Női kosár Euroliga: a Fener legyőzésével Vanderslooték döntősök

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 16:54
null
Brittney Grinernél (a labdával) több lepattanót senki sem szedett össze a meccsen (Fotó: Tóth Zsombor)
A vártnál jobban megizzadt a Jekatyerinburg, de meg nem tört, 88–84-re legyőzte a házigazda török Fenerbahcét a női kosárlabda Euroliga isztambuli négyes döntőjében, s ragyogó mérkőzést megnyerve jutott be ismét a fináléba. Az orosz csapatban a magyar válogatott Vandersloot Courtney két pontot, két lepattanót és hat asszisztot jegyzett. 

 

Nagyon kedves vendéglátók a törökök, viszont az különösebb kockázat nélkül kijelenthető, a rendelkezésükre álló három hét nem volt elegendő az Euroliga final four buborékjának tökéletes lebonyolítására. És akkor most még nem is kell előhozni a soproni példát, amelyet jól ismerünk, s a nemzetközi közvélemény is maximálisan elégedett lehetett a lebonyolítással – az isztambuli Euroliga-hub útközben teljesen elveszítette buborék-jellegét, a beléptetésnél nagyon érdekes jeleneteknek lehettünk szemtanúi, gond nélkül juthatott el bárki olyan helyekre, ahol semmi keresnivalója nem volna.

A délutáni, helyi idő szerint 16 órakor kezdődő Fenerbahce–UGMK Jekatyerinburg találkozón az elszánt házigazda fogadta a világ talán legerősebb csapatát, az előző két négyes döntő győztesét. A talpalávalót képzett rezesbanda szolgáltatta, a lelátón néhány száz kék-sárgába öltözött fanatikus szurkolt, ami kétségkívül jót tett a mostanság igen steril általános meccshangulatnak.

Ilyen körülmények között csakis parádés kosárlabdát várhattunk, meg is kaptuk, amit akartunk, potyogtak a szebbnél szebb kosarak. Az oroszok kezdő ötösében korábbi magyar válogatott játékos is helyet kapott Vandersloot Courtney személyében, s mivel rögvest olyan társai kerültek a parkettre, mint a világ talán két legjobb kosarasa, Breanna Stewart és Brittney Griner, s persze a másik korábbi magyar válogatott, Vandersloot házastársa, Quigley Allie, így nem kellett különösebben izgulnia.

Az első negyedben remekül tartotta magát a Fener, és ez annyiból jó jel lehetett a törököknek, hogy a soproni negyeddöntő mindkét felvonását gyakorlatilag már tíz perc után eldöntötte a „Jeka” a Dinamo Kurszk ellen. A védekezés nem volt valami domináns, de ez nagyon jót tett a látványnak, hogy női mérkőzésen a nagyszünetig eljussanak 103 pontig a felek, meglehetősen ritka. Ekkor már hét ponttal vezettek az oroszok, s bizony nem a levegőbe beszélt Stewart kisasszony, amikor a Nemzeti Sportnak márciusban, Sopronban adott exkluzív interjújában kijelentette, csapatuk ebben az idényben verhetetlen – ezúttal sem talált legyőzőre Miguel Mendez együttese, de ilyen nehéz mérkőzése korábban nem volt.

A harmadik negyed elején kezdett meglépni a vendégcsapat, ám szépen visszaküzdötte magát mínusz háromra a Fenerbahce (60–57). A pontzuhatag mérséklődött, ekkor jöttek jól az addig visszafogottan teljesítő Griner duplái a címvédőnek. A túloldalon Alina Jagupova igazolta, miért lett az évad legértékesebb játékosa, bámulatos teljesítménnyel cipelte a hátán övéit – öt perccel a vége előtt ismét csak négy pont volt a differencia, ami rövidesen kettőre csökkent: Kia Vaughn mindkét büntetőjét bedobta, noha a Jekatyerinburg kispadja nem túl szimpatikusan próbálta megzavarni őt.

Vaughn duplájával 79–79-et mutatott az eredményjelző tábla, aztán Griner nagyon magasra felnyúlva megszerzett egy labdát, passzából Emma Meesseman dobott kosarat, majd értékesítette a megítélt büntetőt is. Egy pontra még felzárkózott a Fener, közelebb viszont többé nem jutott (Jagupova teljesen irreális tripláját említsük azért meg 13 másodperccel az utolsó dudaszó előttről), hősies küzdelme azonban így is minden elismerést megérdemel. 88–84-re nyert a Jekatyerinburg, vasárnap újra döntőzhet, de emberére talált a törökökben – akiknek járt a vastaps a drukkerektől.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
ELŐDÖNTŐ
Fenerbahce (török)–Jekatyerinburg (orosz) 84–88
(21–22, 27–33, 13–13, 23–20)
Legjobb dobók: Quigley 27/3, Stewart 17/3, ill. Jagupova 26/18, Sabally 20/3

KÉSŐBB
20.00:
Sopron Basket–Salamanca (spanyol) (Tv: M4 Sport)

HELYOSZTÓK
Április 18., vasárnap
14.00:
bronzmérkőzés
18.00:döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik