SOMOGYI ZSOLT 2021.10.23 23:42 Frissítve: 2021.11.07 23:06

Útkeresés – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Régen volt a tavalyi bajnokság rajtja?

Ha az edzőket kérdezzük, alighanem azt mondják: nagyon régen.

Emlékeznek, kik ültek akkor az élvonalbeli kispadokon?

 
Szabics Imre: Gyalázatos teljesítménnyel újraélesztettünk egy halott csapatot

Nézzük csak 2020 augusztus közepét. MTK–FTC (Michael Boris, Szerhij Rebrov), Paks–Újpest (Osztermájer Gábor, Predrag Rogan), ZTE FC–Mol Fehérvár FC (Boér Gábor, Márton Gábor), DVTK–Mezőkövesd (Feczkó Tamás, Kuttor Attila), Budafok–Kisvárda (Csizmadia Csaba, Supka Attila), Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Hornyák Zsolt, Bódog Tamás). Érdekes végigolvasni, milyen iszonyú tempóban változik a helyzet az edzők életében: ma már tudjuk, van, akit azóta már máshonnan is elküldtek, és van, aki nem kapott újabb esélyt.

Néhány hete Lőw Zsolt tartott előadást, és szóba hozta, milyen kockázatokkal jár pályaedzőből vezetőedzővé előlépni. Nyugodt munka a háttérben, az összekötő kapocs szerepe a főnök és az öltöző között, elemzés, sok hasznos részfeladat ellátása – van ennek a munkának is szépsége, de! A vezetőedzőé a döntő szó, és aki ezt a felelősséget vállalja, nyakába veszi, hogy onnantól kezdve a klubját vezetőkön kívül a szurkolók, a média dolgozói is tőle várják az eredményt.

Iszonyú a nyomás, és bárhogy alakul Szabics Imre edzői karrierje, aligha kétséges: tanulságos leckéket kap Fehérváron. Hiszen erősebbnek gondolt kerettel is kikaphat a Vidi még a nyeretlen Újpesttől is, úgy is, hogy csaknem nyolcvan percet emberelőnyben játszik – de az nem elfogadható, hogy a piros-kékek lélektelenül, tanácstalanul, kedvetlenül ténferegjenek a pályán.

Edző kérdése ez?

Szabics Imre aligha kérte az egyébként válogatott, rutinos Viszar Muszliut, hogy röviden fejelje haza a labdát, és adjon gólpasszt az ellenfélnek – aki ott van az öltözőben, az edzőpályán mindennap, csak az tudja (vagy az sem), hogy a látszólagos kedvetlenség, az ötlettelenség mennyire az edző, a stáb hibája. Valami elromlott a klubnál, és nem mondhatni, hogy tétlenül nézik.

Voltak edzőváltások, mi több, Kovács Zoltán helyett Sallói István lett a sportigazgató, a keret is alakulgat (vajon eléggé? – ami szintén jó kérdés), és a szurkolók persze megint edzőváltásról beszélnek. Ez lenne a megoldás? A tavalyi rajtra visszatekintve is látjuk, krízishelyzetben ehhez a költséges, mégis egyszerű módszerhez nyúlnak a vezetők, de nagy kérdés: Fehérváron meglelik-e a helyes irányt?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.12.07 23:11:18

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A szakmai javulás attól még nem automatikus.

2021.12.07 10:51:48

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

„Az angol flegma megtestesülését látjuk az ő játékában” – a magyar bajnokság első mesterhármasát jegyző Róka Jánosról írták.

2021.12.05 09:08:39

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

...de a végén a kék-fehérek nyertek! Nagyon izgalmas lett a nagyon alacsony színvonalú rangadó vége.

2021.12.05 09:02:50

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR

Két szép gólt szerzett a Kisvárda, belefért egy ajándékba adott találat is – a lelátón pedig ott ült az új edző?

2021.12.04 23:27:55

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az elnevezések mai szövevényét most hagyjuk, legfeljebb annyit még, hogy sohasem fogom megérteni, mi a különbség a jól bevált csatár megjelölés és napjaink támadója között, ahogy a számokkal (10-es, 6-os, s a többi) tudományoskodó önjelölt szakértőkön is csak mosolygok, fontosabb, hogy meggyőződésem: a posztok nem mosódnak el.