerződésében, hogy ha távozik a Leipzigtől, akkor az átigazolási díjának 20 százaléka a salzburgi együttest illeti – minden bizonnyal az osztrák csapat ezért egyezett bele, hogy a kontraktusában szereplő 25 millió eurós kivásárlási árnál olcsóbban értékesítse a játékjogát.

A Trasnfermarkt szerint 2012 januárja óta Szoboszlai már a 18. játékos, aki a Salzburgtól a Leipzighez szerződik. Korábban többek között Naby Keita, Dayot Upamecano, Stefan Ilsanker és Gulácsi is ezt az utat járta be.

Az RB Leipzig jelenleg a harmadik helyen áll a Bundesligában, emellett ott van a Német Kupa 2. fordulójában és a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében is. Annak ellenére, hogy Szoboszlai ősszel a Salzburg mind a hat BL-csoportmérkőzésén pályára lépett, a német együttesben is játszhat majd a sorozat egyenes kieséses szakaszában – így a magyar futballistával már a Liverpool elleni nyolcaddöntőben is számolhat Julian Nagelsmann vezetőedző.

SZOBOSZLAI A SPORT TV-N
A Sport Tv a két ünnep között exkluzív kétrészes dokumentumfilmet mutat be „Szoboszlai Dominik – Egy átigazolás története” címmel. A filmben Szoboszlai Dominik első lipcsei napjáról is láthatóak lesznek majd felvételek, és a Bundesliga mérkőzéseit közvetítő csatorna minden vele kapcsolatos kérdésre próbál választ adni.

Németországban január 2-án kezdődik hivatalosan az átigazolási időszak, így az aznap esedékes, Stuttgart elleni bajnokin még nem léphet pályára Szoboszlai, ám a hivatalos honlap szerint január 9-én, a 15. fordulóban, a Borussia Dortmund elleni rangadón már semmilyen adminisztratív akadálya sem lesz annak, hogy debütáljon a Leipzigben.

Szoboszlai a 17-es mezszámot kapta a lipcsei csapatnál.

A SALZBURGI ÉVEK
Szoboszlai Dominikot 2017 márciusában szerződtette a Salzburg. A magyar középpályás először az utánpótláscsapatokban kapott bizonyítása lehetőséget, majd a klub másodosztályban szereplő partneregyütteséhez, a Lieferinghez került. A Salzburg felnőttcsapatában 2018 májusában debütált, s a Transfermarkt statisztikája szerint összesen 82 tétmérkőzésen 26 gólt szerzett, valamint 34 gólpasszt osztott ki. A 20 éves labdarúgó utoljára vasárnap léphet pályára a Salzburgban, amely a Wolfsberget fogadja a bajnokságban.

.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik