Női kosár MK: a Szekszárd kiütötte a ZTE-t, simán döntős

FAZEKAS ZOLTÁN, PUCZ PÉTERFAZEKAS ZOLTÁN, PUCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 20:59
A női kosárlabda Magyar Kupa elődöntőjében a Sopron Basket 99–90-re legyőzte a TFSE-MTK-t, a másik mérkőzésen a Szekszárd 86–59-re kiütötte a ZTE-t.
A Sopron majdnem száz pontig jutott a TFSE ellen – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Koncz György)
A Sopron majdnem száz pontig jutott a TFSE ellen – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Koncz György)

 

SOPRON BASKET–TFSE-MTK 99–90

Akadt olyan sportfogadási oldal, ahol egyáltalán nem lehetett arra pénzt tenni, hogy a Sopron Basket megveri a TFSE-MTK-t a női Magyar Kupában – ez csak egy kiragadott példa arra, előzetesen mekkora favoritnak számított a címvédő a pécsi torna első elődöntőjében. Álmosító volt az idő a városban, az eső csak percekre állt el egész nap, de aligha ezért kezdett és játszott sokáig bágyadtan a Sopron. A találkozó amúgy meglehetősen mozgalmasan kezdődött: 34 másodperc pergett le az órán, amikor a budapestiek szerb centere, Krisztina Arszenics megsérült (rándulás), és kórházba kellett szállítani. Ennek ellenére extázisban játszott a TFSE, amely 140 másodpercet követően10–2-re vezetett. A 193 centis Arszenics hiányában hatalmas magassági fölénye volt a címvédőnek, a soproniak gyakorlatilag csak a palánk alól próbálkoztak – sikerrel, de eközben a védekezésük nagyon szellős volt. Doktor Anna lesapkázta Jelena Brookst, Kovács Vanessza lepörögve dobott ziccert, az MTK pedig 30–24-re megnyerte az első negyedet.

Szépen és ötletesen kosárlabdáztak a fővárosiak, ami a csütörtökön mutatotthoz hasonlóan óriási lelkesedéssel párosult, nem csoda, hogy a második negyed közepén ébresztőt fújt a maroknyi Sopron-tábor. A címvédő edzője, Gáspár Dávid nem tűnt idegesnek, de minderre aligha számított a tréner, aki mégiscsak fellélegezhetett kissé a 18. percben, amikor – először a meccsen – a Sopron vezetett.

Doktor szép triplájával kezdődött a második félidő, Briann January saját harmadik hárompontosával válaszolt a címvédő, amely el-ellépett riválisától, de lerázni nem tudta. Meccsben maradt az előzetesen esélytelennek tartott TFSE, amely a tudásbeli hátrányát lelkesedéssel és fegyelmezett kosárlabdával kompenzálta. A címvédő ugyanakkor saját magához képest pocsékul védekezett, s ha Fegyverneky Zsófia és January nem nyújtott volna kiemelkedőt támadásban és védekezésben, akkor bizony nagyobb bajba is került volna.

A 36. percben paprikás lett a hangulat a Sopron gyűrűje alatt, amikor Alisia Jenkins majdnem szó szerint hajba kapott Brooksszal, majd az amerikai magasbedobó Fegyvernekyt is félrelökte már sípszó után – ők már a bajnokin is összekülönböztek, azaz nem volt véletlen újabb konfliktusuk. Az eset után Jenkins egy, Fegyverneky két büntetőt dobhatott, majd maradt a labda a Sopronnál, amely kosárral fejezte be a támadást, és végleg lerázta szívós riválisát. Ezzel a címvédő 2006 óta sorozatban a 15. kupafináléjába került be – de a TFSE is minden elismerést megérdemel!

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–ZTE NKK 86–59

ERICA MCCALL, A SZEKSZÁRD CENTERE

– Gyakorlatilag az első félidőben eldöntötték a meccset. Ez előny lehet a
döntőben?

– Nem feltétlenül, mert ismerjük a Sopront, borzasztóan erős együttes. Amikor húsz
ponttal vezettünk, akkor sem álltunk le, mert a jó formát magunkkal akarjuk vinni a
fináléra. Nagyon várjuk a döntőt!
– Játszott két éve, amikor nyertek Sopronban, játszott tavaly, amikor simán
kikaptak. Most mire számít?

– Kőkemény harcra. Ugyanakkor már szinte másik csapat vagyunk ahhoz képest,
amivel legutóbb a Sopron találkozott a bajnokin. Remek formába lendültünk,
önbizalommal játszunk és egyre jobban. Úgy érzem, és a többiek is, van esélyünk
megint legyőzni őket.
– Meglepte, hogy a TFSE kilencven pontot dobott a címvédő ellen?
– Nem igazán, mert, noha a Sopron dominált, a TFSE remek csapat.

Janis Boonstra szemüvegben, melegítőben, combig gipszben üldögélt a zalaegerszegi kispadon, ahelyett, hogy zalaegerszegi társaival kifutott volna a parkettre. A holland válogatott magasbedobó rendkívül szerencsétlenül járt a csütörtöki negyeddöntőben a Győr ellen, amikor elszakadt a bal lábában az Achilles-ina, és számára nemcsak a pécsi Magyar Kupa nyolcas döntő, a szezon is véget ért, információink szerint jövő héten Hollandiában műtik meg. A bravúros győzelemmel elődöntőbe jutó ZTE ennek ellenére ragyogóan kezdte a Szekszárd elleni összecsapást, míg a tavalyi MK-ezüstérmes, akárcsak a Csata ellen, most is beragadt a kezdésnél. Horti Dóra és Krnjics Szara előbb vigyorogva megbeszélték, hogy egymást fogják, majd egymás ellen feszültek – kettejükkel kapcsolatban érdekesség, hogy 2013-ban még vállvetve nyertek kupát Győrben a Sopron mezét viselve...

Ritmustalanul kosarazott a tolnai együttes, a fehér mezesek pedig jól védekeztek és ügyesen szövögették akcióikat – elsősorban a villámgyors Nagy Dóra kosaraival vezettek egészen a 15. percig, amikor 26–4-es rohammal már a KSC mehetett 45–29-es előnnyel a nagyszünetre. Ezen időszakban gyakorlatilag valamennyi szekszárdi támadásból kosár született, főleg az amerikai Tyaunna Marshall kapta el a fonalat, s szórta a hárompontosokat. A biztos győzelem tudatában a 29. születésnapját betöltő Bálint Rékát ünnepelte a szekszárdi tábor, amely nem bánta, hogy fordulás után jobbára csak a cseresor játszott, s azt sem, hogy már nem kellett izgulnia kedvencei sikeréért.

Ahogyan az előző két évben, harmadszor is Sopron–Szekszárd döntőt rendeznek szombaton. Tavaly simán nyert a Sopron, két éve az Atomerőmű meglepte riválisát, és annak otthonában hódította el fennállása során először a trófeát. Vajon milyen eredmény születik ezúttal?

KOSÁRLABDA
NŐI MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ
SOPRON BASKET–TFSE-MTK 99–90 (24–30, 25–13, 23–24, 27–23)
Pécs, 200
néző. V: Ádám, Fodor A., Nagy V.
SOPRON: JANUARY 23/12, Dubei 5/3, Crvendakics 4, Dupree 2, HATÁR 15. Csere: Fegyverneky 10, BROOKS 17/3, Krajisnik 7/3, WENINGER 16/9. Edző: Gáspár Dávid
TFSE: Ch. JENKINS 31/12, BERNÁTH 19/9, Németh A. 3, A. JENKINS 20/3, Arszenics. Csere: Angyal N. 2, Kováts G., Doktor 9/3, Kovács V. 4, Miháczi 2. Edző: Magyar Bianka
Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–10. 6. p.: 14–20. 13. p.: 27–32. 17. p.: 36–37. 23. p.: 55–52. 26. p.: 60–61. 33. p.: 78–72. 37. p.: 84–78
Kipontozódott: Doktor (39. p.), Fegyverneky (39. p.)
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid: – Fantasztikusan kosarazott a TFSE. Átjáróház volt a védelmünk, nem találtuk a rivális játékának ellenszerét. Mi csak kivittük a mezt a pályára, elfelejtettük, miért harcolunk, csupán a győzelemnek örülhetünk. Bosszantó, hogy három negyeden keresztül mi üldöztük ellenfelünket.
Magyar Bianka: – Óriási mérkőzés volt, végig élveztük a játékot. Fenomenális, hogy a hiányzó Süle Krisztina és az első percben megsérülő Krisztina Arszenics nélkül is egyenrangúak voltunk a Sopronnal. Büszke vagyok játékosaimra, még a meccs hatása alatt állok, de nyugodtan mondhatom, nekünk van a legjobb csapatunk! Ráadásul sok van még bennünk, nem kiismerhető a játékunk.

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–ZTE NKK 86–59 (15–20, 30–9, 20–17, 21–13)
Pécs, 700
néző. V: Tőzsér, Boda, Balogh Gy.
SZEKSZÁRD: Studer Á. 2, MARSHALL 21/12, Dojkic 3, MCCALL 17, RUZICKOVÁ 14. Csere: THEODOREÁN 7/3, Bálint 10/3, Krnjics 8, Miklós 2, Studer Zs. 2, Horváth D., Holcz. Edző: Djokics Zseljko
ZTE: NAGY D. 14, Burkholder 10/3, Delic 3/3, HAYES 19, Horti 8. Csere: Kovács G., Kuttor, Jurkó 3, Dömötör, Horváth I Fruzsina 2, Horváth Fanni. Edző: Horváth Zsófia
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–7. 6. p.: 7–13. 13. p.: 19–25. 17. p.: 31–27. 23. p.: 48–30. 26. p.: 52–38. 33. p.: 69–50. 37. p.: 75–55
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko: – Ezért a lehetőségért dolgoztunk egész évben, de a döntő különleges lesz. Mindent megteszünk, hogy büszkén jöhessünk le a pályáról. Most kicsit tompán kezdtünk, de a második negyedben eldöntöttük a találkozót, utána már tudtuk pihentetni a kulcsjátékosokat. Minden szekszárdi és pécsi szurkolót várunk a döntőre!
Horváth Zsófia: – Tudtuk, mire számíthatunk, kemény mérkőzésre a nagyobb rotációjú Szekszárd ellen. Az elején meglepetést szereztünk, de nem bírtuk végig erővel. Mindenki kihozta magából a maximumot. Mostantól a helyosztóra koncentrálunk.

HELYOSZTÓK (SZOMBAT)
BRONZMÉRKŐZÉS
14.30:
ZTE NKK–TFSE-MTK
DÖNTŐ
17.00: Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd (Tv: Duna World)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik