P. K. 2021.08.05 22:09 Frissítve: 2021.08.05 22:29

MTK: „A látvány valóban ijesztő” – gombás a gyepszőnyeg

Az MTK labdarúgócsapata az anyaegyesülettől bérli az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, melynek gyepszőnyege jelenleg ijesztő látványt nyújt és elmarad a korábban megszokott minőségtől. Ennek okairól az egyesület számolt be a honlapján, az mtk.hu-n.

Foltos az Új Hidegkuti Nándor Stadion gyepszőnyege (Fotó: mtk.hu)

 

Az mtk.hu-nak Kárpáti Gábor, az Új Hidegkuti Nándor Stadion gyepszőnyegének karbantartásáért felelős Gardengroup ügyvezetője nyilatkozott a gyep állapotáról.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadion az elmúlt időszakban – az EURO 2020 eseménysorozat részeként – a francia labdarugó-válogatott edzéseinek helyszínéül szolgált. A pálya fenntartása, üzemeltetése ebben az időszakban szuperintenzív módon történt. Fontos tudni, hogy a pálya ebben az időszakban normál esetben a regenerációs idejét tölti. Az év ezen szakaszában történik meg a részleges vagy teljes renováció. A bajnokság befejezésekor a gyepet erősen megszellőztetjük, elvégezzük a szükséges mélylazítást, felülvetést, megkezdjük a következő szezonra a pálya felkészítését. Az Új Hidegkuti Nándor Stadion hibrid pályaszerkezete még öt év elteltével is kiváló minőségűnek mondható, ezt az UEFA ellenőrei minden alkalommal meg is erősítik” – kezdte Kárpáti Gábor, aki a folytatásban részletesen indokolta, hogy jelenleg mitől foltos a pálya.

A rendszer működésének van egy gyenge pontja, melyet a jelenlegi ismeretek alapján megszüntetni nem lehet, csak megfelelő fegyelemmel szinten tartani. A hibrid pálya megjelenését, játéktulajdonságát – a legmagasabb színvonalon – a mi klímaövünkben angolperje fajtákkal lehet biztosítani. Ez viszont – sok kiemelkedően jó tulajdonsága ellenére – néhány gombabetegségre különösen érzékeny. Az elmúlt hetek időjárási körülményei, sajnos a kellő gondosság ellenére is jelentős kárt okoztak a gyepállományban. Több alkalommal a pálya felszíni talajhőmérséklete meghaladta a 40-42 Celsius fokot, a páratartalom tartósan nyolcvan százalék felett volt. A kórokozók kialakulásához, gyors szaporodásához ezek a környezeti tényezők nagyban hozzásegítenek, kialakulásuk teljes megakadályozása sok esetben szinte lehetetlen.  A meleg időjárásban a gyep jelentős gyökértömegvesztést szenved, mellyel csökken az ellenállóképessége, ebben a környezetben a kórkép kialakulásához néhány óra is elegendő.”

Ezek után arról is szót ejtett, milyen műveleteket végeznek a gyepszőnyeg rendbehozatala érdekében.

A látvány valóban ijesztő, de közel sem ekkora a baj. A pályán alkalmazunk – preventív jelleggel – biológiai növényvédelmet, kellő körültekintéssel vegyszeres kezeléseket, a környezeti tényezők javítására két, nagy teljesítményű ventilátort. Az elmúlt hetekben több alkalommal végeztünk felülvetést, különféle gyökérkondicionáló eljárásokat. A pálya állapota érdekében minden szükséges beavatkozást elvégzünk, fontos azonban a hőmérséklet csökkenése, illetve a magas páratartalom megszűnése. A pálya regenerációja vélhetően három-öt hetet vesz igénybe.”

Ezzel együtt a Nemzeti Sport Online úgy értesült, a stadiont bérlő MTK labdarúgócsapatának a bajnoki mérkőzéseit, azok megrendezését nem befolyásolja a pálya állapota. A kék-fehérek a napokban közleményben jelezték, a szombati, Honvéd elleni hazai mérkőzésen búcsúzik el a szurkolóktól a pályafutását az előző évad végén befejező Kanta József.

NB I
2. FORDULÓ
Augusztus 6., péntek

20.00: Kisvárda–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Augusztus 7., szombat
17.45: Mezőkövesd–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport+)
20.00: MTK Budapest–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport+)
Augusztus 8., vasárnap
17.45: Debreceni VSC–Újpest FC (Tv: M4 Sport+)
20.00: Puskás Akadémia–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)
Szeptember 22., szerda
20.00: Mol Fehérvár FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

2021.09.19 09:35:33

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló)

Könnyed győzelmet aratott a Hatvan ellen a Ferencváros, Gavrics, Loncar és Gera Zalán is betalált.

2021.09.19 00:04:48

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

A magyarok iránt az Eb után sem nőtt a külföldi érdeklődés, viszont egyre több válogatott futballista jön hozzánk, 41.6 százalék a légiósok aránya.

2021.09.18 20:43:00

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nem hibázott, aki a Dávid–Góliát meccseket fix kettesre vette a totóban.

2021.09.17 23:38:26

Labdarúgó NB I SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Az FTC nem herdálja el a százmilliókat.