H. Á. 2021.04.18 12:55 Frissítve: 2021.04.18 16:54

Még jobban elverve az olaszokat vb-résztvevő a magyar női kéziválogatott

A magyar női kézilabda-válogatott világbajnoki selejtezőn 41–12-re felülmúlta Olaszországot, így kettős győzelemmel, 56 gólos előnnyel biztosította a helyét a decemberi, spanyolországi vb-n.

 

Szucsánszkiék 56 gólos előnnyel jutottak ki a vébére (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

NŐI KÉZILABDA. VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
VISSZAVÁGÓ
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 12–41 (5–17)
Érd, zárt kapuk mögött. V:
Fukala, Mohyla (csehek)
OLASZORSZÁG: Prünster – Pugliara, Manojlovic, Fanton, Dalla Costa 3, Cappellaro 1, Babbo 1. Csere: ROSSIGNOLI (kapus), Stefanelli, Rotondo 3, DI PIETRO 3, Djiogap, Lucarini 1, Lauretti Matos. Szövetségi kapitány: Ljiljana Ivaci
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – LUKÁCS V. 6, Kiss N. 2, Szucsánszki, KISFALUDY 4, Szöllősi-Zácsik 3, Schatzl Nadine 1. Csere: CSAPÓ KYRA (kapus), Tomori, Lakatos R. 4, Háfra N. 4, Tóvizi 3, Vámos P. 3, Csiszár-Szekeres, KLUJBER 6 (2), MÁRTON G 5. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 7 perc: 4–4. 10. p.: 4–8. 28. p.: 4–16. 34. p.: 6–21. 47. p.: 7–34. 54. p.: 10–38
Kiállítások: 8, ill. 2 perc
Hétméteresek: –, ill. 2/2
Továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel (87–31)
MESTERMÉRLEG
Ljiljana Ivaci:
– Gratulálok a magyar válogatottnak a vb-kijutáshoz és sok sikert kívánok ellenfelünknek az olimpián is. Nem egyszerű ilyen ellenféllel szemben pályára lépni és nem jó érzés ennyi gólt kapni, de nekünk ez a két meccs jó és hasznos lecke volt a nyári Európa-bajnoki előselejtezőkre való felkészülésben.
Elek Gábor: – Elvátható volt tőlünk a kettős győzelem és a kvalifikáció. Az első öt és az utolsó tíz perc kivételével szenzációsan működött a védekezésünk, és az is látszott, hogy nagy fizikai fölényben voltunk a riválissal szemben. Örömteli, hogy a játékosok élvezték ezeket a mérkőzéseket, hogy koncentráltan és motiváltan teljesítették a párharcot.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az már a pénteki, 27 gólos magyar győzelmet hozó „odavágón” eldőlt, hogy női kézilabda-válogatottunk gyakorlatilag bebiztosította a helyét a spanyolországi világbajnokságon, így az olaszok elleni vasárnapi visszavágón már csak az lehetett Elek Gábor csapatának egyetlen célja, hogy lehetőség szerint sérülés nélkül hozza le az olaszok elleni második felvonást.

Hogy ez hogyan sikerült, egyelőre még nem tudni, ám az biztos, hogy a mérkőzésen szerencsére nem láthattunk olyan esetet, amely után sérülésre kellene gyanakodni.

A találkozón egyébként az olaszok nem sokáig tartották magukat, noha 3–1-es vezetésünkről még visszajöttek 3–3-ra a 4. perc végén, ám számukra itt nagyjából ki is fújt a meccs érdemi része: a szünetig hátralévő 26 percben összesen dobtak még két gólt, közte egy 11 perces gólcsenddel – igaz, a mieink is leálltak a félidő közepén a góltermeléssel néhány percre. Végül 17–5-ös magyar előnnyel fordultak a csapatok, Lukács Viktória volt a legeredményesebb hat találattal.

Fordulás után aztán a jobb szélen bevetett Klujber Katrin, illetve Márton Gréta állt a termelési lánc élére, miközben az újonc Csapó Kyra és a nagyszerűen dolgozó védelem remekül tette a dolgát, így az olaszok megint elszenvedtek egy 14 perces gólcsendet. A második félidő első felét a magyarok 16–1-re nyerték, 33–6 állt az eredményjelzőn a 47. percben.

A hajrában aztán már mindkét együttes csupán arra várt, hogy véget érjen az összecsapás, s bár az utolsó percekben sikerült kialakítani a 30 (!) gólos különbséget, végül Giorgia Di Pietro találatával „csak 29” gól lett a különbség: a magyar válogatott 41–12-re nyert és kettős győzelemmel kiharcolta a részvételt a spanyolországi világbajnokságon.

Az idei lesz a 23. női vb, amelyre a magyar válogatott kijutott, de az első, amelyen az 1997 óta megszokott 24 helyett immár 32 gárda vesz részt. A tornán összesen 16 európai válogatott szerepelhet. A házigazda spanyolok, a címvédő hollandok, továbbá a tavaly decemberi Európa-bajnokságon elődöntős horvátok, dánok, franciák és norvégok selejtező nélkül tagjai a mezőnynek. Ázsiából hat, Afrikából négy, Dél- és Közép-Amerikából három, Észak-Amerikából és a Karibi-térségből egy, Óceániából pedig szintén egy csapat jut majd ki a tornára. A nemzetközi szövetség fenntart egy vagy két szabadkártyát, attól függően, hogy valamelyik óceániai válogatott az Ázsia-bajnokságról kvalifikál-e a világbajnokságra.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

A magyar válogatott 87–31-es összesítéssel megnyerte a párharcot és kijutott a spanyolországi világbajnokságra!

60. perc: Di Pietro gólja zárja a mérkőzést, 12–41. Ez a végeredmény.

60. perc: Rotondo lőtt mellé, Vámos bejátszása rossz  Háfra kapja az első magyar két percet.

59. perc: Di Pietro lő szép gólt átlövésből, de Tóvizi visszaállítja a 30-as különbséget, 11–41.

58. perc: Rossignoli védi Klujber lövését, a kipattanó Tóvizié, ő jegyzi a 40. magyar gólt, 10–40.

57. perc: Rotondo lövése mellé. Lépés Háfránál.

56. perc: Jó magyar védekezés után újabb olasz időkérés... Összesítésben 56 gólos hátrányban az olaszok négy perccel a vége előtt.

55. perc: Márton Gréta nevéhez fűződik a 39. magyar találat.

54. perc:  Lakatos rég lőtt gólt, most pótolja, 10–38.

53. perc: Klujber a jobb szélről próbálkozik, Rossignoli véd. Di Pietro meg begyűjt egy kétpercest.

52. perc: Rotondo szerencsés góljával 10–37.

51. perc: Rotondo verte meg Háfrát egy az egyben, Lakatos egy jó testcsellel elküldi emberét, majd gól lő, 9–37.

50. perc: Csapó védi Fanton lövését, a kipattanóval Háfra indít, Márton lő, gól, 8–36.

49. perc: Tóvizi kap egy könyököst Capellarótól véletlenül, miközben az olasz áthámozta magát rajta és meglőtte a 8. olasz gólt. Válaszképp Tóvizi meglövi a 35. magyart. 8–35.

48. perc: Klujber is meglőtte a hatodik gólját, 7–34. Rotondo lövését Csapó könnyedén fogja (!), majd indít is, de most nem jön össze a lerohanás, felállunk, de a végén Lakatosnál fújnak belemenést.

47. perc: Vámos kiszorított helyzetből is eredményes, mire Rotondo meglövi az elmúlt 40 perc harmadik olasz gólját, 7–33

46. perc: Csapó újabb védése után marad az olaszoknál a labda, a hosszú támadás végén Stefanelli lő kapufát.

45. perc: Háfra lendületből, mint kés a vajon, közte 25. 6–31. Újabb labdaszerzés után megint Háfra 6–32.

44. perc: Stefanellitől Márton vette el a labdát, a saját kilenceséről próbálkozik üres kapura, de kapufa...

43. perc: Az olaszok percek óta nem jutottak lövéshez, Lakatos szép csellel tört be, és lövi a harmincadikat. 6–30. Ráadásul Cappellaro kap egy két percet is.

42. perc: Kissnek támadt nagy helye a hátrányban védekező olaszok között, nem is hibázta el a ziccert, 6–29.

41. perc: Olasz időkérés. Kisfaludy kap egy gyors indítást, be is vágja és Lauretti még bónuszként kap egy két percet is, 6–28.

40. perc: Jó magyar védekezés után Kisfaludy Anett lövi a harmadik gólját, 6–27. 

39. perc: Szucsánszki passza után Kiss Nikoletta szerzi a 25. magyar gólt. 6–25. Márton lerohanásból állítja be a húszgólos különbséget. 6–26.

38. perc: Szöllősi-Zácsik lő szerencsés gólt, 6–24, majd gyorsan labdát szerzünk, ám Kisfaludy fölé dobja a ziccert.

37. perc: Egy labdaeladás nálunk, kettő az olaszoknál, majd Klujber ront ziccert, aztán Csapó védi Dala Costa lövését.

36. perc: Újabb labdaszerzés – Szucsánszki volt az –, s az indítás után Klujber eredményes. 6–23.

35. perc: Di Pietro egy lövőcsellel két emberünket is elküldi és lő szép gól, 6–21. Heteshez jut a magyar csapat, Klujber nem hibázik Rossignolival szemben. 6–22.

34. perc: Újabb rossz olasz támadás, gyors magyar leindítás, Márton megint nem rontja el a ziccert, 5–21.

33. perc: Megvan Csapó első védése. Utána Klujber a jobb szélről a hosszú felső mellé lő.

32. perc: Klujber most a szélről eredményes, 5–19. Lépés az olaszoknál, újabb magyar lerohanás, Márton eredményes, 5–20.

31. perc: Di Pietro labdaeladása után Klujber lódul meg ziccerig, és nem is ront, 5–18.

31. perc: Folytatódik a mérkőzés, a magyar válogatott újoncot avat: Csapó Kyra véd a második félidőben.

30. perc:  Dala Costa lövése kapufa, a kipattanó Schatzlé, indítása nem jó Lukácsnak, ezzel vége a félidőnek. 5–17.

29. perc: Újra gólt szereznek az olaszok, 22 perc után, Lucarini ejti át Bírót a szélről. Háfra lőtt passza után Lukács a szélről talál be. A hatodik gólja volt, 5–17.

28. perc: Hatalmas kapufa Di Pietrótól, Lukács kilép megint és nem is rontja el a ziccert, 4–16.

27. perc: Schatzl a bal szélről ejt, kapufa! Lépés az olaszoknál, Lukács kilép ziccerben, de Babbo lövés közben löki, jár a két perc és hetes. Klujber jön és bevágja a jobb alsóba, 4–15.

26. perc: Tóvizi kétszer is jól blokkol, aztán határozottan védekezik, végül ziccerben léphet ki Lukács labdaszerzése után, de Di Pietro megállítja.

25. perc: Olasz belemenés után Háfra állítja be a tízgólos különbséget. 4–14.

24. perc: Háfra is feliratkozik a gólszerzők közé, 4–13.

23. perc: Schatzl újabb labdaszerzése után Lukácsot indítja, nem hibázza el a ziccert, 4–12.

22. perc: Di Pietro lő mellé, aztán Lakatos egy az egyben megint megveri, de Prünster most véd.

21. perc:  Rotondo lövése a kapufán csattan, a kipattanóért Vámos vetődik, de becsúszik a hatoson belülre, marad az olaszoknál, de elszórják megint, így Vámos szerezhet újabb gólt, 4–11.

20. perc: Rossz olasz bejátszás után Lakatos egy az egy ellen megszerzi a tizedik magyar gólt, 4–10. 

19. perc: Rotondo lövését védte Bíró az időkérés után. Vámos Petra töri meg a gólcsendet végre, 4–9.

18. perc: Olasz időkérés. Ők 11, mi 7 perce nem lőttünk gólt.

17. perc: Lakatos kapott sárgát.

16. perc: Schatzl is maradt, labdát is szerez, végigrobog a pályán, de Pruenster védi a ziccerét. Marad a 4–8. Beragadt...

15. perc: Bíró védi Dala Costa lövését, majd Szucsánszki taszítanak nagyot lövés közben. Sorcsere: jön Lakatos, Vámos, Tóvizi, és Háfra is. Lukács marad, az ő lövését védi Prünster.

14. perc: Folytatódik tovább a percek óta tartó gólcsend, Fanton lövése a kapufán csattan.

13. perc: Sorcserére készül a magyar válogatott, miközben Stefanelli lő fölé. Cappellaro is kap egy sárgát.

12. perc: Bíró indítása nem jó Schatzlnak, de az olasz védő bent tartja neki, végül Lukácsnál fújnak támadót.

11. perc: Egy labdaeladás itt, egy ott.

10. perc: Szucsánszki kapott sárgát. Babbónál fújnak belemenést, majd Schatzl a bal szélről beköszön, 4–8.

9. perc: Bíró védi Dala Costa lövését, Szöllősi-Zácsik pedig a kilencesről felugorva nagy gólt lő a jobb felsőbe, 4–7.

8. perc: Manojlovic hibája után leindítás, amelynek végén Lukács nem hibázik, először kettő a különbség. 4–6.

7. perc: Lukács a jobb szélről másodszor lő, másodszor eredményes, 4–5.

6. perc: Dalla Costa szerzi meg harmadik gólját, 4–4.

5. perc:  Babbo gyors indítás végén egyenlít, 3–3. Kiss lövését blokkolják, Szöllősi-Zácsikét nem. 3–4.

4. perc: Megvan Bíró első védése, Manojlovic lövését hárítja, aztán Kisfaludy második góljára Dala Costa is megszerzi a második találatát, 2–3.

3. perc: Manojlovic rontott lövése után Kisfaludy kap jó bejátszást, beállóból eredményes, 1–2.

2. perc: Dalla Costa talpról, a kilencesről egyenlít. Kiss elejti a támadásunknál a labdát.

1. perc: Az első támadás a mieink, nálunk Bíró Blanka véd az első, az újonc Csapó Kyra a második félidőben véd majd. Lukács Viktória szerzi a meccs első gólját. 0–1.

Az olaszok, fekete nadrágban,  kék felsőben játszanak, a mieink tiszta fehérben. 

A csapatok már a pályán, szólnak a himnuszok. Előbb a papíron vendég magyaroké, majd a pályaválasztó olaszoké.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Minden túlzás, lekezelés vagy nagyképűség nélkül állíthatjuk, a magyar női kézilabda-válogatott Olaszország elleni világbajnoki selejtezős párharca előtt csak az volt a kérdés, hogy a mieink mekkora különbséggel jutnak ki a decemberi, spanyolországi tornára. A pénteki, első mérkőzésen olimpiai résztvevő csapatunk 27 góllal (46–19) múlta felül lelkes, de jóval szerényebb tudású és képességű riválisát, azaz gyakorlatilag mindent lerendezett az első 60 percben. A korábbi öt egymás elleni mérkőzésen sorrendben 14, 20, 15, 18 és 20 gólos magyar siker született, az olaszok most lőtték a legtöbb gólt a magyar válogatott kapujába, több örömük azonban aligha lehetett az első csata után.

„Egy ilyen meccsen nehéz a játékosok fejéből kiverni a gondolatot, hogy minél több gólt lőjenek, néha védekezhettünk volna fegyelmezettebben, de nem lehetünk elégedetlenek”   – értékelt Elek Gábor.

A szövetségi kapitány a jobbszélső Kovács Anett második félidőben történt bokasérüléséről rögtön a meccs után elmondta, nem súlyos az eset, ám néhány napot mindenképpen pihennie kell, így nem kap szerepet a második találkozón, amelyre szintén Érden kerül sor, mivel az olaszok lemondtak pályaválasztói jogukról a párharc előtt.

A visszavágó tehát puszta formalitás, ettől azonban még le kell játszani, arra ugyanakkor jó lehetőség a magyar szakmai stábnak, hogy – már Tokiót is szem előtt tartva – meccskörülmények között csiszolja együttesünk taktikáját és játékát.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE AZ OLASZORSZÁG ELLENI VB-SELEJTEZŐKRE
Kapusok:
 Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Csapó Kyra (DVSC Schaeffler), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria)*, Lakatos Rita (Váci NKSE), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
*sérült

A mai kimaradók:  Helembai Fanny, Kovács Anett és Szikora Melinda 

Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Edző: Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó: Görbicz Anita

 

2021.05.15 16:05:10

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Ambros Martín csapat végig vezetett, és négy góllal nyert. A döntőben az ETO a Debrecennel találkozik.

2021.05.13 19:22:43

Kézilabda T. D.

Jó kezdés után nagyon visszaestek a bakonyiak • Ha nincs Corrales, nagyobb a különbség.

2021.05.09 16:32:28

Kézilabda H. D., N. T.

A francia együttes története első európai kupadöntőjét szinte végig vezetve nyerte meg.

2021.05.07 19:11:10

Kézilabda NAGY PÉTER

A balkezes átlövő a norvégiai lazac ízéről, Luc Abalo ruháiról és a családi NBA-mániáról is mesélt.

2021.05.07 23:47:04

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Oda a verhetetlenségi mítosz is.