Nemzetisport.hu 2010.04.28 20:10 Frissítve: 2014.11.18 01:43

Az első trófeát begyűjtötte a Debrecen

A Debrecen nyerte meg a labdarúgó Ligakupát, miután a kecskeméti döntőben 2–1-re legyőzte a Paksot. A hajdúsági együttes Bódi Ádám és Szilágyi Péter révén talált be, Völgyi Dániel szabadrúgásból gólt szerzett, de a végén büntetőt hibázott.

Völgyi Dániel (középen) gólt szerzett, majd büntetőt hibázott (fotó: Németh Ferenc)
Völgyi Dániel (középen) gólt szerzett, majd büntetőt hibázott (fotó: Németh Ferenc)

A bajnoki címért hajtó Debrecen és a kiesés ellen küzdő Paks csapott össze egymással a Ligakupa döntőjében Kecskeméten. Ahogy azt a sorozatban megszokhattuk, mindkét együttesben több olyan játékos helyet kapott, akik a Soproni Ligában nem számítanak alapembernek.

Kis Károlynak, a Paks mesterének ráadásul a bemelegítés után is változtatnia kellett csapatán, miután Kovács Attila kapus megsérült, így Pokorni Péternek kellett a gólvonalra állnia.

Az első negyedóra nagy helyzet nélkül telt el, egy ígéretes Spitzmüller István-lövést jegyezhettünk csak fel. A 23. percben azonban megszületett az első gól is, amely előtt Szilágyi Péter harcosan tartotta meg a labdát, majd középre adott labdáját Bódi Ádám állítgatás nélkül lőtte a jobb sarokba. Pokorni elől takarták a játékszert, így a kapus késve mozdult (1–0).

A gól után némi meglepetésre a Paks kezdte el csipkedni magát, és ez a félidő vége előtt egyenlítést is eredményezett. Bernáth Csaba rúgta fel Heffler Tibort, és a megítélt szabadrúgást Völgyi Dániel a bal sarokba tekerte (1–1).

Szünet után pályára lépett Tököli Attila is, ám a korábbi gólkirályra nagyon ügyeltek a hazai védők, sokáig nem is élt meg közöttük. A játékrész első felében mindkét együttes a biztonságra helyezte a hangsúlyt, Korhut Mihály kapáslövését leszámítva kevés szép jelenet akadt.

A 70. percben Tököli lábában volt és maradt is a vezetés: a cserecsatár meglepően simán otthagyta Bíró Pétert, de a kifutó Djordje Panticcsal szemben emeléssel próbálkozott, és a labda a háló tetején landolt.

Míg a paksiak részéről kimaradt a lehetőség, addig a debreceniek büntettek: Bernáth Csaba lövésszerű beadást küldött középre, Pokorni csak kibokszolni tudta a labdát a léc alól, ám éppen Szilágyi elé, aki a jobb sarokba lőtt (2–1).

A Paks a 84. percben tizenegyeshez jutott (Bernáth rúgta fel Böde Dánielt), ám Völgyi a szabadrúgással ellentétben ezúttal rosszul célzott, lövését Pantics lábbal védte. A Debrecen megnyerte a Ligakupát.

 

LIGAKUPA
DÖNTŐ
Debrecen–Paks 2–1 (Bódi 23., Szilágyi 76., ill. Völgyi 40.)

 

2022.01.18 23:32:13

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Józan belátás, végtelen türelem és tudatos közeledés segíthet megbirkózni a történelem súlyos örökségével, és legjobb hitünk ellenére sem lehetünk meggyőződve arról, hogy nemes futballszakmai törekvések átírhatják a sok évszázados társadalmi kódokat.

2022.01.17 21:22:16

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nálam ilyen Aschner Lipót. Jövő héten lesz 150 éve, hogy megszületett, ma hetven esztendeje hunyt el, ám mint a kiemelkedő személyiségek általában, nem csupán a kerek évfordulókon érdemeln(én)ek említést. A minőségre esküdött, ám a földön járt. »Amíg én állok az Újpest élén, addig sportbeli elhatározásokat sohasem fog nálunk anyagi szempont irányítani.«

2022.01.16 22:00:48

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Lehet, míg az Aranycsapat a modern futball origója, addig Deák Bamba a hőskor ideájának utolsó világszínvonalú példázója? Aki a diadal reményének eleven modellje volt Szentlőrincen és az Üllői úton, a közösség daliájaként, s a játék leginkább mámorító pillanatával, a góllal oly sokszor adott örömet, mint rajta kívül senki a világon ily rövid idő alatt.