Callum Stylesnak meg kell feszülnie azért, hogy maradhasson

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.04.20. 12:14
Az angol szakíró szerint az a gond, hogy Callum Styles nem azon a poszton játszik, ahol a leghasznosabb lenne (Fotó: AFP)
A Barnsley kölcsönjátékosaként a Championship tizenharmadik helyezettjénél futballozó Callum ­Styles idénye felemásra sikerült, a bajnokság hajrája döntő lehet abból a szempontból, a Sunderland él-e a megállapodásában rögzített vásárlási opcióval.

Többször is beleszálltak Callum Stylesba az angol sajtóban a Sunderlandben nyújtott játéka miatt. A hússzoros válogatott futballista az átigazolási időszak utolsó pillanatában került kölcsönbe a League One-ban szereplő Barnsley-tól a Championship-klubhoz, ám vakbélműtéte miatt heteket kellett várnia arra, hogy csatlakozzon a csapathoz.

Miután felépült, az együttes tíz bajnokijából kilenc mérkőzésen pályára lépett, hétszer volt a kezdő tizenegy tagja, ám teljesítményét látva nem lett a szigetországi újságírók favoritja… Áprilisban a Blackburn elleni produkcióját a Roker Report (tízes skálán) kettesre értékelte, majd a Football League World arról cikkezett, hogy rossz üzletet kötne a Sunderland, ha érvényesítené a huszonnégy esztendős futballista kölcsönszerződésében lévő vásárlási opcióját. Csakhogy azóta Callum Styles is letette a névjegyét. A legutóbbi, West Bromwich elleni mérkőzésen szögletből adott győztes gólpasszt, és kifejezetten meggyőző volt a játéka. Az angol másodosztály tizenharmadik helyezett csapatára még három bajnoki vár az évadban, kérdés, mekkora esély van arra, hogy a magyar válogatott játékosa a következő idényt is a klubnál kezdje.

Matty Hewitt

„Számomra az a legfurcsább, hogy nem abba a pozícióba szerződtették, amelyben a legjobb produkciót tudja nyújtani – mondta a Nemzeti Sportnak Matty Hewitt, a We Are Sunderland szerkesztője, aki hétről hétre testközelből látja a futballista teljesítményét. – A Sunderlandnek szüksége lett volna egy hatosra, ezért különös, hogy Mike Dodds menedzser nem próbálja ki védekező középpályásként, inkább bal oldali védőként játszatja. Ígéretes igazolásnak tűnt, hiszen a magyar válogatottban rendre számításba veszik a pálya tengelyében. A League One-ban szereplő Barnsley-ból érkezve nehézséget jelentett neki az átállás, egészségügyi problémák is hátráltatták, de azért látni a játékán, hogy több mint száz Championship-mérkőzéssel a lábában érkezett. A munkamorálja kifogástalan, amolyan jó iparosnak ismertem meg, aki keményen dolgozik, ügyesen bánik a labdával, mégis nehéz megítélni, mennyire hasznos a csapatnak, mert a Sunderland nem teljesít jól. A klubvezetők meg­győzéséhez rendelkezésre álló idő márpedig egyre fogy, ugyanakkor fontos lenne, hogy megtalálják a helyét a játékrendszerben. Feltűnt, hogy a sebessége nem elég ahhoz, hogy ezen a szinten igazán versenyképes bal oldali szélső védő legyen. Amikor a Swansea támadója, Ronald féken tartása volt a feladata, a brazil játékos voltaképpen megette őt reggelire, ami nem festett jól az első meccsén. Azóta viszont jobb teljesítményt mutat védekezésben, nehezebben átjátszható és meglepően sok fejpárbajt nyer meg a magasságához képest – úgy foglalnám össze, hogy egyenletes, de nem látványos a játéka. A következő meccsek döntőek lehetnek abból a szempontból, a Sunderland él-e a kölcsönmegállapodásban rögzített vásárlási opcióval; gólokkal, gólpasszokkal tehet azért, hogy marasztalják. Jelenleg azonban nehéz elképzelni, hogy balhátvédként szerződtessék, mert azon a poszton darabra megvan a csapat, főleg akkor, ha felépülnek a sérült, jó képességű labdarúgók, mint Dennis Cirkin vagy Niall Huggins.”

Callum Styles legközelebb korábbi csapata, a Millwall elleni bajnokin bizonyíthatja, lehet rá számítani és érdemes megtartani az idény végeztével.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik