P. K. 2021.11.27 11:23 Frissítve: 2021.11.27 11:45

Labdarúgás: Az jön ezzel, aki nem ért hozzá – Galaschek Péter

Interjút adott a Magyar Nemzetnek a Vasas korábbi korszakos labdarúgója, az 53 éves Galaschek Péter, aki felidézte pályafutását, reagált az őt ért egykori kritikákra, beszélt jelenlegi munkájáról, és azt is elmondta, miért nem szerette volna, hogy a fia is futballista legyen.

Galaschek Péter a munkahelyén, a Puskás Arénában (Fotó: Magyar Nemzet)

Az ősangyalföldi Galaschek Péter Budán találta meg a boldogságot, a Déli pályaudvartól tizenöt perc alatt beér metróval a munkahelyére, a Puskás Arénába.

„Munka mindig van, néha több, aztán kevesebb. Főleg az elején volt nagyon húzós időszak. Gondoljon bele, ötvenkét évesen kezdtem vadonatúj területen, catering raktárvezetőként. Bár a raktárvezetésben voltak tapasztalataim, de soha nem vendéglátóztam – mondta jelenlegi munkájáról a Magyar Nemzetnek adott interjúban Galaschek Péter, a Vasas korábbi labdarúgója – Tavaly augusztusban egy gimnáziumi osztálytársam révén kerültem a Puskás Arénába. Az Európa-bajnokság sűrű időszak volt, mondanom sem kell, hogy egy csoportmeccset sem láttam a helyszínen. De felejthetetlen emlék marad így is. A Vasashoz visszatérve, feltétlenül írja le, hogy Markovits László klubelnök jóvoltából a Vasas örökös tagjának választottak, és a klubtól kapott legendakártyával be tudok menni a sta­dionba. Ez hatalmas előrelépés az eddigiekhez képest, amikor nekem kellett telefonálgatnom, hogy ha lehet, valaki vigyen be egy-egy meccsre. Nekem, aki 24 évet a Vasasban töltöttem. Most sokkal jobb a helyzet.”

Az egykori középpályás arról is beszélt, miért nem szeretné, hogy a fia labdarúgó legyen.

„Ha akarja és szereti, akkor csinálja. De nekem nem voltak jó tapasztalataim, és az utánpótlást látva nem túl biztató a helyzet. Bőven elég lenne kettő-három akadémia, és legyen nagyobb a verseny a gyerekek között. Nem tartom jónak, hogy kis túlzással minden utcasarkon van egy focisuli. De senkit sem akarok megbántani, mert a barátaim, korábbi csapattársaim közül Geress Zoltán és Mészöly Géza is vezet egy-egy focisulit. Miért nem egy helyre gyűjtjük az ügyes gyerekeket? Az akadémiák neveljenek már ki végre egy-egy épkézláb futballistát! Húsz éve erre várunk. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek kilencven százaléka luxuskörülményekből kerül be a futballba. A szülők luxusautókkal fuvarozzák edzésre őket. Régen a gazdagok nézték és a szegények űzték, ma a szegények nézik és a gazdagok űzik a sportágat. Én nagyon kritikus vagyok a fiammal: ezerszer elmondtam neki, hogy nem érzem rajta a mindent elsöprő szorgalmat, ezért sem mondom, hogy áldozzunk be mindent a futballért. A mai fiatalok többségéből hiányzik az alázat.”

A kilencvenes években Galaschek Pétert éppen amiatt kritizáltak, hogy nem fut eleget a meccseken. Az interjúban reagált a korábbi kritikákra is.

„Hát persze, hogy bántott. Főleg amiatt, hogy ha tényleg ilyen lusta voltam, akkor miért játszottam 365 meccset az NB I-ben? Ha leírták volna, hogy az ország legtechnikásabb játékosa, aki mellesleg nem egy futógép, akkor azt elfogadtam volna. Na de így?! Egy idő után rájöttem, hogy az jön ezzel, aki nem ért hozzá. Mert ezek szerint mind a tizenöt edzőm hülye volt a futballhoz, aki berakott a csapatba. Elismerem, voltak látványos, „nem futós meccseim”, de azért néha odaértem a kapu elé.”

A teljes interjú – amelyben Galaschek részletesen is beszél pályafutásáról és a magánélete is szóba kerül – itt olvasható!

 

2022.09.22 09:05:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

1922 – Elsősorban Szűcs János elnök érdeme, hogy kinőhetett a földből.

2022.09.19 22:34:02

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mérkőzést Szepesi György közvetítette a rádióhallgatóknak, s a lefújás után felvetette, hogy akkor lesz igazán esélyünk a kupákban, de főképp a BEK-ben, ha egy vagy legfeljebb két csapatba tömörítik az ország legjobb futballistáit.

2022.09.18 15:20:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az NB III Nyugati csoportjában szereplő Bicske otthonában lépett pályára a címvédő Ferencváros.

2022.09.16 23:06:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Szűnjön meg ez a jelenlegi rendezetlen állapot.

2022.09.13 08:46:25

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A 110 esztendeje született világklasszis csatár 1937-ben felejthetetlent produkált a Hungária úton.