Női kosár Euroliga: a Valencia 21 pontos verést mért a Szekszárdra

Vágólapra másolva!
2023.01.18. 19:42
null
A Valencia is bevette Szekszárdot (Fotó: Makovics Kornél)
A női kosárlabda Euroliga 10. fordulójában az Atomerőmű KSC 75–54-es vereséget szenvedett a Valenciától.

Érdemes volt elidőzni egy kicsit a Szekszárd–Valencia összecsapás előzményeivel, hiszen merőben ellentétes formában és előjelekkel várta a két csapat a női Euroliga A-csoportjának 10. fordulójában szerda este megrendezésre került összecsapást. A sorozatban a spanyolok legutóbb Prágában nyertek hét ponttal, s hogy ennek a győzelemnek az értékét érzékeltessük, elég csak annyit megjegyezni, hogy két hete a tolnai együttes hazai pályán csaknem negyven ponttal kapott ki a csehektől… A Valencia december 14. óta nem kapott ki sem a spanyol bajnokságban, sem az Euroligában, azaz a legutóbbi kilenc meccsét megnyerte, míg az Atomerőmű az előző négy találkozójából háromszor vesztesen hagyta el a parkettet, vasárnap 13 pontos előnyről kapitulált a DVTK ellen hazai pályán bajnokin. Egy szó mint száz: a meccs toronymagas favoritja az egyszeres (2018) bajnok, 2021-ben éppen Szekszárdon Európa-kupát nyerő narancsmezes csapat volt, amely novemberben 15 ponttal verte meg a tolnaiakat, akik akkor még a negyedik negyed előtt vezettek, ám az utolsó tíz percet húsz ponttal elvesztették. A hazaiaknak igen fontos lett volna a győzelem, mert gyakorlatilag csak úgy maradhattak volna versenyben az első négy, negyeddöntős folytatást érő hely valamelyikéért, ha győznek.

A korábban Sopronban is játszó, a szekszárdi final four legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott Queralt Casas hibátlan hárompontosa adta meg az alaphangot a kezdés után, majd 128 másodpercet követően 0–8-nál jött az első hazai időkérés. Négy perc után született meg az első hazai kosár, Sydney Wallace hárompontosa, de közben Miklós Melinda hagyott ki ziccert, s összességében borzalmas első negyedet láthattunk a vendéglátótól: hét dobott pontra és mindössze három jó kísérletre hat eladott labda jutott a fehér mezeseknél. Elképesztően jól védekeztek a vendégek, s emellett pontosan céloztak távolról, így nem is nagyon csökkent a különbség a csapatok közt, hiába kezdett el betalálgatni Wallace. Az amerikai Lauren Cox tripláját követően már 15 pont volt az Atom hátránya, amelynek játékosai ebben az időszakban bizony önbizalomhiánnyal küzdöttek, s ebből fakadóan időnként a legegyszerűbb megoldásokat is elrontották. Dekoncentrált és sok hibával tarkított félidő után vonultak a felek az öltözőbe, s a Szekszárd 15 eladott labdánál járt. Tizenkilenc ponttal vezettek a spanyolok, éppen annyival, amennyit Cox szerzett 20 perc alatt. A 23. percben a Szekszárd–Cox különmeccs döntetlenre (24–24) állt, de az eredményjelző 22 pontos spanyol vezetést mutatott, ami sajnos meg is felelt a játék képének. A 25. percben 15 pontra zárkóztak a hazaiak, akik elszántságban mindenképpen feljavultak, de ezt a negyedet is elvesztették, igaz, csak egy ponttal. Hiába harcoltak oroszlánként Studer Ágnesék, a nagy különbségű vereséget nem tudták elkerülni, s alighanem ezzel kiszálltak az első négybe kerülésért vívott harcból.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA
10. FORDULÓ
A-CSOPORTATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–VALENCIA BC (spanyol) 54–75 (7–16, 13–23, 21–22, 13–14)
Szekszárd, 800 néző. V: Vupancic (szlovén), Csender (román), Velikov (bolgár).
SZEKSZÁRD: Studer Á. 6, WALLACE 14/12, Vivians 5/3, Goree 13, HEBARD 14. Csere: Mányoky 2, Miklós M., Krnjics, Holcz, Bálint R. Edző: Djokics Zseljko
VALENCIA:
Ouvina 3/3, BUENAVIDA 10/6, Casas 7/3, COX 26/12, Carrera 3. Csere: Romero 11/3, Lamana 5/3, Gülich 10/6, Morro, Kalenik. Edző: Rubén José Burgos López
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–8. 6. p.: 5–12. 8. p.: 5–16. 12. p.: 9–21. 16. p.: 16–31. 18. p.: 20–34. 21. p.: 22–42. 25. p.: 31–46. 28. p.: 36–58. 30. p.: 41–61. 34. p.: 48–64. Kipontozódott: Studer Á. (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko: –
Hasonló játék jellemzi a Valenciát, mint minket, de az első félidőben rosszul reagáltunk erre. A DVTK elleni hétvégi vereség még benne volt a fejekben, ebben az időszakban nem játszottunk csapatként. A második félidőben voltak pillanatok, amikor vissza tudtunk volna jönni a meccsbe, de legalábbis a harmadik és negyedik negyedet megnyerhettük volna, ám történek dolgok a pályán, amikre nem térnék ki. Mindig a pozitív oldalra próbálok koncentrálni, hosszú idő után több mint negyedórát tudtam adni Mányoky Rékának.
Rubén José Burgos López: –
Végig jól védekeztünk, de igazán az első félidővel voltam elégedett. Két fontos játékosra, Allenre és Torrensre nem számíthattam, de mindig egységben gondolkodom, és eszerint játszatom a csapatomat. Négy fiatalt hoztam fel a keretbe, akikben nem csalódtam. Szeretnénk a legjobb négy közé jutni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik