A Pécs a Brno, a Sopron a Bourges ellen folytatja a nyolcaddöntőben

Vágólapra másolva!
2008.01.25. 19:21
A női kosárlabdázók legrangosabb nemzetközi kupasorozatában, az Euroliga küzdelmeiben mindkét magyar érdekelt együttes, a MiZo Pécs 2010 és az MKB-Euroleasign Sopron is túlélte a csoportkört és készülhet a nyolcaddöntőbeli folytatásra. Előbbiek a D-, utóbbiak az A csoportban végeztek a harmadik helyen. A két nyert mérkőzésig tartó nyolcaddöntőben a Pécs ellenfele a cseh Brno gárdája lesz, a soproniakra a francia Bourges vár. Egyik leosztásban sem a magyar csapat számít a továbbjutás favoritjának, ráadásul a pályaelőny is a riválisok esélyeit növeli. Az első mérkőzéseket február ötödikén rendezik.
Iványi Dalma (MiZo) klasszisára bátran építhetnek a pécsiek, de a fiatalok még nem tudják hozni az ő szintjét, így pedig nehéz lesz a továbbjutás kiharcolása
Iványi Dalma (MiZo) klasszisára bátran építhetnek a pécsiek, de a fiatalok még nem tudják hozni az ő szintjét, így pedig nehéz lesz a továbbjutás kiharcolása
Iványi Dalma (MiZo) klasszisára bátran építhetnek a pécsiek, de a fiatalok még nem tudják hozni az ő szintjét, így pedig nehéz lesz a továbbjutás kiharcolása
Iványi Dalma (MiZo) klasszisára bátran építhetnek a pécsiek, de a fiatalok még nem tudják hozni az ő szintjét, így pedig nehéz lesz a továbbjutás kiharcolása
„Arra nagyon jó volt ez a vereség, hogy pontosan tudjuk, mennyit érnek az eddig elért eredményeink, ne szálljunk el attól, amit eddig produkáltunk. A valenciai meccs minden gyenge pontunkra rávilágított, ennek tudatában kell értékelnünk azt, milyen bravúros is ez a szereplés a mostani csapattól” – összegzett a Ros Casares Valencia otthonában szerda este elszenvedett 89-60-as vereséget követően Rátgéber László, a MiZo Pécs 2010 edzője.

Miután ezzel a mérkőzéssel lezárult az alapszakasz, a csoport harmadik helyén végzett a magyar együttes, ami azt jelenti, hogy a legjobb tizenhat között a Gambrinus Brno ellen folytatja - mégpedig úgy, hogy a két nyert mérkőzésig tartó párharcban a cseheké a pályaelőny.

Ha nyert volna a Pécs a százszázalékos teljesítménnyel záró spanyol csapat otthonában, második lett volna a D csoportban, és kedvező helyzetből kezdhette volna a rájátszást. Sajnos nem nyert.

Nem nyert, mégpedig azért, mert a Valencia egyértelműen jobb csapat, amelyet úgy segítettek a játékvezetők, hogy az utolsó negyedben egyetlenegy személyi hibát sem véltek felfedezni a végig letámadással, agresszíven védekező tavalyi döntős játékában, sőt a meccs első kilenc percében is ugyanez volt a helyzet. A vége sima vereség, s a nyolcaddöntőben enyhén szólva sem a MiZo az esélyes.

A baranyai együttes már tavaly is elbukott mind a két brnói meccsén a legjobb 16 között, s akkor a hazai győzelem is bravúrnak számított. Azóta a Gambrinus tovább erősödött – többek között a Pécsről érkező Béres Tímeával –, s csak azért nem csoportelső, mert a még nála is erősebb címvédő, az orosz Szpartak Moszkva megelőzte.

A pécsiek 6/4-es győzelmi mutatóját az alapszakasz nyitányán mindenki előre aláírta volna. Ettől kezdve már bravúr kell a javából, ám ne feledjük: Rátgéber László vezetőedző korábban esélytelenebb csapatokkal is képes volt a varázslatra, meghökkentő sikereket aratva. Noha a papírforma alapján most vajmi kevés rá a sansz, bizakodni azért érdemes.

A csoportjából szintén harmadik helyen továbbjutó Sopron sincs irigylésre méltó helyzetben, az alapszakaszt ötvenszázalékos teljesítménnyel (5/5) záró zöld-sárgák a Bourges csapatával találkoznak.

A Bujdosó Nórát is soraiban tudó francia csapat látszólag gyengébbnek tűnik annál a társaságnál, amely 1997 és 2001 között háromszor is Euroligát nyert, de a pályaelőny sajnos nem a soproniaké, ami a Bourges felé billenti a mérleg nyelvét.

Pedig Székely Norbert vezetőedző csapata közel állt a csoport második helyéhez, s igazából csak magát okolhatja, hogy nem sikerült ezt megcsípnie. A magyar együttest megelőző Fenerbahce csak azért tudott a soproniak elé kerülni, mert a törökök kétszer is győzni tudtak idegenben, szemben az egyedül Nápolyban nyerő magyarokkal, akik elbuktak a Lille és a Riga vendégeként is.

Ami az alapszakaszt illeti, úgy tűnik, hogy a Sopronnak az ötös poszton nem sikerült megfelelően pótolnia a tavaly nyáron a Szpartak Moszkvához távozó szerb Ivana Matovicsot. Persze a továbbjutásnak így is örülni kell, s bizakodni, hiszen a jó napot kifogó Sopron idegenben is bárkit legyőzhet - még a Bourges-t is.

BOURGES BASKET (FRANCIA) - MKB EUROLEASING SOPRON

AZ ÁLLÁS: 0-0
Bourges MKB Euroleasing Sopron febr. 5. 20:30
MKB Euroleasing Sopron Bourges febr. 8. 20:30
Bourges MKB Euroleasing Sopron febr. 13. 20:30 (ha szükséges)

GAMBRINUS SIKA BRNO (CSEH) - MIZO PÉCS 2010

AZ ÁLLÁS: 0-0
Brno MiZo Pécs 2010 febr. 5. 20:30
MiZo Pécs 2010 Brno febr. 8. 20:30
Brno MiZo Pécs 2010 febr. 13. 20:30 (ha szükséges)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik