ROSKA EMESE BOGLÁRKA 2020.01.14 16:04 Frissítve: 2020.01.14 16:28

Női kézilabda: Evés közben jön meg az étvágy – Golovin Vlagyimir

Nem törte a fejét a szövetségi kapitányi poszton Golovin Vlagyimir, aki szerint még mindig sokat fejlődhet a már eddig is jól teljesítő MTK.

 

Golovin Vlagyimir szeretné, ha csapata a folytatásban is kevés hibával játszana (Fotó: Török Attila)

Az idény egyik meglepetését szolgáltatta a múlt héten az MTK Budapest, amely kifejezetten jó játékkal pontot rabolt a Ferencvárostól. A kék-fehér fővárosi klub kézilabdázói azonban nemcsak a döntetlennel hívták fel magukra a figyelmet: 14 mérkőzésen 12 pontot szereztek, így csak rosszabb gólkülönbségük miatt állnak a 8. helyen a két meccsel kevesebbet játszó Vác és Dunaújváros mögött.

 VÉLEMÉNY

DÁVID-AZARI Fruzsina, az MTK jobbszélsője: „A Siófok elleni mérkőzést leszámítva több meccs óta jó szériában vagyunk, és bízom benne, hogy tovább tart majd a jó sorozat. A következő összecsapások jelentik az igazi fokmérőt, mert a Győr vagy a Ferencváros ellen tét nélkül játszhattunk. Egyébként vallom, az FTC elleni pontszerzés akkor ér igazán sokat, ha meg tudjuk nyerni a ki-ki mérkőzéseket is. Összességében sokkal előbbre járunk, mint azt vártuk. Több új játékos érkezett, Szöllősi-Zácsik Szandra is szülés után tért vissza, ám úgy érzem, élete formájában játszik, a csapat pedig összeért mostanra. A kilencedik hely elérése a minimális elvárás, ám evés közben jön meg az étvágy, különösen, mert három csapat is azonos pontszámmal áll. Jó a hangulat az öltözőben, fontos, hogy a folytatásban is legyen tartása a csapatnak.”

„Nehéz sorozatot vívtunk, hiszen egymás után fogadtuk a bajnokság első három helyezettjét – sorrendben a Siófokot, a Győrt és a Ferencvárost –, de egész jól jöttünk ki belőle – jegyezte meg Golovin Vlagyimir, az MTK Budapest edzője. – Tudjuk, milyen különbség van a Fradi és köztünk, ám néha a gyengébb megtréfálhatja a jobbat, mi is ezt tettük, jól kihasználtuk az FTC hibáit. Már a mérkőzés előtt helyén volt az önbizalmunk, csodaszerű a pontszerzés, ugyanakkor a csodákat emberek viszik véghez. Persze ettől még nem szabad, hogy nagy legyen az arcunk, mert az nem vezet eredményre.”

Az MTK-t 2015 áprilisa óta irányító edző szerint nagyon nehezen indult az idény, nemcsak a vereségek, hanem a mutatott játék miatt is. Ha fordulópontnak nem is, meglepetésnek nevezhető, hogy októberben hazai pályán sikerült három góllal legyőzni az akkor még veretlen Debrecent. A folyamatos küzdés egyre jobb játékban mutatkozott meg, plusz Szöllősi-Zácsik Szandra és Tóth Eszter már a világbajnokság előtt, novemberben remek formába lendült.

„Ideális hierarchia működik a csapatban, az öltözőben családias a hangulat, remek a kohézió a lányok között – beszélt a jó eredmények lelki hátteréről Golovin, aki a szakmaiakra is kitért. – Jó játékosok alkotják az együttest, és annak külön örülök, hogy a Győr és a Ferencváros ellen is kevés technikai hibával játszottunk, nem sok labdát adtunk el. Fontos, hogy a folytatásban is precízek legyünk. Önbizalommal kézilabdázik a csapat, ez csak a Siófok elleni mérkőzés nagy részében hiányzott. Egyébként akkor nagyon nem tetszett, amit láttam, mintha a csapat feladta volna a meccset. Ki lehet kapni, de hatvan percig kell küzdeni, ezt szóvá is tettem.”

Az MTK az elmúlt években felváltva a 9. és 11. helyen végzett a bajnokságban, most viszont elérhető ennél jobb is. Úgy nyolcadik a csapat, hogy már mindkét meccsét lejátszotta a Győr és az FTC ellen, a következő fordulókban sorrendben a Fehérvárral, a Váccal, a Békéscsabával, az Érddel és a Dunaújvárossal találkozik.

„Hivatalosan a kilencedik hely a kitűzött cél, de bízom benne, hogy sikerül előbbre végezni, evés közben jön meg az étvágy – folytatta a tréner. – Védekezésben és támadásban is tudunk fejlődni, sok van még a csapatban.”

Golovin Vlagyimir a közelmúltban nemcsak az MTK miatt került a középpontba. A Magyar Kézilabda-szövetség éppen a Ferencváros elleni mérkőzés napján mentette fel Kim Rasmussen szövetségi kapitányt, és jelezte, tárgyal a Danyi Gábor, Elek Gábor párossal arról, hogy vezesse a csapatot a márciusi olimpiai selejtezőn és a Montenegró elleni Európa-bajnoki kvalifikációs mérkőzésen. Sokan azonban Golovint követelik a kispadra, hiszen a szakember 2018-ban éppen a mostani felnőttválogatott jelentős hányadát adó, Háfra Noémi fémjelezte generációval nyert Debrecenben junior-világbajnokságot, majd egy évre rá Győrben már új csapattal diadalmaskodott az U19-es Eb-n.

„Nem kerestek meg, és nem is törtem ezen a fejem, a két Gábor remek választás a feladatra. Az a legfontosabb, hogy a válogatott eljusson a tokiói olimpiára – így Golovin, akit azért megkérdeztünk hosszabb távú ambícióiról. – Korábban is nyilatkoztam már, szeretnék olimpiai bajnok lenni, és játékosként ez már biztosan nem sikerülhet… Persze sokan vágynak erre, szóval jelenleg nem ezzel foglalkozom, most első az MTK.”

2020.11.21 21:16:11

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az ilyen szituációkra érvényes az örök tézis: sohasem lehet tudni, kinek van igaza, de mindig lehet tudni, ki a főnök. A siófoki kézilabdázóknál Fodor János az. Csakhogy most tűnik fel legélesebben, mekkora szüksége lenne a hátországra.

2020.11.21 17:31:55

Kézilabda H. D.

Danyi Gábor csapata sorozatban a 45. mérkőzésén maradt veretlen a Bajnokok Ligájában.

2020.11.21 15:24:22

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Állva hagyták a zöld-fehérek a második félidőben a hazai csapatot, és fontos két pontot szereztek.

2020.11.20 11:06:20

Kézilabda SZENDREI ZOLTÁN (Origo)

Amikor Ambros Martín távozott a Győri ETO-tól, sokan féltették a világ legprofibb női csapatát.

2020.11.18 17:47:30

Kézilabda H. D.

David Davis csapata a szünetben még kétgólos hátrányban volt, a második félidőben azonban remekelt.