P .K. 2019.05.07 20:26

A Juventus már fizetett is a Haladásnak – távozó kapusok nyomában

Manapság meglehetősen ritka, hogy egy magyar klubból néhány hónap alatt három utánpótláskorú játékos is külföldre szerződjön – olyan pedig talán még sosem fordult elő, hogy három kapus váltson szinte egyszerre. Márpedig a Haladásnál most ez történt: a 2003-as születésű Senkó Zsombor a Juventushoz, a 2002-es Hegyi Krisztián a West Ham Unitedhez,a 2001-es Kiss Ágoston pedig a német másodosztályú Bielefeldhez került. Az átigazolások hátteréről menedzser, a nevelőedzők és a klub részéről Tóth Miklós ügyvezető is nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak.

Kiss Ágoston (Fotó: archív)

 

A Haladás a múlt héten jelentette be, hogy a 18 éves Kiss Ágoston a nyártól a német másodosztályú Bielefeldben folytatja.

„Szombathelyen jól dolgoznak a kapusokkal. Kiss Ágostonnal már az Union Berlinnél is voltunk próbajátékon, ott is megfelelt, de ott a vezetőségben történt egy változás, ami miatt végül nem szerződtették, viszont a Bielefeldnél egyből jelezték, hogy számítanak rá, miután rögtön az első edzésen nagyszerű benyomást tett a szakmai stábra. Fontos kiemelni, hogy nem is az utánpótlással, hanem a felnőttekkel készült, és a Bundesliga 2-ben szereplő felnőttgárda keretéhez fog tartozni. A német másodosztály persze egyből még túl nagy ugrás lenne, így az elején várhatóan a korosztályos együttes meccsein játszhat, de már az is nagyon sokat lendíthet a fejlődésén, hogy az első csapattal edzhet” – mondta az NB I-ben háromszor már a kispadig jutó kapusról a menedzsere, Georgi Attila.

A játékosügynök hozzátette, a Haladásnál azért is vannak szerencsés helyzetben a fiatalok, mert a klub nyitott a tárgyalásokra.

„Ha a szülő és a gyerek is a külföldi folytatást választaná, és van konkrét lehetőség, akkor úgy sem lehet senkit visszatartani. És ha sikerül mindegyik fél szempontjából jó megoldást találni, akkor ha később esetleg úgy alakul, szívesebben jönnek vissza hozzánk – mondta a téma kapcsán Tóth Miklós, a  vasiak ügyvezetője, aki a konkrét átigazolásokra is kitért. – Kiss Ágoston ügyében például már eleve úgy egyeztünk meg a Bielefelddel, hogy egy évre kölcsönbe kerül, opcióval, tehát ha a játékos és a klub is elégedett, akkor egy esztendő múlva végleg megszerezhetik. Hegyi Krisztián az Atlético Madridnál és a Manchester Unitednél is járt, mindkét klub szerződtette volna, ő választotta végül a West Hamet. Az angolokkal úgy állapodtunk meg, hogy nem fizetik ki utána a teljes nevelési költségtérítést, ami ilyen esetben egy saját nevelésű futballista után járna, viszont benne maradunk Krisztián játékjogában, és ha bemutatkozik az első csapatban, akkor kapunk egy nagyobb összeget. A harmadik esetben, Senkó Zsombornál pedig  a Juventus kifizette a nevelési költségtérítés összegét, amit már át is utalt az olasz klub.”

Senkó Zsombor (Fotó: EM Consulting)

 

A sportvezető hangsúlyozta, ezek az esetek, vagy például a már az NB I-ben, Mezőkövesden védő Dombó Dávid példája is azt bizonyítja, a Haladás utánpótlásában kiváló nevelőmunka folyik, a klub megfelelő alapokat képes nyújtani egy későbbi, profi pályafutáshoz.

Erről beszélt megkeresésünkre a szombathelyi utánpótlásban dolgozó egyik kapusedző, a korábban az NB I-ben 304 meccsen védő Németh Gábor is.

HEGYI KRISZTIÁN A PREMIER LEAGUE-IG IS ELJUTHAT 

A jelenleg az U17-es Eb-n szereplő Hegyi Krisztiánról az Illés Akadémia másik kapusedzője, Kutasi Csaba beszélt az NSO-nak.

„Nagyjából tízéves kora óta ismerem Krisztiánt, aki a lurkócsapatban még mezőnyben futballozott, ennek köszönhetően nagyon jól bánik a labdával lábbal is. Amikor a kapuba került, kicsit még sírdogált is, de amikor látta, hogy sikeres tud lenni a háló előtt, nagyon motivált lett. Nem volt könnyű útja, sok nehézséget kellett leküzdenie, főleg miután hirtelen megnyúlt és ez kihatott a mozgására is. Nagyon sokat dolgoztunk a fejlődésén. Talán azt emelném még ki, hogy mentálisan nagyon jól kezeli a nehéz helyzeteket is, mert ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretné, nem ragad le, nem csinál belőle problémát, gyorsan tovább tud lépni. Úgy gondolom, az, hogy több külföldi csapatnál is járt és mindegyiknél megfelelt, bizonyítja, minden képessége megvan, hogy magasabb szinten helyt tudjon állni. A West Hamnél olyan tervet vázoltak elé, aminek a mentén néhány év múlva az angol élvonalig is eljuthat, úgy vélem, az adottságai és a tehetsége megvan ehhez.”    


„Szombathelyen a jó kapusképzésnek már hagyománya van. Korábban, Szarka Zoltán és Hegedüs Péter munkája nyomán sok remek kapus kikerült a Haladásból és ezt a vonalat igyekszünk most is továbbvinni az utánpótlásban, edzőkollégámmal, Kutasi Csabával. A kapusképzésnek van egy nagy előnye a mezőnyjátékosokéval szemben, hogy nálunk tulajdonképpen minden tréning egyéni képzéssel ér fel, mert három-négy emberrel dolgozunk, sokkal több idő jut a hibák kijavítására, megbeszélésére, mint egy teljes keret esetében. A magam részéről nagyon szerettem edzeni és ezt a szemléletet igyekszem átadni a fiataloknak is. Ugyanis hiába tehetséges valaki, hiába vannak meg az adottságai, hiába tud vetődni és vannak jó reflexei, ha nem megfelelő a hozzáállása, a mentalitása, akkor nem tud magas szintre eljutni” – fogalmazott Németh Gábor, aki szerint az eredményes szombathelyi nevelőmunkát jelzi az is, hogy mindegyik korosztályos válogatottnál találunk volt vagy jelenlegi Illés Akadémia- kapust.

„Ellenben ha a hozzáállása jó, akkor abból is lehet remek kapus, akiről sokan nem is gondolnák. Például amikor Senkó Zsombor hozzánk került Zalaegerszegről, még nem régóta védett, és teltebb volt az alkata, de nálunk végérvényesen eldőlt, hogy kapus lesz. Hihetetlen szorgalom jellemzi, nagyon céltudatosan teszi a dolgát, és ennek köszönheti, hogy a Juventusnál is láttak benne fantáziát. Hasonlókat tudok mondani Kiss Ágostonról is, aki nagyon jó eszű játékos, és bár ő csak kölcsönbe megy a Bielefeldhez, biztos, hogy a fejlődésében sokat jelent majd, hogy a Bundesliga 2-ben szereplő klubnál dolgozhat. Ezzel akkor is csak nyerhet, ha jövőre hazajön, de remélem, hogy mindhárman, Senkó, Kiss és Hegyi is hosszú ideig külföldön tudnak maradni és a hazainál erősebb bajnokságban fejlődnek tovább. Nagy büszkeség számunkra, hogy mindhármuknak sikerült külföldre szerződni.”

Hegyi Krisztián (Fotó: archív)

 

Németh Gábor hozzátette, a szombathelyi kapusnevelést nagyban segítheti Király Gábor személye is, mert a válogatottsági rekorder élő példa lehet a fiatalok számára, hogy Szombathelyről is be lehet futni hosszú nemzetközi karriert. Kiss Ágoston például az első csapatnál már együtt dolgozhatott Királlyal,most pedig Bielefeldben éppen az a Stefan Ortega az első számú kapuvédő, aki rövid ideig klubtársa volt Királynak még az 1860 Münchennél.

„Szerencsénk volt az említett három kapussal, mert pont egymást követő korosztályokban védtek, így mindegyikük folyamatosan játszani tudott. Az U15-ben is van két nagyon tehetséges játékosunk, akik közül egyikük a fejlődése érdekében egy korosztállyal feljebb véd. Szóval már a jövő tehetségeit is látjuk” – tette hozzá Németh Gábor. 

2021.09.26 16:34:52

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Fradi sorozatban kilencedszer nyert odahaza a lila-fehérek ellen, pedig az Újpest emberhátrányban sem adta fel.

2021.09.26 13:02:17

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Bár megszerezte a vezetést a Debrecen Kisvárdán, megtartani már nem tudta az előnyt.

2021.09.25 20:39:20

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Szinte minden az Újpest ellen szól tehát, mégsem javasoljuk, hogy mindenki feltegye a házát a Fradi győzelmére.