Férfi kosár BL: kikapott Novgorodban, búcsúzott a Falco

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 18:56
null
Perl Zoltán (feketében) 11 pontig jutott (Fotó: fiba.basketball)
A férfi kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában a szombathelyi Falco KC 73–68-ra kikapott az orosz Nyizsnyij Novgorod vendégeként, így csoportjában a harmadik helyen végzett, és nem jutott a legjobb 16 közé. 

Normál esetben a Falcónak kedden nem kellett volna Novgorodban játszania, főleg nem közönség előtt, mivel októberben már egyszer elutazott Oroszországba, ám a Nyizsnyij elleni mérkőzés eredeti időpontjának napján a házigazdáknál több koronavírusos eset bukkant fel, így a szombathelyiek dolgavégezetlenül jöhettek haza, s mint később kiderült, újra el kellett utazniuk a „világ végére”, hogy pótolják az elmaradt összecsapást.

Közben a csoportban úgy alakultak az eredmények, hogy a januárra tolt mérkőzés a továbbjutó kilétéről döntött: a novgorodi csapat immár teljes létszámban, drukkerei előtt kaparhatta ki magának a gesztenyét, a Falco pedig újra megküzdhetett a külső körülményekkel.

Hogy az első félidőben ezeknek volt-e köszönhető, hogy védekezésben sok támadólepattanót engedélyezett az oroszoknak, támadásban pedig eladott labdák, lépéshibák, kihagyott büntetők, illetve rossz távoli hatékonyság jellemezte, nagy kérdés, a tény az, hogy az első negyed közepétől a Novgorod akarata érvényesült, az oroszok ugyan nem sziporkáztak, de fontos pillanatokban dobtak triplákat, a festékben határozottabbnak tűntek, és tíz pont körüli előnyt építettek ki maguknak. A magyar csapatnak is voltak jó pillanatai, de amikor igazán ellenfele nyakára érkezhetett volna, akkor mindig jött egy bosszantó hiba, és a tűzerővel is akadtak gondok, az első szombathelyi tripla a nyolcadik kísérletre hullott be Keller Ákos révén, és ehhez még egyet tett hozzá a nagyszünetig Evan Bruinsma. Nem volt azért reménytelen a helyzet a második félidőre, de javulásra szinte mindenben szükség volt.

A harmadik negyed ennek szellemében szinte tökéletesre sikerült, a Falco hiba nélkül védekezett, rossz döntésekre kényszerítette az oroszokat, a szerzett labdákból, lepattanókból pedig azt csinálhatta, amit szeret: villámgyors lerohanások végén könnyű ziccereket dobott – főleg Perl Zoltán volt a befejező ember. A 29. percben Kyan Anderson triplájával át is vette a vezetést a vendégcsapat, és lélektani előnyben várta a záró felvonást.

Amely azonban borzasztóan kezdődött, a Novgorod játékosai alig több mint három perc alatt bedobtak négy triplát, azaz a megzavarodó szombathelyiek ellen 12–0-val nyitottak. A magyarok harci szellemére nem lehetett panasz, de az orosz csapat jobb volt annál, hogy ekkora előnyt ne tartson meg a végéig. A Falco mindent megpróbált, még az utolsó másfél percben is majdnem eltüntette tízpontos hátrányát, de végül a hazaiak örülhettek – a mérkőzés megnyerésének és a továbbjutásnak is, a szombathelyiek viszont búcsúztak a Bajnokok Ligájától.

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
6. FORDULÓ
D-CSOPORT
Nyizsnyij Novgorod (orosz)–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 73–68
(17–10, 21–19, 10–20, 25–19)
Novgorod, 500
néző.V:Lucis (lett), Liszka (lengyel), Salins (lett)
NOVGOROD:Baburin3/3,KOMOLOV21/12,Strebkov7/3,Gankevics2,Petrasek13/9
Csere:SHEPHERD13/6,GAVRILOVIC12/2,Csadov2,Platonov
Edző:Zoran Lukics
FALCO:VÁRADI11,PERL11,Benke7/3,Bruinsma9/6,KELLER Á.11/6
Csere:K. Anderson9/3,Barac4,Lake6
Edző:Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 2. perc:5–2.4. p.:5–6.9. p.:15–10.14. p.:28–18.17. p.:31–24.23. p.:38–33.25. p.:43–38.29. p.:46–47.34. p.:60–49.36. p.:65–57.40. p.:70–68
MESTERMÉRLEG
Zoran Lukics:– Elismerésem a csapatomnak és a Falcónak is, kemény meccset játszottunk. Nem lehetek igazán boldog, a játékosaim fáradtnak tűntek, ezért is lett nagyon szoros a hajrá. A Falco talán jobban megérdemelte volna a győzelmet, a két új játékosával együtt remek tulajdonságokat mutatott fel.
Gasper Okorn:– Nem tudok sok rosszat mondani a játékosaimra, ilyen mérkőzésre számítottunk. Talán egy kicsit idegesen kezdtünk, de aztán percről percre építkeztünk, a harmadik negyedben fordítani is tudtunk és nyílt volt az összecsapás. Bár mi voltunk jobb helyzetben, a negyedik negyed első három-négy percében eldőlt a meccs az oroszok tripláival. A Nyizsnyij Novgorod tizenhat támadólepattanója is nagyon sok egy ilyen találkozón.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik