MTI, CS. M. 2020.11.13 19:09 Frissítve: 2020.11.13 19:33

Női kézilabda Eb: a norvég miniszterelnök nem támogatja a rendezést

Erna Solberg norvég miniszterelnök a koronavírus-járvány miatt nem támogatja, de nem is tiltja meg, hogy országa a december 3-án kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság társházigazdája legyen. 

Erna Solberg nem támogatja az Eb megrendezését (Fotó: AFP)

„Dolgozunk annak a kérdésnek a megválaszolásán, hogy lehetséges-e egyáltalán koronavírus-protokollt készíteni egy ilyen nagy eseményre. Számos jel utal arra, hogy ez nehéz feladat, hiszen sok ember látogatna ide, nagyon sok résztvevőről lenne szó” – nyilatkozta pénteken a norvég hírügynökségnek (NTB) a kormányfő.

Az Európa-bajnokságot december 3. és 20. között rendeznék a dániai Herningben és a norvégiai Trondheimben. A magyar válogatott az utóbbi helyszínen szerepelne a csoportkörben Szerbia, Horvátország és a világbajnok Hollandia társaságában.

Szeptember elején a Norvég Kézilabda-szövetség (NHF) megerősítette, hogy otthont adnak a tornának. Október végén kiderült, hogy a világjárvány miatt a vártnál is drasztikusabb szabályokat fogalmaztak meg a hatóságok: amennyiben egy játékos koronavírustesztje pozitív eredményt hoz, azonnal karanténba küldik a csapatát, sőt azt a válogatottat is, amellyel legutóbb játszott. Vagyis egyetlen eset miatt két együttes számára érhet véget a kontinensviadal.

Kare Geir Lio, az NHF elnöke 38 nappal a rajt előtt kijelentette, hogy a visszalépést fontolgatják, mire a dán szövetség (DHF) vezetője, Per Bertelsen közölte, hogy akár önállóan is megrendezik a tornát. Az NHF azóta benyújtott egy átdolgozott koronavírus-protokollt, hiszen a kontinensbajnokság lebonyolításához mindenképpen szükség van rá, hogy a résztvevők mentesüljenek a rendkívül szigorú norvég karanténszabályozás alól.

Bent Hoie egészségügyi miniszter közölte, hogy a kialakult helyzetben az NHF-nek kell vállalnia a felelősséget.

„A döntés a kézilabda-szövetség kezében van, amely most már tudja, milyen kockázattal jár egy ilyen nagy esemény. Ennek minden oldalát meg kell vizsgálnia, és kiegyensúlyozott, jó döntést kell hoznia” – mondta a Norvég Egészségügyi és Szociális Igazgatóság vezetője, Björn Guldvog. Hozzátette, a végső döntés természetesen a kormánynál van, de megemlítette, hogy a Norvég Síszövetség ezen a héten lemondta a Lillehammerbe tervezett sífutó-, síugró- és északisí-világkupaversenyeket.

„Ezzel a példával nem akarok nyomást gyakorolni az NHF-re, ám úgy gondolom, ismerik az egészségügyi hatóságok véleményét, és a legjobb belátásuk szerint dönthetnek” – mondta Guldvog.

Kare Geir Lio, a szövetség elnöke leszögezte, egyelőre nem adják fel a rendezés lehetőségét, azonban hétfőig meghozzák döntésüket. „Megvizsgáljuk az összes létező lehetőséget, és megpróbálunk minél jobb megoldást találni” – nyilatkozta.

Morten Wolden, a trondheimi önkormányzat tanácsosa kijelentette, Erna Solberg szavai azt jelentik, nem akarja, hogy Norvégia társházigazdája legyen a tornának.

Az európai szövetség (EHF) pénteki közleménye szerint legkésőbb kedd délelőtt megszületik a végső döntés az Európa-bajnokság megrendezéséről, amelyen 16 csapat szerepelne és 47 mérkőzést játszanának. A koronavírus-járvány miatt korábban a norvégiai Stavanger és Oslo, illetve a dániai Frederikshavn kikerült a helyszínek közül.

2021.01.17 19:57:18

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Az első félidő döcögő játéka után nagyon kinyílt a gólzsák a dél-amerikaiak ellen. Legalább 2 pontot viszünk a következő körbe.

2021.01.17 14:27:36

Kézilabda R. Gy.

A dánok jobban játszottak, öt góllal is vezettek tíz perccel a vége előtt, de az ETO döntetlenre hozta a meccset.

2021.01.17 10:32:34

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

INTERJÚ. A fehérvári Tea Pijevic a Malestein elleni egykezes hárításról, a horvát válogatott titkáról és a hirtelen jött népszerűségről.

2021.01.17 01:39:09

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Vagy ha mégsem, talán jobban tesszük, ha megőrizzük a sportot jobb időkre. Mert egy mérkőzésnek, versenynek normális esetben azzal a céllal vágunk neki, hogy megnyerjük, nem azzal, hogy megússzuk, túléljük valahogy.

2021.01.16 15:19:21

Kézilabda MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Idegenben nyerni tudott az FTC, de hazai pályán négygólos vereséget szenvedett.