Az „újpesti Buffon” tiszteli az FTC-t, de nem fél tőle

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2018.09.28. 09:43
null
Filip Pajovics reflexeire szombat este is szükség lesz (Fotó: Szabó Miklós)
Nem ijed meg a ferencvárosi játékosoktól a lila-fehérek kapusa, Filip Pajovics, aki szerint továbbra is Böde Dániel a legveszélyesebb támadó.

 

– Szóval ebben a kesztyűben véd szombaton?
– Igen… – mondta Filip Pajovics, miután a tréning előtt a Megyeri úton a kapusszerelés legfontosabb kellékét teszteltük. – A Ferencváros ellen biztosan ebben védek. Néha edzésre hajlandó vagyok cserélni, ha esik az eső, vagy éppen úgy tartja kedvem, valamelyik másik kesztyűmet húzom fel, de a mérkőzéseken, különösen most, hogy a derbiről van szó, nem vagyok hajlandó másban védeni. Hozzám nőtt, és ebben érzem jól, biztonságban magamat.

ÖSZTÖNÖS JÁTÉK

A mezőnymunkából a támadásokért felelős Varga Rolandnak is ki kell vennie a részét, ám az ellenfél kapuja előtt szabad kezet kap.

Az Újpest arra készül, ami 2017 áprilisa óta egyetlen magyar csapatnak sem sikerült: három ponttal távozni a Groupama Arénából. Akkor az időközben az NB II-be alászálló Vasas nyert az Üllői úton 2–1-re, ám azóta a zöld-fehéreket egyik csapat sem tudta legyőzni a saját pályájukon. Sőt a legutóbbi vereségig is márciusig kell visszamenni az időben, akkor a DVTK ellen maradt pont nélkül az FTC (1–2). Az azóta lejátszott húsz bajnokin nem talált legyőzőre, és egyetlen Fradi-játékos sem szeretné, ha a dicséretes sorozat éppen a legnagyobb vetélytárs ellen szakadna meg.

„Jól hangzik a veretlenségi sorozat, de nem szoktam figyelni a statisztikákat, és szerintem a csapattársaim sem – mondta Varga Roland, a Ferencváros szélsője. – Az ok egyszerű, tisztában vagyunk azzal, hogy a múlt ilyenkor semmit sem számít, a mutatókkal nem lehet meccset nyerni. Ha tovább akarjuk nyújtani a sorozatot, mindenkinek száz százalékot kell kiadnia magából, szerencsére úgy tűnik, pokoli hangulatban, telt ház előtt szolgálhatjuk ki szurkolóinkat.”

Vagyis a körítésre aligha lesz panasz.

„A hazai találkozókon rendszerint jó hangulatban, több ezer néző előtt futballozhatunk, de a mostani meccs különleges lesz – folytatta a futballista. – Hallottuk, hogy elfogytak a jegyek, ezek után nem meglepő, ha már nagyon várjuk a kezdő sípszót. A legutóbbi hét bajnokin veretlenek maradtunk a lila-fehérek ellen, talán épp azért, mert a derbi és a meccset övező hangulat minden játékosban pluszenergiákat mozgósít.”

Csakhogy amíg Nebojsa Vignjevics 2013 októbere óta irányítja az Újpestet, Szerhij Rebrov csak az ötödik tétmeccsére készül a Fradi vezetőedzőjeként.

„Ennek nincs jelentősége, mint ahogy a tabellán elfoglalt helyezéseknek sincs. Az ukrán szakember egyre egységesebb csapattá gyúr minket, minden edzésen nagy hangsúlyt fektetünk a taktikai elemekre. Mindenkinek tudnia kell, hová helyezkedjen. Ugyanakkor támadó játékosként nincs megkötve a kezem. A mezőnymunkából ki kell vennem a részem, de a szakmai stáb is tudja, hogy az ellenfél kapuja előtt nem a taktika, hanem az ösztönök és az egyéni képességek döntenek. Az ellenfél felfogásától és helyezkedésétől függően kell felvennünk a pozíciókat, de utána ránk bízzák a döntést.”
B. A. B.

– Biztonságban?! Böde Dániel vagy éppen Davide Lanzafame közelíthet a kapuja felé…
– Két remek csatár. Nálam Böde a magyar élvonal legjobb támadója. Mert megállíthatatlan. Sokan mondják rá, hogy nagydarab, nem elég fordulékony, de ahogy ő érzi a kapu előtti területet, utánozhatatlan. Lanzafame is ott van az NB I három legjobb futballistája között, az elmúlt idényben gólkirály lett, úgyhogy ebből a szempontból mozgalmas mérkőzés vár rám szombaton.

– Kit emelne még ki a Fradiból?
– Varga Rolandot és Ivan Petrjakot. Rájuk is nagyon oda kell figyelnünk, de vannak határozott védőink, akik felveszik velük a harcot. Tiszteljük a Ferencvárost, ám nem félünk tőle.

– Álmodott már a derbiről?
– Jó kérdés! Lehet, hogy igen, csak éppen reggel már nem emlékeztem rá. Az utóbbi napokban biztosan nem. Az más kérdés, amikor ébren vagyok, annál többet jár az agyam a Fradi elleni összecsapáson. Mondhatnánk, hogy ez is csak egy mérkőzés a sok közül, de ez nem lenne igaz… Újpest-játékosként háromszor játszottam a Ferencváros ellen, eddig mindegyik forró hangulatú kilencven perc volt, alighanem a mostani is ilyen lesz. Hallottuk, hogy az összes jegy elkelt – mi dobjon fel bennünket, futballistákat, ha nem az, hogy telt ház, zsúfolt lelátók, két őrjöngő szurkolótábor előtt léphetünk pályára. Magyarországon ritka az ilyen találkozó, itt a lehetőség, hogy a derbi minden egyes pillanatát kiélvezzük. Egyvalamire kell odafigyelnünk, nem szabad túlpörögnünk, azzal csak magunknak ártanánk.

– Igaz, hogy a féléves kislánya rendre kint van a mérkőzésein?
– Igen, de csak a hazai találkozókon. A Szusza Ferenc Stadionban biztonságban van, tudom, hogy jó helyen ülnek, vigyáznak rájuk. Nagyon élvezi a találkozókat, nézelődik, hallgatja a szurkolást. A feleségem szokta mondani, ha gólt lövünk, úgy mosolyog, mintha csak tudná, mi történt a pályán. A Fradi elleni derbire természetesen nem visszük ki, meg sem fordult a fejünkben. Még nem dőlt el, hogy a feleségem a helyszínen szurkol-e nekünk, elképzelhető, hogy a családból valaki jön segíteni, vigyázni a picire.

– A család után vissza a futballhoz: van példaképe?
– Gianluigi Buffon.

– Miért éppen ő?
– Gyerekkorom óta érte rajongok. Akkora poszterem volt róla, hogy a fél szobát beterítette. Amikor édesapámék ki akarták festetni a helységet, könyörögtem nekik, ne vegyék le a plakátot. Végül abban maradtunk, amint megszárad a fal, azonnal visszatesszük. Mondanom sem kell, alatta teljesen tiszta volt a felület, hiszen évekig ott volt a falamon. A mai napig a rajongója vagyok: aki negyvenévesen is ilyen teljesítményre képes, az előtt megemelem a kalapom. A hazai mezőnyből Király Gábor hasonló karakter, ő ugyebár elmúlt negyvenkettő. Ha így vesszük, van még tizenöt jó évem a futballban. Buffont egyébként annyira kedvelem, hogy néhányan a csapatból így is szólítanak néha.

– Az öltözőben milyen nyelven beszélget a többiekkel?
– Magyarul. Hét éve itt élek, számomra természetes volt, hogy megtanulom a nyelvüket. A nyelvekkel egyébként meglehetősen jól boldogulok, a szerb, a magyar és az angol mellett spanyolul is beszélek. Annak idején a Videotonnál éveken át spanyol volt a szakmai stáb, megkértem őket, hozzám csak az anyanyelvükön szóljanak. Aztán ha az edzések után hazamentem, spanyolul néztem a sorozatokat. Olaszul még mindenképpen szeretnék megtanulni, imádom az országot, az ottani életstílust. Davide Lanzafaménak szombaton azért ezt nem árulom el.

MINDEN JEGY ELKELT
Ilyen sem mostanában fordult elő Magyarországon! A szombat este 19.30-kor kezdődő derbi előtt negyvennyolc órával az összes jegy elkelt. Az újpestiek mintegy 1300 jegyet kaptak, a stadion többi részét a hazai szurkolók tölthetik meg.
NB I, 2018–2019, 9. FORDULÓ
SZEPTEMBER 29., SZOMBATHELYSZÍN
17.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Haladás–Paksi FC (Tv: M4 Sport)Szombathely, Haladás Stadion
17.00: MTK Budapest–MezőkövesdBudapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
17.00: Debreceni VSC–KisvárdaDebrecen, Nagyerdei Stadion
19.30: FTC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
SZEPTEMBER 30., VASÁRNAP
18.00: Diósgyőri VTK–Mol Vidi (Tv: M4 Sport)Miskolc, DVTK Stadion
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik