NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto) 2019.12.13 10:58 Frissítve: 2019.12.14 04:26

Női kézi-vb: meglepetés, Hollandia négy év után ismét finalista

Elsőként Hollandia jutott be a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság döntőjébe, miután a végletekig kiélezett mérkőzésen 33–32-re legyőzte Oroszországot.

Hollandia másodszor jutott döntőbe (Fotó: AFP)

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Hollandia 32–33 (16–16)
Ld: Vjahireva 11, ill. Polman 9, Abbingh 8,

A mezőnyben egyedüliként hibátlan orosz válogatott tulajdonképpen simán masírozott be az elődöntőbe, Ambros Martín együttesével kapcsolatban inkább az a volt a kérdés, visszaüthet-e, hogy a négy között jön az első komoly erőfelmérő. A spanyol szakember már a Hollandia elleni mérkőzés első percei után idegesen sétált fel-alá a kispad előtt, és hangosan magyarázott a játékosainak.

NYILATKOZATOK 
Emmanuel Mayonnade, a holland válogatott szövetségi kapitánya: „Nem tudom, jobban megérdemeltük-e a továbbjutást, de sokat tettünk azért, hogy vasárnap döntőt játszhassunk. Az egész meccs során futottunk, és az átlövőink nyolc-kilenc méterről is rendkívül eredményesek voltak. Készen kell állnunk egy nagy döntőre.”
Lois Abbingh, a holland válogatott balátlövője: „Nagyon jól fel kellett készülnünk az oroszokból, ebben én is tudtam segíteni, mivel minden nap együtt játszom a rosztoviakkal. Ha a taktikánk nem is mindig működött tökéletesen, az volt a fontos, hogy végig küzdjünk. Még nem fejeztük be!”
Ambros Martín, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: „Ezelőtt nyolcszor örülhettünk győztes meccsek után, de ilyen a sport, pont a legfontosabb mérkőzés nem sikerült, így nem érhetjük el a kitűzött célt, az aranyérmet és a közvetlen olimpiai kvalifikációt. Védekezésben egy pillanatra sem kontrolláltuk a találkozót, és nem tudtuk megállítani a holland átlövőket. Nem találkoztunk velük időben, mikor megnyitottuk a falunkat, a beállónak volt több helye. Fel kell állnunk a bronzmeccsre, majd jövőre ki kell vívnunk az olimpiai részvételt.”
Anna Vjahireva, az orosz válogatott jobbátlövője: „Ez volt a legrosszabb meccsünk a tornán, sajnálom, hogy pont az elődöntőben. El kell ismerni, védekezésben nem végeztük jól a dolgunkat.”

Nem is csoda, mert az első félidő nagy részében csapata futhatott az eredmény után. Előzetesen arról beszéltek az oroszok, meg kell állítaniuk a hollandok gyors lerohanásait, ennek ellenére a narancsmezesek számos alkalommal alkalmazták sikeresen a gyors középkezdéseket. Felállt fal ellen pedig az átlövők, Lois Abbingh, a korábbi ferencvárosi Laura van der Heijden és Estavana Polman tüzelt eredményesen.

Martín próbálta nyugtatni a csapatát, és többször is inkább a rohanás megfékezését kérte, miközben Anna Szeny góljaival tartotta a lépést az orosz válogatott. Később Anna Vjahireva is felzárkózott mellé, és az oroszok a 16. percben 9–8-ra fordítani tudtak. Innentől kiegyenlítetten alakult az állás egészen a szünetig, 16–16-nál mentek pihenőre a csapatok.

A játék képe a folytatásban sem változott, bár az oroszok mínusz kettőből – egy kettős emberelőnyt is kihasználva – plusz kettőt csináltak (23–21). A meccs dinamikájának megfelelően ezzel nem dőlt el semmi, a hollandok is fel tudtak zárkózni, sőt az utolsó tíz percbe lépve rendre vezettek is. Ekkor nem a védekezések domináltak, egymást követték a gyors gólok mindkét oldalon, lehetetlen volt megjósolni, ki jut a döntőbe.

Polman egy támadáson belül elért két kapufa után harmadszorra már betörésből eredményes volt, így 31–30 volt az állás a hollandoknak az 55. perc végén. Volt később egy faultgyanús helyzet Szenynél, amit elengedtek a Bonaventura ikrek, majd Martín harmadik időkérése után Krisztyina Kozsokar már passzívnál egyenlített a bal szélről. A hollandok támadhattak a döntőbe jutásért, és Van der Heijden belőtte őket a fináléba, miután a túloldalon Vjahireva már csak az oldalhálót találta el (32–33). A hollandok 2015 után másodszor játszhatnak vb-döntőt, akkor egyértelmű vereséget szenvedtek a fináléban Norvégiától. 2017-ből még van egy vb-bronzuk is, míg Európa-bajnokságon 2016-ban ezüst, 2018-ban bronz jutott nekik. 

A Norvégia–Spanyolország elődöntőről itt olvashat!

A MÁSIK MECCSNEN
Norvégia–Spanyolország 22–28 (13–13)
Ld:
Aune 5., ill. Cabral 7 
AZ 5. HELYÉRT

MontenegróSzerbia 28–26 (13–12)
Ld: Sztoiljkovics 6, ill. Ramuszovics 4, Raicsevics 4
A 7. HELYÉRT
Németország–Svédország 24–35 (13–18)
Ld.: Stolle 6, ill. Gulldén 7

A VB VÉGEREDMÉNYE
  5. Montenegró
  6. Szerbia
  7. Svédország
  8. Németország
  9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália     

2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”