Férfi kosár: az Adria-liga listavezetőjét fogadja az Olaj

ZSIVERA GÁBOR, BOTÁR LÁSZLÓ (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR, BOTÁR LÁSZLÓ (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.11.24. 12:39
Szombat délután a férfi kosárlabda Adria-liga listavezetőjét fogadja Szolnokon a magyar bajnok a délszláv élcsapatokat tömörítő versenysorozat alapszakaszának 10. fordulójában. A bosnyák Igokea úgy érkezik a Tiszaligetbe, hogy eddig összesen 3 ponttal bukta el eddigi két vesztes meccsét, azokat is csak idegenben, de Pór Péter legénysége már az Euroligában is továbbjutásért harcoló Cedevita Zagreb ellen megmutatta egy héttel ezelőtt, hogy senkivel szemben sem lehet leírni. Príma mérkőzésnek ígérkezik a mai, melyet a Sport M csatorna is élőben közvetít!

Az előző bosnyák bajnoki kiírásban a Sirokival szemben a döntőt elveszítő KK Igokea Aleksandrovac valóságos olvasztótégelye a régi Jugoszlávia utódállamainak. Az egyszeres bosnyák bajnoknak (2001) és kupagyőztesnek (2007) „saját fiai” mellett horvát, montenegrói és szerb kosarasai egyaránt vannak, és két amerikai játékos is szerepel az együttesben. 5 játékos távozott, 6 - köztük a 2 amerikai - érkezett az Igokea együtteséhez. Nincsenek sztárjaik, kérdés volt, Dragan Bajic mester mennyire tudja összehangolni, egy hullámhosszra hozni ezt a társaságot, amely azért messze nem annyira magas alakulat, mint sok másik gárda a mezőnyben.

A válasz egyszerű: eddig bombameglepetés az, amit az Igokeától látunk ebben a szezonban, hiszen egészen a hetedik fordulóig veretlen volt a bosnyák gárda, s akkor is csupán két ponttal kapott ki a listavezető az egész Adria Liga legerősebb csapatának tartott Cedevitától idegenben, majd Zadarban elszenvedte zsinórban második vereségét is Bajic mester legénysége, de ott is csupán egy ponttal maradt alul a Szolnok mai riválisa.

A legutóbbi fordulóban a Szkopjét 24 pontos zakóval küldte haza Boszniából az Igokea, mely az Olajhoz hasonlóan csak a középszakaszban kapcsolódik be saját hazája bajnokságába, közben pedig egyáltalán nem indul nemzetközi kupában, így tehát csak az AL-re kell koncentrálnia a Clifford Hammonds vezette alakulatnak. Azért a Siroki idegenbeli elverése, majd a Buducsnoszt otthoni megleckéztetése, aztán a Radnicski szerbiai két vállra fektetése már kezdésként megmutatta, hogy stabil csapat lesz ez a bosnyák, aztán jött a hab a tortára, amikor a Splitet saját közönsége előtt, majd a Crvena Zvezdát idegenben, végül az euroligás Olimpija Ljubljanát is legyőzte gyors egymásutánban az Igokea.

A Szolnoknak hazai pályán pontosan abból származhat az egyik legnagyobb előnye, ha kintről jó dobóformát tudna hozni, ugyanis a remekül rotáló Igokea-védelmet betörésekkel, egyéni akciókkal amúgy sem egyszerű megbontani, az Olajnak pedig továbbra sincsenek olyan fegyverei, akik a vérbeli „slasher” feladatokat el tudnák látni. Báder Mártont nem kellett kizsigerelni az utóbbi mérkőzéseken, s a magyar bajnok így is szépen teljesített, hiszen hatmeccses idegenbeli sorozatát (ide értve az EC-találkozókat is) nagyon szépen zárta le, hiszen nyert Körmenden, majd szorosat játszott a bombaerős Cedevita otthonában, aztán simán diadalmaskodott Temesváron. A kisebb gödörből tehát egyértelműen kijött a Szolnok, s meglovagolva a meglévő momentumot egy mai győzelemmel még nagyobb gátak is átszakadhatnak a magyar játékosokban, s onnantól tényleg elhinnék Horváthék is, hogy méltó tagjai ők a mezőnynek és bárkivel képesek pariban lenni.

A Szolnok három hazai összecsapásából kettőt meg is nyert az Adria Ligában, elvérzett már a Cibona Zagreb és a KK Split is, igaz a Buducsnoszt Podgorica alapos verésben részesítette Pór Péter legényeit a Tiszaligetben. Németh István még mindig felépülőben, úgyhogy rá nem számíthat ma sem a magyar bajnok, ám Simon Balázs egyre jobb formában van, legutóbb már 20 pontig is eljutott új klubja színeiben, Fodor Márton pedig kezd emlékeztetni arra a játékosra, akit anno a magyar válogatott csapatkapitányának is megválasztottak három esztendővel ezelőtt, tőle is jönnek már a pontok, illetve a gólpasszok, tehát egyelőre úgy fest, csapaton belül tudja pótolni Németh ideiglenesen kieső értékeit a Szolnok.

Mivel nem túl magas szerkezetű a mai rivális, ezért illene hazai környezetben uralni a lepattanózást - vagy legalábbis nem bukni a palánk alatti párharcokat, támadásban pedig szükség lesz a sokpasszos, intelligens csapatjátékra, s az említett jó dobóformára. Amennyiben ezekben a részletekben képes potenciáljának megfelelően teljesíteni az Olaj, akkor legyőzheti a listavezető Igokeát is, bármennyire is stabil gárda a bosnyák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik