Női kézilabda Eb: Norvégia visszamondta a rendezést – hivatalos

Vágólapra másolva!
2020.11.16. 11:12
null
Nora Mörk és a norvég válogatott nem szerepelhet hazai pályán (Fotó: AFP)
A Norvég Kézilabda-szövetség a hivatalos honlapján jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem tudja vállalni a decemberi női Európa-bajnokság társrendezői szerepét, így visszalép attól. Vasárnapi dán sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy a teljes torna Dániában zajlik majd, a trondheimi csoportot Kolding városában rendezhetik meg.

 

Szigorú szabályok

A jelenlegi norvég egészségügyi szabályok szerint ha egy csapat, vagy válogatott bármely játékosa pozitív koronavírustesztet produkál, akkor a teljes keret legalább 10 napig karanténba kerül. Erre példa a norvég labdarúgó-válogatott,amelynek elmaradt a vasárnapi, Románia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzése, mert az egyik játékosnak pozitív lett a tesztje, így mindenki karanténba vonult. Éppen e szigorú szabályozások miatt kezdett el dolgozni egy alternatív megoldáson a két társrendező, valamint az EHF.

Mint beszámoltunk róla, a norvég miniszterelnök,Erna Solbergnem támogatta országa számára a december 3-án kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság társrendezését, de nem is tiltotta meg azt. A Norvég Kézilabda-szövetség hétfői ülésén azt a döntést hozta, hogy az ország visszalép a társrendezői szerepkörtől.

„Minden követ megmozgattunk, hogy Norvégia megrendezhesse az Európa-bajnokságot, ám eljött az idő, hogy elfogadjuk, ez a helyi szabályozások ismeretében lehetetlen. Tiszteletben tartjuk ezeket a szabályokat” – mondta Kare Geir Lio, a norvég szövetség elnöke.

A közlemény szerint a dán és az európai szövetséggel együtt dolgoznak a kialakult helyzet megoldásán, a cél pedig az, hogy Dánia egyedül megrendezhesse a tornát. Vasárnapi dán sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy a trondheimi csoportot Koldingban rendezik meg.

A magyar válogatott Trondheimben játszotta volna le a csoportmérkőzéseit, ám így minden bizonnyal Dániában szerepel majd.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DÁNIA, DECEMBER 3-TÓL 20-IG)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Herning):
Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-CSOPORT (Herning):Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-CSOPORT (?):Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-CSOPORT (?):Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország
A csoportok első 3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 4., 18.15:
Magyarország–Horvátország
December 6., 16.00:Magyarország–Szerbia
December 8., 20.30:Hollandia–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik